562408d1c4618839438b45bfLocuitorii Zambiei au luat parte la o zi nationala de rugaciune duminica, cerand ajutor divin pentru a aborda problemele economice ale tarii dupa prabusirea pretului cuprului la nivel mondial.

Zambia, al doilea cel mai mare producator de cupru din Africa, a asistat la prabusirea monedei sale kwacha cu aproape 50% fata de dolar in acest an, conducand la cresterea preturilor la alimente, relateaza agentia Reuters, citata de ziare.com.

Raspunzand la un apel lansat de presedintele Edgar Lungu, bisericile din toata aceasta tara din sudul Africii au tinut servicii de rugaciune.

Toate meciurile de fotbal de duminica au fost amanate, iar barurile si restaurantele au fost incurajate sa inchida, in incercarea de a atrage cat mai multi zambieni la adunarile de rugaciune.

Domnul ne-a auzit strigatele. El ne-a iertat pacatele si suntem siguri ca ne va vindeca tara confruntata cu grave probleme socio-economice”, a declarat Lungu in parcul de expozitii din Lusaka in fata unei multimi de circa 5.000 de persoane, printre care fostii presedinti ai Zambiei Kenneth Kaunda si Rupiah Banda.

Fac apel la voi sa faceti tot ce este cel mai bine si sa lasati restul in grija lui Dumnezeu”, a adaugat el.

Constitutia din 1996 desemneaza oficial Zambia ca o natiune crestina, aminteste Reuters.

Problemele ei economice au provocat de asemenea intreruperi de electricitate.

Lipsa electricitatii ne-a afectat pe toti. Companiile isi reduc productiile si concediaza muncitorii”, a declarat preotul catolic Michael Mawelera la slujba de duminica in parohia Good Shepherd Kabwata din capitala Lusaka.

Preturile marfurilor esentiale au crescut din cauza deprecierii kwacha. Avem nevoie de mana lui Dumnezeu”, a adaugat el.

Economia Zambiei este de asteptat sa creasca cu mai putin de 5% in acest an, in scadere fata de o proiectie anterioara de in jur de 6%, a declarat ministrul Finantelor Alexander Chikwanda pentru Reuters luna trecuta.