Read Time:3 Minute, 52 Second

Zambetele sunt un medicament in Biblie

Modul in care este vazuta sanatatea in Biblie trimite spre abordarile mai recente ale fenomenului. De cate ori sunt relatate povesti referitoare la boala cuiva si insanatosirea sa, in cazul in care procesul a fost unul natural, se poate remarca o abordare holistica.

Uneori sunt aplicate anumite solutii care au un rol in regenerarea unor rani. Bunul samaritean pune peste ranile celui cazut intre talhari ulei si vin, iar apoi il duce pe acesta la un han unde va fi tratat corespunzator. Este mentionata si necesitatea de a spala o rana. Insa, in Biblie sunt enumerati si alti factori foarte importanti in cadrul unei recuperari.

Starea emotionala a unui individ, relatiile majore in care este angajat si calitatea acestora, legatura cu Dumnezeu, toate aceste elemente influenteaza fiecare in parte starea de sanatate si procesul de refacere.

Anumite ramuri ale medicinei moderne incep sa acorde si ele o atentie deosebita acestor elemente. Sunt popularizate mult in ultimii ani cazuri in care anumite tipuri de tratamente au efecte total diferite pe indivizi aflati in medii antagonice, avand vieti sentimentale si spirituale diferite.

Biblia mentioneaza de mai multe multe ori importanta starii de spirit asupra unei bune functionari a corpului uman precum si a starii generale de sanatate. Modul in care este abordat acum mecanismul de functionare al sistemului imunitar subliniaza tocmai acest aspect.

Atitudinea optimista

O atitudine optimista poate ajuta organismul sa lupte singur cu anumite boli, in timp ce renuntarea emotionala si psihica poate favoriza dezvoltarea necontrolata a unor probleme fizice. Acest aspect este mai vizibil in cazul unor boli cu o evolutie accelerata.

Cu toate acestea ideea ca vindecarea poate fi realizata doar printr-o atitudine emotionala pozitiva nu are suport cel putin in textele biblice. Apostolul Pavel a fost cat se poate de pozitiv, insa, cu toate acestea, scrisorile sale arata ca a suferit de o boala de care probabil nu s-a vindecat in tot timpul vietii.

Proverbe 17,22: „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele”

Proverbe 14,30: „O inima linistita este viata trupului, dar pizma este putrezirea oaselor”

Invidia este considerata in Biblie un element care poate afecta serios starea de sanatate a unui individ. Concentrarea pe proprietatile altora, compararea cu starea proprie si abordarea unei stari de nemultumire accentuata contribuie la „putrezirea oaselor” si la „topirea carnii”.

Astazi foarte multi medici recomanda pacientilor sa identifice lucrurile mici care le dau bucurie, sa se bucure de ce au fara a mai alerga sa traiasca viata altora.

Efecte invidie – Psalm 112,10: „Cel rau vede lucrul acesta si se manie, scrasneste din dinti si se topeste”

Proverbe 14,30: „O inima linistita este viata trupului, dar pizma este putrezirea oaselor”

Pacatele ne afecteaza starea de sanatate

De altfel, Biblia spune ca, in general pacatele ne afecteaza starea de sanatate indiferent ca vorbim despre ura, viata traita in minciuna, dependente sau lipsa de masura. In schimb, o viata traita dupa voia lui Dumnezeu este una care aduce si beneficii asupra starii de sanatate.

Efectul pacatului asupra starii de sanatate: „Mi s-au sleit puterile din pricina faradelegii mele si-mi putrezesc oasele!” Psalm 31,10

Efectul implinirii voii lui Dumnezeu asupra sanatatii: „Lucrarea neprihanirii va fi pacea; roada neprihanirii: odihna si linistea pe vecie” Isaia 32,17

Relatiile in care suntem implicati si calitatea acestora poate ar trebui privite ca posibili inamici pentru starea de sanatate ca orice alt daunator sau ca niste aliati importani in lupta cu anumte boli.

Efectele nefaste ale unei casnicii esuate asupra starii de sanatate: „O femeie cinstita este cununa barbatului ei, dar cea care-i face rusine este ca putregaiul in oasele lui” Proverbe 12,4

In epistola catre Efeseni apostolul Pavel ii indeamna pe barbati sa-si iubeasca sotiile ca pe propriile trupuri pe care le „hranesc si le ingrijesc cu drag”. In absena hranei si ingrijirii pline de dragoste sotia sufera exact cum sufera trupul in absenta acestor elemente.

Relatiile apropiate

Relatiile apropiate asa cum sunt cele din familie ne pot afecta cel mai mult starea de sanatate, fie in bine, fie in rau. Astazi, diverse studii arata ca unul dintre cele mai importante surse de stres sunt reprezentate tocmai de aceste relatii.

Divortul este considerat astfel evenimentul care cauzeaza cel mai mult stres in viata unui individ, depasind categoric alte momente din viata unui individ cum ar fi pierderea locului de munca sau intampinarea unor dificultati financiare.

De asemenea, unele studii medicale arata ca e posibil ca persoanele angajate in casnicii cu probleme sa aiba sistemul imunitar scazut. Acest lucru este valabil in general pentru toate tipurile de relatii foarte apropiate.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobilier de baie cu iz italian Previous post Mobilier de baie cu iz italian
Rolul colesterolului în hipertensiunea arterială (HTA) Next post Rolul colesterolului în hipertensiunea arterială (HTA)