Vreti sa fiti o persoana creativa

Vreti sa fiti o persoana creativa?

Aproape toate ideile exceptionale urmeaza un proces creativ similar, iar acest articol explica modul in care functioneaza acest proces.

Este importanta intelegerea acestui lucru, deoarece gandirea creativa este una dintre cele mai utile abilitati pe care un om o poate avea. Aproape fiecare problema cu care ne confruntam in munca si in viata, poate beneficia de solutii inovatoare, gandire laterala si idei creative.

Oricine poate invata sa fie creativ folosind procesul creativ format din cinci etape. Asta nu inseamna ca a fi creativ este ceva usor. Descoperirea geniului creativ necesita curaj si multa practica. Pentru a explica cum functioneaza acest proces, vom incepe cu o scurta poveste.

O problema care are nevoie de o solutie creativa

In anii 70 ai secolului al XIX-lea, ziarele si tipografii s-au confruntat cu o problema specifica si foarte costisitoare. Fotografia era un element nou si incitant la acea vreme. Cititorii doreau sa vada mai multe imagini, dar nimeni nu-si putea da seama cum sa imprime imagini rapid si ieftin.

De exemplu, daca un ziar dorea sa tipareasca o imagine in anii aceia, trebuia sa comande unui gravor sa graveze manual o copie a fotografiei, pe un suport. Suportul era apoi folosit pentru a imprima imaginea pe pagina, dar de multe ori se deteriora dupa doar cateva utilizari. Va puteti imagina ca acest proces de foto-gravura, consuma destul timp si era si costisitor.

Frederic Eugene Ives, a fost omul care a inventat o solutie la aceasta problema. El a devenit un pionier in domeniul fotografiei si a detinut peste 70 de brevete pana la sfarsitul vietii sale. Povestea sa despre creativitate si inovatie, pe care o vom impartasi in continuare, reprezinta un studiu de caz util pentru intelegerea celor 5 etape ale procesului creativ.

Strafulgerarea

Ives si-a inceput cariera ca ucenic de tipograf in Ithaca, New York. Dupa doi ani de practica a tehnicilor procesului de tiparire, a frecventat cursurile laboratorului foto de la Universitatea Cornell aflata in apropiere. Timp de cativa ani, a experimentat noi tehnici de fotografie si a invatat aproape totul despre camere, imprimare si optica.

In 1881, Ives a avut o strafulgerare in privinta unei tehnici mai bune de imprimare.

„Studiam de ceva vreme problema procesului de semitonuri1„, a spus Ives. „M-am culcat intr-o noapte intr-o stare de confuzie din cauza problemei. Cand m-am trezit dimineata, am vazut in fata mea, proiectat aparent pe tavan, intregul proces si aparatura necesara pentru a functiona.”

Ives si-a transformat viziunea in realitate si a brevetat aceasta abordare tipografica in 1881. El a petrecut urmatorii ani imbunatatindu-si tehnica. In 1885 a dezvoltat un proces simplificat, care a dat rezultate si mai bune. Procesul Ives, asa cum a ajuns sa fie cunoscut, a redus costul imprimarii imaginilor de 15 ori si a ramas drept tehnica standard de imprimare timp de 80 de ani.

Bine, acum sa discutam ce lectii putem invata de la Ives despre procesul creativ.

Cele 5 etape ale procesului creativ

In 1940, un director de publicitate pe nume James Webb Young a publicat un scurt ghid intitulat, Tehnica producerii ideilor. In acest ghid, el a facut o afirmatie simpla, dar profunda, despre generarea de idei creative.

Potrivit lui Young, ideile inovatoare se intampla atunci cand dezvolti noi combinatii de elemente vechi. Cu alte cuvinte, gandirea creativa nu se refera la generarea a ceva nou dintr-un „teren arid”, ci mai degraba de a lua ceea ce este prezent si a combina elementele intr-un mod nou.

Abilitatea de a genera noi combinatii depinde de capacitatea de a vedea relatiile dintre concepte. Daca puteti forma o noua legatura intre doua idei vechi, ati facut ceva creativ.

Young credea ca acest proces de conexiune creativa are loc intotdeauna in cinci etape, pe care le explica:

1. Aduna material nou. La inceput, studiezi. In aceasta etapa va concentrati pe:

a) studierea materialului specific direct legat de sarcina si

b) studierea materialului la modul general.

2. Lucreaza cu atentie asupra materialelor din mintea ta. In aceasta etapa, analizati ceea ce ati studiat, examinand faptele din diferite unghiuri si experimentand potrivirea diferitelor idei.

3. Lasa deoparte problema. In aceasta etapa, iti scoti problema complet din minte si mergi sa faci ceva ce te pasioneaza si te energizeaza.

4. Lasa ideea sa revina la tine. La un moment dat (dar numai dupa ce ati incetat sa va ganditi la asta), ideea va reveni ca o sclipire, fiind inteleasa si aplicabila.

5. Dezvoltati-va ideea pe baza feedback-ului. Pentru ca orice idee sa aiba succes, trebuie sa o puneti in practica, sa fie dezbatuta si sa o adaptati dupa cum este necesar.

Ideea in practica

Procesul creativ folosit de Frederic Eugene Ives ofera un exemplu perfect al acestor cinci pasi in actiune.

In primul rand, Ives a adunat material nou. A petrecut doi ani lucrand ca ucenic de tipograf si apoi alti ani in laboratorul de fotografie de la Universitatea Cornell. Aceste experiente i-au oferit o multime de materiale pentru a intelege si a face asociatii intre fotografie si tiparire.

In al doilea rand, Ives a inceput sa lucreze mental cu tot ce a invatat. In 1878, Ives isi petrecea aproape tot timpul experimentand noi tehnici. El a experimentat diferite moduri de a pune ideile laolalta.

In al treilea rand, Ives s-a indepartat de problema. In acest caz, a mers sa doarma cateva ore inainte ca strafulgerarea cognitiva sa-i ofere rezolvarea. Puteti lasa provocarile creative sa stea pe o perioade mai indelungata de timp. Poate functiona si asa. Dar, indiferent de cat timp te indepartezi, trebuie sa faci ceva care te intereseaza si care nu te face sa te gandesti la problema.

In al patrulea rand, ideea lui Ives a revenit. El s-a trezit cu solutia la problema.

In cele din urma, Ives a continuat sa-si revizuiasca ideea in anii ce au urmat. De fapt, el a imbunatatit atat de multe unele aspecte ale procesului, incat a depus un al doilea brevet. Acesta este un punct critic si este adesea trecut cu vederea. Poate fi usor sa te indragostesti de versiunea initiala a ideii tale, dar ideile grozave evolueaza intotdeauna.

Procesul creativ pe scurt

Procesul creativ este actul de a face noi legaturi intre ideile vechi. Astfel, putem spune ca gandirea creativa este sarcina de a recunoaste relatiile dintre concepte.

O modalitate de a aborda provocarile creative este urmarirea procesului in cinci pasi:

1) strangerea materialului,

2) lucrul intens asupra materialului din mintea dvs.,

3) indepartarea de problema,

4) permiterea ideii sa revina in mod natural si

5) testarea ideii in lumea reala si ajustarea acesteia pe baza feedback-ului.

______________

  • 1 Procesul de tiparire dezvoltat de Frederic Eugene Ives a folosit o metoda numita „tiparire cu semitonuri” pentru a descompune o fotografie intr-o serie de puncte minuscule. De aproape, imaginea arata ca o colectie de puncte, dar atunci cand este privita de la o distanta normala, punctele se amesteca pentru a crea o imagine cu diferite nuante de gri. 

 

Foto: 15-ideas.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.