Uși de interior și exterior

Uși de interior și exterior

Alegerea ușilor este o etapă foarte importantă și deloc ușoară în momentul în care îți amenajezi locuința. Recunosc, noi am ales ușile în funcție de buget, dar nu am ezitat să vedem părerile specialiștilor referitoare la material, culoare și tot ce implică o foarte bună alegere.

Am aflat astfel că, atât ușa de la intrare, cât și ușile de interior trebuie selectate după criterii funcționale și decorative. Ușile de interior sunt mai mult decât o carte de vizită pentru personalitatea casei tale.

Nu este suficient că ușa de interior să fie aleasă doar având în vedere criteriul estetic, o ușă bună fiind aceea care întrunește mai multe condiții, de la calitatea finisajelor, până la izolare fonică și termică, siguranță și bineînțeles funcționalitate.

Cea mai bună ușă de interior este cea cu un stil care nu se demodează și care se potrivește estetic cu restul casei, dar trebuie să îndeplinească și toate criteriile legate de funcționalitate.

Și cum celelalte elemente de decor și accesorii ale casei pot fi schimbate mult mai ușor, ar trebui că accentul pus pe calitate să fie pe uși, tâmplărie și pe parchet, acestea nefiind atât de comod de schimbat precum este mobila, covoarele sau alte obiecte decorative.

Furnizorul de uși

Amenajarea interiorului unei locuințe este de lungă durată și se desfășoară în mai multe etape consecutive. Stabilirea golurilor pentru uși se stabilește imediat după turnarea șapei, iar din acest moment trebuie să ne gândim să alegem furnizorul de uși.

Un aspect pe care mulți designeri îl neglijează este trecerea dintre parchet și gresie, între două încăperi, astfel ușa capătă un rol important, acela de a ascunde diferența dintre pardoseli. Înalțimea ușilor se stabilește în funcție de grosimea padoselii, astfel trebuie să ținem cont când comandăm ușa exterioară, de grosimea gresiei sau a pachetului. Ușile de interior se montează ultimele, după montajul pardoselii (gresie, parchet etc).

Pentru a e evita tăierea ușilor în cazul în care nu se potrivesc, măsurătorile golului se vor face după ce vă veți consulta cu constructorul sau meșterul în pardoseli.

În cadrul amenajărilor moderne se folosesc uși simple, cu finisaj lucios, iar cele mate și cu ancadramente (profile decorative) sunt ideale pentru ambientele rustice.

Tot pentru spațiile moderne, sunt recomandate uși simple, în culoarea nucului, iar cele cu profile decorative în interioarele clasice. Ușile trebuie asortate cu parchetul, însă nu există o regulă, ele pot contrasta plăcut ochiului sau pot să fie ambele în același ton.

Finisajele

Este ideal ca armonizarea dintre ușile albe și parchet să se facă alegând o culoare deschisă, caldă și naturală pentru pardoseală. Pentru a scoate în evidență o ușă albă, pereții sau mobilierul se vor asorta în culori calde, pastelate.

Ușile în nuanțe de gri, se potrivesc cu un parchet alb sau deschis la culoare. Când alegem ușa potrivită, trebuie să ținem cont și de finisajele mobilierului ales sau al pereților.

Dacă optezi pentru un parchet cu finisaj de stejar natural, ușile pot fi alese în același ton sau într-o nuanță mai închisă.

Pentru spațiile mici, cum ar fi holurile, unde este necesară pătrunderea luminii, o alegerea ideală ar fi o ușă cu sticlă sau supralumină. Pe langă acest avantaj, ușa cu sticlă oferă și vizibilitate între camere. Pentru o notă de eleganță clasică se poate opta pentru vitraliu.

Ușile complete din sticlă securizată au dezavantajul că nu izolează la fel de bine precum o fac ușile clasice din lemn sau metal.

Ușa de Interior M17

Ușa de interior cu geam 2/3, traverse semirotunde și pervazuri reglabile semirotunde.
Uși de interior executate din lemn stratificat de tei sau stejar.
Ușa din imagine este din lemn de tei, culoare nuc roșcat.
Prețurile includ: foaia de ușă, tocul (8-10 cm) și balamalele reglabile.
Prețurile nu includ: mânerele, sticla, montajul, pervazurile și căptușelile.
Pentru grosimi ale pereților mai mari de 8-10 cm se pot confecționa căptușeli din lemn de tei sau din lemn de stejar, pe dimensiuni.
Tocul executat din tei sau stejar stratificat poate fi semirotund sau drept.
Pervazurile reglabile executate din tei sau tei furniruit cu stejar pot fi: semirotunde, plate sau frezate.
Firma execută uși din stejar sau uși din tei la comandă, pe dimensiuni.

Pe ce criterii alegem ușile?

Designul amenajării nu este suficient, trebuind să oferim o mare atenție și la aspecte precum siguranța ce o oferă, izolarea fonică și termică și funcționalitatea spațiului pe care îl delimitează. Izolarea fonică și termică este dată de gradul de acoperire în interior cu spumă poliuretanică sau de stratul izolant din vată minerală.

Grosimea foii de usă, în cazul unui apartment trebuie să aibă între 40mm și 50mm, iar în cazul unei case, peste 50mm. Din punct de vedere al rezistenței fonice, este recomandat ca ușa să aibă cel puțin 28 db. Tocul ușilor trebuie să fie rezistent, nedeformabil, iar balamelele estetice și de calitate superioară.

Se recomandă alegerea ușilor imediat după pardoseală, deoarece odată montate vor deveni mult mai greu de înlocuit.

Ușa de Interior M24

Ușa de interior cu geam 1/1 cu sprosuri și pervazuri capitel.
Uși de interior executate din lemn stratificat de tei sau stejar.
Ușa este din lemn stratificat de tei, culoare nuc.
Prețurile includ: foaia de ușă, tocul (8-10 cm) și balamalele reglabile.
Prețurile nu includ: mânerele, sticla, montajul, pervazurile și căptușelile.
Pentru grosimi ale pereților mai mari de 8-10 cm se pot confecționa căptușeli din lemn de tei sau din lemn de stejar, pe dimensiuni.
Tocul executat din tei sau stejar stratificat poate fi semirotund sau drept.
Pervazurile reglabile executate din tei sau tei furniruit cu stejar pot fi: semirotunde, plate sau frezate.
Firma execută uși din stejar sau uși din tei la comandă, pe dimensiuni.

Cum alegem ușa de intrare ?

O bună ușă de intrare trebuie să fie securizată antiefracție, chiar și antifoc și să dețină o vopsire de calitate, ce oferă rezistentă la intemperii și raze UV. Ușa de intrare trebuie să fie dotată cu sistem de închidere de tip seif și feronerie din materiale de mare rezistență . Garanția ușilor trebuie să aibă câțiva ani iar firma să ofere asistență tehnică.

Ușile de exterior trebuie să fie asortate, cu tamplăria ferestrelor și arhitectura casei. Deasemenea personalizarea ușii se va face în funcție de dorințe și de designul construcției.

Spre exemplu o vilă modernă va impune o ușă sofisticată, precum ușile cu pivot, ce pot atinge dimensiuni uriașe și pot fi personalizate cu sisteme de închidere complexe de ultimă generație. În schimb pentru o casă clasică, se poate opta pentru un design simplu al ușii, cu feronerie din metal și aspect plăcut de lemn.

Date de contact

Magazin Colentina: Șos.Colentina, nr.331A, sector 2, București, România

Tel. 021 2411353

Tel. 0723 184995

Viorel Cozma

Magazin Valea Cascadelor: Str.Valea Cascadelor, nr.23, sector 6

Expotop Construct, stand A3

Tel. 0763.681.190

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.