sul pergament

Un sul de pergament din secolul al VI-lea dupa Hristos, descoperit de arheologi in urma cu 45 de ani, intre ramasitele unei sinagogi incendiate, pe sit-ul En Gedi, a fost recent descifrat, scotand la iveala primele 8 versete din Levitic.

Acest lucru a fost posibil datorita unui scaner de ultima generatie. Este scris in ebraica si a fost datat ca provenind din secolul VI d.H., in urma analizei cu C14.
55ae21bb4c0cc_EinGediScrollinCTSkyscan-OritRosengarten-IAAAcest fapt a facut ca pergamentul sa fie cel mai vechi pergament descoperit la Marea Moarta, conform unui comunicat al Autoritatii Israeliene de Antichitati, dupa descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta.

Conform comunicatului amintit, tehnologiile moderne au facut posibila, pentru prima data, citirea continutului unui sul ars din pergament – descoperit pe malul vestic al Marii Moarte. In mod surprinzator, sulul reprezinta o copie veche de 1500 ani a inceputului cartii Levitic a Bibliei.

Pana in prezent, din cauza starii sale carbonizate, nu a fost posibila conservarea sau descifrarea acestui pergament, relateaza LOnews.

Centrul de Conservare a Manuscriselor de la Marea Moarta, din cadrul Autoritatii Israeliene a Antichitatilor, care se foloseste in prezent de tehnici si tehnologii avansate pentru pastrarea si documentarea Manuscriselor de la Marea Moarta, a permis aceasta descoperire importanta.

„Se pare ca o parte din acest manuscris este de la inceputul cartii Levitic, scrisa in ebraica, si datata prin analiza C14 ca fiind de la sfarsitul secolului al VI-lea dupa Hristos. Pana in prezent, acesta este cea mai vechi sul descoperit din cele cinci carti ale Bibliei ebraice, dupa Manuscrisele de la Marea Moarta”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.