Read Time:4 Minute, 11 Second

Un sejur de vis în Egipt

Visam cândva să merg și eu pe urmele faraonilor, să văd Nilul cel plin de bogății, să admir piramidele și Sfinxul, să respir aerul marelui deșert… Iată că este posibil acum, ofertele tentante au prins contur, chiar dacă traversăm o perioadă dificilă din cauza pandemiei.

Mereu mi-am dorit să vizitez Egiptul.

Am cules informații de la cei care deja au vizitat această țară și am decis că ar merita din plin un sejur pe acele meleaguri. Toți spun că au avut parte de o vacanță de vis. Egiptenii au mâncare variată și foarte gustoasă, multe salate excelente, grătar și pizza zilnic, gogoși mereu calde, prăjituri și fructe din abundență, bucătarii foarte buni și fac o mâncarea minunată. În fiecare seară, au fost încântați cu niște spectacole de vis, totul a fost uimitor. Toate sunt minunate: ospitalitatea, serviciile, peisajul, marea, coralii, piscinele, dar mai presus de toate oamenii.

Deci, am putea alege să ne petrecem sejurul în Down Town, HURGHADA, Egypt. Prețul sejurului este accesibill, iar locația este de vis.

Egipt

Dar să redam câteva informații despre această țară. Egiptul ocupă partea de nord-est a continentului African și Peninsula Sinai din Asia care are o suprafață de 56 mii de kmp. La nord se învecinează cu Marea Mediterana; la vest cu Libia; în sud cu Sudan iar la est cu Israel și Marea Roșie.

Egiptul are o poziție economică-geografică foarte avantajoasă. El reprezintă un cap de pod între marile regiuni ale lumii – Africa, Asia de Sud-Vest și Europa de Sud. Are o poziție geografică deosebit de favorabilă față de căile comerciale maritime de transport de importanță mondială, care trec prin Marea Mediterana.

Canalul Suez (care îi aparține) scurtează cu mai mult de 6000 km calea maritimă din Europa în bazinul Oceanului Indian. Exploatarea Canalului Suez aduce importante venituri în bugetul statului. Canalul are și o deosebită importanță strategică. Egiptul este împărțit în patru regiuni mai importante: Valea și Delta Nilului, Deșertul Estic, Deșertul Vestic și Peninsula Sinai.

Egiptul este una dintre cele mai populate țări ale Africii, cu o populație de apoximativ 78,5 milioane de persoane. Majoritatea populației este concentrată de-a lungul Nilului. Capitala Egiptului este Cairo (care tradus din arabă înseamnă ‘cea învingătoare’) cu o populație estimată între 16-20 milioane de locuitori. Cairo este cel mai mare oraș din Africa. Deasemeni alte orașe importante din Egipt sunt: Alexandria, Luxor, Giza, Sharm el Sheikh, Helwan, Assuan,etc.

Condițiile și resursele naturale

Relief. Relieful Egiptului se înfățișează ca un vast platou deșertic, întrerupt doar de Valea și Delta Nilului. Deșerturile Libia, Nubia și Estic au reprezentat bariere de protecție împotriva invaziilor civilizațiilor înconjurătoare.

Cele mai înalte ținuturi se află în sud, iar terenul are o înclinație ușoară către Marea Mediterana. Există câțiva munți localizați în peninsula sudică Sinai. Unii dintre aceștia ating mai mult de 2600 m înălțime (altitudinea max. 2629 m – Muntele Ecaterina, altitudinea min. Depresiunea Qatar – 133 m).

Cea mai mare parte a Egiptului este reprezentată de regiuni joase, deșertice, dar se întâlnesc și munți vechi de-a lungul coastei Marii Roșii din Peninsula Sinai. Această din urmă este bogată în minerale și petrol. O mare parte a teritoriului e ocupată de Deșertul Sahara ce reprezintă un podiș din gresie și calcar. Pe acest podiș se întâlnesc depresiuni rare în care ies la suprafasa apele subterane, formând oaze.

egipt

Clima

96% din suprafață statului se caracterizează printr-o climă tropical-deșertică și numai pe litoralul Nordic și în delta Nilului clima este subtropicală mediteraneană.

Climatul țării este foarte uscat, deoarece nu există ploi regulate. Exceptând ploile modeste de-a lungul coastei mediteraneene, precipitațiile variază de la minimum spre inexistente. Oamenii depind de inundațiile anuale ale Nilului care încep în iunie și se sfârșesc în octombrie. Se afirmă că dacă nu ar fi existat Nilul, cu siguranță nu exista nici Egiptul.

Iernile sunt blânde (din noiembrie și până în aprilie), iar verile fierbinți (din mai până în octombrie). Orașul Alexandria, situat pe coasta mediteraneană, are un climat blând, spre deosebire de Aswan, în sud, unde vara este extrem de cald.

În Cairo, temperaturile pot atinge 35 grade C vara și 5 grade C iarna. Ca în orice climat deșertic, temperaturile din cursul zilei sunt ridicate, dar nopțile sunt foarte friguroase. Printre cele mai importante pericole naturale cu care Egiptul se confruntă se pot enumera: secete periodice, cutremure de pământ frecvente, inundații rapide, alunecări de teren, furtuni puternice precum și furtuni de nisip sau praf.

Rețeaua hidrografica este slab dezvoltată. Unica sursă de apă potabilă o reprezintă fluviul Nil, care are o însemnătate excepțională pentru populația și economia Egiptului.

Solurile

Ca rezultat al aridității climei, solurile sunt puțin fertile și vegetația e sărăcăcioasă. O valoare excepțională posedă solurile aluviale din valea și delta Nilului.

Dintre resursele subsolului se remarcă cele de petrol și de gaze naturale (în preajma Canalului Suez, în Pen. Sinai și Sahara), minereu de fier (lângă Assuan), mangan (pen. Sinai), titan, uraniu, fosfați, sare și roci de construcție.

V-am convins?

Contact IRI Travel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Expresii celebre din Biblie utilizate azi Previous post Expresii celebre din Biblie utilizate azi
Șosete scurte, colorate și vesele! Next post Șosete scurte, colorate și vesele!