IMG_0701-1024x768Un scriitor din Strasbourg, desi ateu, a decis sa adapteze sub forma unui roman textele biblice, pe care le considera fundamentale.

„Din punct de vedere literar, Biblia nu este bine scrisa. Am incercat sa le citesc pasaje din Biblie copiilor mei cand erau mici. Dar se plictiseau, intrucat limbajul este greu accesibil”, a declarat Philippe Lechermeier.

Scriitorul alsacian in varsta de 46 de ani a intitulat cartea „O biblie”, fara majuscule, pentru a semnifica faptul ca e vorba de o adaptare, si nu de o noua traducere.

Ideea a fost de a face accesibila Cartea sfanta, printr-o rescriere sintetica, intr-un stil elegant, care amesteca genurile. Rezultatul este o „carte frumoasa” bogat decorata de ilustratoarea Rebecca Dautremer, si a fost deja tradusa in spaniola, italiana, germana si olandeza.

Numarul cartilor tiparite a fost de 60 000 de exemplare in total, informeaza L’Essentiel. Adesea poetica, alteori surprinzatoare, naratiunea trece usor peste episoadele razboinice si profetiile apocaliptice, dar incearca sa sublinieze profunzimea caracterelor, descriind emotiile sau trairile acestora, cum ar fi cele ale lui Isus atunci cand a mers pe apa.

Viata lui Moise este povestita de un tantar, Goliat este desenat cu caracteristicile unui luptator, ingerul Gabriel devine „Omul-pasare”. Se doreste ca aceasta carte sa poata fi citita de toti, atei sau religiosi, sustine editorul Gautier-Languereau. Pentru ca „Biblia nu apartine doar religiei”, spune autorul, ateu convins.

„Aceste texte reprezinta fundamentul culturii si civilizatiei noastre, fie ca suntem sau nu credinciosi. Gasim aici elementele esentiale ale patimilor omenesti”, explica scriitorul. Cu toate acestea, sustine ca a avut grija sa nu cada intr-o „caricatura” sau „parodie a Bibliei fara Dumnezeu”: „Aceasta este o carte despre Dumnezeu, care se adreseaza oamenilor”, a mai adaugat el.

Sursa: L’Essentiel

STUDIAZA BIBLIA GRATUIT!