Site icon Afirmativ

Un produs foarte iubit in Biblie – uleiul

Un produs foarte iubit in Biblie

Un produs foarte iubit in Biblie

Uleiul e mult mai mult decat un simplu aliment, in Biblie. Mare parte din viata evreilor se invarte in jurul acestui element. Era folosit pentru iluminat, pentru gatit, ca si produs cosmetic, ca medicament, are un puternic rol simbolic, etc.

Pana recent, in Romania uleiul de floarea soarelui onstituia o prezenta unica pe rafturile magazinelor. Astazi varietatea ofertei a crescut considerabil atat in magazinele alimentare cat si in farmacii sau centre de infrumusetare.

Uleiul de masline a castigat o notoriate importanta in ultimii ani. In Biblie acest tip de ulei era considerat o adevarata binecuvantare de la Dumnezeu.

Textele biblie mentioneaza foarte acest produs. Si viata lui Isus este strans legata de acest pom in mod direct sau simbolic. In primul rand Isus este Mesia, in traducere unsul (cu ulei). Uleiul era folosit in principal pentru a unge pe cineva (Mica 6,15: „vei stoarce masline, dar nu te vei unge cu untdelemnul lor”).

Profetul Isaia il numeste pe Isus, pe Odrasla, Robul lui Dumnezeu un „lastar” trimitand la modul de inmultire a maslinilor. Aceasta se realiza cu ajutorul lastarilor. Se taia o ramura din vechiul trunchi si se planta separat. Denumirea acestei mladite sau a acestui lastar a stat la baza formarii numelui Nazaret, orasul in care a crescut Isus.

Nazaret provine de la termenul iudaic „ne tzer”. Acelasi cuvant a stat la baza termenului folosit de evrei pentru a-i denumi pe primii crestini, respectiv „notzri”. Pavel e considerat in cadrul unui proces seful partidei nazarinenilor.

.

Acelasi Pavel descrie in epistola catre romani crestinismul fiind ca o ramura taiata dintr-un maslin, respectiv din iudaism. Dumnezeu a taiat o ramura si si-a altoit un nou pom, un nou maslin. (Romani 11,16-24)

Numele unui alt loc celebru din Biblie este strans legat de cultivarea maslinilor si producerea uleiului de masline. In noaptea inainte de a fi prins Isus merge cu ucenicii intr-un loc ingradit de pe Muntele Maslinilor, loc numit Ghetsimani. In ebraica denumirea acestui loc, respectiv Gat Shamna, insemna presa de ulei, instalatie pentru stoarcerea maslinelor.

Probabil aici funtiona o presa de ulei care era nefunctionala in perioada respectiva, deorecere se apropia Pastele si iudeii nu ar mai fi depus munci in acest interval. Pentru Isus si pentru apostoli e un loc perfect de petrecut noaptea.

In trecut uleiul a fost si instrument de plata. Importanta majora a acestuia in viata de zi cu zi ii conferea o valoare crescuta, mai ales in tarile orientale. De-a lungul istoriei biblice poporul Israel a fost un exportator de ulei de masline si nu numai. In Biblie sunt mentionate contracte internationale de colaborare in cadrul carora plata s-a facut in ulei de masline din partea evreilor.

In Noul Testament Isus spune o poveste despre un administrator care verfica lista datornicilor stapanului sau. Unul dintre datornici avea de platit „o suta de masuri de untdelemn” (se presupune ca o masura de ulei era echivalentul a circa 40 l, asadar datoria acestui om echivala cu valoarea a 4.000 l – patru tone – de ulei). In cartea profetului Isaia se povesteste ca regele Ezechia laudandu-se cu tot ce are mai de pret pune accent si pe uleiul si miresmele sale. Probabil era vorba de ulei in care au fost adaugate diverse plante aromatice.

1 Regi 5,11: „Si Solomon a dat lui Hiram douazeci de mii de cori de grau pentru hrana casei lui si douazeci de cori de untdelemn curat; iata ce a dat Solomon in fiecare an lui Hiram”

Un produs foarte iubit in Biblie – uleiul

Ezechiel 27,17: „Iuda si tara lui Israel faceau negot cu tine; iti dadeau grau de Minit, turte, miere, untdelemn si leac alinator in schimbul marfurilor tale”
Luca 16,5-6: „A chemat pe fiecare din datornicii stapanului sau si a zis celui dintai: „Cat esti dator stapanului meu?” „O suta de masuri de untdelemn”, a raspuns el. Si i-a zis: „Ia-ti zapisul si sezi degraba de scrie cincizeci.”

Isaia 39,2: „Ezechia s-a bucurat si a aratat trimisilor locul unde erau lucrurile lui de pret, argintul si aurul, miresmele si untdelemnul de pret, toata casa lui de arme si tot ce se afla in vistieriile lui”

Din cele mai vechi timpuri uleiul a avut insa un frecvent uz cosmetic. Era folosit in trecut in special pentru a unge capul si membrele. Uleiul folosit in acest sens era unul caruia i se adaugau diverse arome naturale. Existau si o varietate mare de uleiuri din plante aromate.

Si astazi in tarile arabe uleiul are un uz similar. Acest produs are un rol foarte importat in tarile din Orient atunci cand este aplicat pe cap pentru ca mentine pielea capului moale, nu aspra, facand posibile calatoriile prin zone calduroase, desertice, unde nu exista posibiliatea de a face baie oricand. In acest sens era folosit mai mult uleiul de susan si nu cel de masline.

Se pare ca uleiul era utilizat si pentru a proteja corpul de temperaturile foartee scazute. Uleiurile ofera un start protector si ajuta la protejarea ariilor expuse ale pielii sensibile.

Biblia relateaza despre un eveniment important din viata imparatului persan Xerxex I (Ahasveros), respectiv alegerea uneia dintre sotiile sale. Evenimentul este important pentru ca ofera detalii despre obiceiuri din lumea persana legate de nunta, casatorie, etc. Imparatul isi alege consoarta dintr-un alai de fecioare, dar fiecare dintre acestea, inainte de a se prezenta in fata sa trebuia sa urmeze un tratament estetic cu o durata de un an.

.

In prima jumatate a anului tratamentul avea drept componenta principala uleiul de mirt. In a doua jumatate a anului se utiliza balsam si diverse plante aromatice.

Din Noul Testament o relatare despre vizita lui Isus in casa unui fariseu denota faptul ca se obisnuia ca gazdele sa unga capul oaspetilor cu ulei, cel mai probabil unul aromat. Ulterior, invitatii ar fi urmat sa se plimbe cu capul expus de multe ori la temperaturi destul de ridicate.

De asemenea, nu mereu era posibil sa oferi unui invitat posibilitatea de a face o baie, iar ungerea cu ulei devenea utila si din acest punct de vedere.
Eclesiast 9,8: „Hainele sa-ti fie albe (curate) in orice vreme, si untdelemnul sa nu-ti lipseasca de pe cap”

Psalm 104,15: „untdelemn, care-i infrumuseteaza fata”

Estera 2,12: „Fiecare fata se ducea la randul ei la imparatul Ahasveros, dupa ce timp de douasprezece luni implinea ce era poruncit femeilor. In timpul acesta, aveau grija sa se gateasca, ungandu-se sase luni cu untdelemn de mirt, si sase luni, cu miresme de mirozne femeiesti”

Luca 7,46: „Capul nu Mi l-ai uns cu untdelemn; dar ea Mi-a uns picioarele cu mir”

2 Samuel 12,20: „Atunci David s-a sculat de la pamant. S-a spalat, s-a uns si si-a schimbat hainele; apoi s-a dus in Casa Domnului si s-a inchinat”

Un produs foarte iubit in Biblie – uleiul

Atat in literatura veche egipteana cat si in cele mai multe lucrari medicale arabe uleiul este mentionat ca un remediu foarte valoros. Multe din prescriptiile medicale au in componenta ulei de masline. Si astazi multe medicamente au la baza unele uleiuri.

In Biblie, bunul samaritean foloseste un amestec de ulei cu vin pentru a contribui la vindecarea si cicatrizarea ranilor celui cazut intre talhari – uleiul calmeaza si protejeaza rana in timp ce vinul are proprietati antiseptice si a fost folosit cel mai probabil pentru a curati zona afectata.

Ucenicii sunt trimisi de asemenea de Isus sa unga bolnavii cu ulei, iar celor bolnavi din biserica li se recomanda sa cheme prezbiterii sa se roage pentru ei dupa ce ii vor fi uns pe acestia cu ulei.

Printre uleiurile utilizate in scop medical se mai numara si cel de mirt, aloe sau isop, dar si cele de trandafiri sau uleiul de cedru.

Isaia 1,6: „Din talpi pana-n crestet, nimic nu-i sanatos, ci numai rani, vanatai si carne vie, nestoarse, nelegate si nealinate cu untdelemn”

Marcu 6,13: „Ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau”

Luca 10,34: „S-a apropiat de i-a legat ranile si a turnat peste ele untdelemn si vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han si a ingrijit de el”
Ezechiel 16,9: „Te-am scaldat in apa, te-am spalat de sangele de pe tine si te-am uns cu untdelemn”

Un produs foarte iubit in Biblie – uleiul

Si acum, in tarile din zona mediteraniana uleiul inlocuieste untul in alimentatie. In tarile mentionate in Biblie uleiul era folosit pentru a praji mancarea, era adaugat la tocanite, turnat peste legume fierte cum sunt leguminoasele, peste salate, lapte acru, branza si alte alimente folosite ca dresing. Prajiturile se faceau din aluat obisnuit de paine peste care se punea ulei si diverse ierburi speciale.

In lumea descrisa in Biblie principala sursa de iluminat noaptea era reprezentata de opaite care functionau pe baza de ulei. In templu nu exista alta sursa de lumina decat cea emanata de sfesnicele cu ulei. Lipsa uleiului reprezenta practic absenta luminii. In Apocalipsa intalnim aceasta asociere dintre sfesnic si maslini.

In Noul Testament Isus spune o pilda care are in centru tocmai existenta uleiului necesar pentru a lumina. Este vorba despre pilda celor zece fecioare in care se precizeaza ca cinci dintre acestea nu au avut suficient ulei in asa fel incat luminile lor sa fie aprinse pana in clipa cand alaiul de nunta cu mirele avea sa soseasca. In absenta acestora candele cu lumina ele sunt date afara de la nunta.

Exod 27,20: „Sa poruncesti copiilor lui Israel sa-ti aduca pentru sfesnic untdelemn curat de masline fara drojdii, ca sa arda in candele necurmat”
Matei 25,3-4: „Cele nechibzuite, cand si-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn; dar cele intelepte, impreuna cu candelele, au luat cu ele si untdelemn in vase.”

Uleiul era intrebuintat foarte des in activitatile religioase. In Vechiul Testament patriarhii ii dedica lui Dumnezeu anumite locuri ungandu-le cu ulei. Ulterior, lucrurile inchinate lui Dumnezeu sunt unse. Cei alesi de Dumnezeu sunt de asemenea unsi cu ulei. Este in principal cazul preotilor si a regilor. Cand Dumnezeu alege pe cineva spune ca si-a uns o persoana. In acelasi mod si Isus este Unsul lui Dumnezeu, Hristos sau Mesia.

.

Multe din jertfele aduse de evrei contineau si ulei.

In Vechiul Tetament nu apar indicii legat de faptul ca uleiul ar fi fost utilizat la inmormantare, dar Isus vorbeste de mai multe ori de ulei in relatie cu imenenta Sa moarte.

Dupa rastignire Nicodim aduce 100 de litri de uleiuri cu smirna si aloe pentru inmormantare. A treia zi dupa inmormantare femeile mergeau la mormant pentru a unge mortul cu uleiuri.

Matei 26,12: „Daca a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a facut lucrul acesta in vederea pregatirii Mele pentru ingropare”

Luca 23,55-56: „Femeile care venisera cu Isus din Galileea au insotit pe Iosif; au vazut mormantul si felul cum a fost pus trupul lui Isus in el, s-au intors si au pregatit miresme si miruri”

Ioan 19,39-40: „Nicodim, care la inceput se dusese la Isus noaptea, a venit si el si a adus o amestecatura de aproape o suta de litri de smirna si de aloe.

Au luat deci trupul lui Isus si L-au infasurat in fasii de panza de in, cu miresme, dupa cum au obicei iudeii sa ingroape.”

Surse: Internet

Sursa foto: naturavindecatoare.ro

Exit mobile version