1

O echipa de arheologi din SUA si Israel a descoperit cercei de argint vechi de 3.300 de ani in nordul Israelului si cred ca acestia au fost folositi pentru comert, inainte de inventarea monedelor.

Podoabele au fost descoperite intr-un vas de lut, dintr-un sit arheologic din Abel-Bet-Macca, la granita cu Libanul, relateaza The Blaze.

„Vasul si continutul acestuia par a fi din epoca tarzie a bronzului sau epoca timpurie a fierului, secolul al XIII-lea i.Hr., in timpul Exodului si ai perioadei de 40 de ani din pustiu, dupa cum este descris in Scripturile Ebraice”, a declarat Robert Mullins, arheolog si profesor de studii biblice la Azusa Pacific University, seful echipei care a condus sapaturile.

Echipele de arheologi din Azusa Pacific si de la Universitatea Ebraica din Ierusalim au descoperit in vara anului trecut o structura mare de piatra, care ar putea fi o ramasita a unei fortificatii.

Universitatea Azusa Pacific a declarat intr-un comunicat de presa ca „intriganta descoperire confirma convingerea ca acest sit biblic semnificativ, odata un oras antic infloritor ascunde multe comori care asteapta sa fie descoperite.”

Cercetatorii au remarcat si doua citate biblice pentru localizarea asezarii Abel-Bet-Maaca. Mullins a declarat ca in cea de-a doua carte a lui Samuel, capitolul 20, orasul a fost amintit in timpul rebeliunii impotriva regelui David.

The Times of Israel a mentionat un alt loc din Biblie unde apare acest loc: „Cartea I a Regilor, cand asezarea a fost cucerita de catre Ben-Hadad I din Damasc, la inceputul secolului al IX-lea i.Hr.”

Echipa a descoperit ulciorul, care continea obiecte de argint, inclusiv cercei si lingouri, care erau impachetate in fibre vegetale.

Mullins a tinut sa precizeze ca cerceii erau considerati la momentul respectiv accesorii, atat pentru barbati cat si pentru femei. A declarat totodata pentru Times of Israel ca astfel de bijuterii erau utilizate ca moneda, pentru a achizitiona bunuri.