Textele Bibliei si industria cinematografica

Textele Bibliei si industria cinematografica

jonctcathumb2Biblia a inspirat mii de povesti de-a lungul timpului. Salile de cinema au gazduit de multe ori persoane dornice sa vada personajele din filele Bibliei prinzand viata. Vom trece in revista doar cateva productii inspirate de aceasta carte.

Incepem cu niste desene animate inspirate de textele biblice.

Primul film de desen animat este unul cu o importanta deosebita pentru casa casa DreamWorks Animation. Acesta este primul film de desen animat realizat in mod tradtional de aceasta casa de productie, astazi atat de celebra. Pentru realizarea filmului s-a folosit un numar impresionant de desene. Acesta este unul din putinele desene animate care a castigat un Oscar fiind laureati pentru coloana sonora. Melodia cea mai celebra, „When you believe” a fost cantata ulterior de Mariah Carrey alaturi de Whitney Houston devenind un adevarat hit.

Distributia acestui desen animat este si ea una cu totul deosebita. Printre vocile care dau viata personajelor se numara cea a lui Val Kilmer, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullok, Steve Martin si multi altii.

Al doilea desen animat realizat pe marginea unui text din Biblie a fost practic o continuare in cadrul unei serii visate de DreamWorks Animation dupa succesul inregistrat cu Prince of Egypt. Este vorba de filmul „Iosif, regele viselor”, facut cu un buget mult mai mic, dar care nu a inregistrat prea mare succes la public. Vocea lui Iosif ii apartine lui Ben Affleck.

Va propun si doua seriale de desene animate, unul foarte celebru in SUA, altul foarte celebru in Romania, si nu numai.
Incepem asadar cu aceasta serie de desene animate pentru copii mai putin cunoscuta in Romania, dar foarte celebra in State: Veggie Tales. Personajele sunt reprezentate de niste legume care interpreteaza povesti cu mesaje morale inspirate din valori sau texte crestine.

In 2002 a fost lansat si filmul de desene animate: Jonah: A VeggieTales Movie. Mesajul filmului este acela ca fiecare merita o a doua sansa. In 2008 a fost lansat si filmul The Pirates Who Don’t Do Anything: A VeggieTales Movie. Primul episod din seria Veggie Tales a aparut in anul 1993, deci aceste animatii au o istorie de 20 de ani.

Al doilea serial, Cartea Cartilor a fost o serie foarte populara in anii 90. Doi copii, un catel si un robot nostim, Memo, reusesc sa calatoreasca in timp cu ajutorul unei carti magice. Cartea ii poarta prin diverse episoade relatate in Biblie, copiii avand sansa de a vedea uneori detalii incantatoare. Va mai amintiti aceasta serie?

Seria a fost produsa ca urmare a colaborarii dintre o casa de productie din Japonia (Tatsunoko Productions) si una din SUA (Christian Broadcasting Network ). Anul in care a fost lansat primul episod este 1981. Au fost realizate in total 52 de episoade. O serie dezvoltata in paralel este Casa Zburatoare. Christian Broadcasting Network a reinceput recent productia in cadrul acestor desene animate, deci fanii vor putea revedea curand personajele care i-au bucurat in copilarie.

Sa trecem acum din lumea desenului animat in cea a filmului.

Toti stiu astazi despre Iisus din Nazaret, o serie de filme de televiziune realizate in cadrul unei coproductii britanico-italiene si regizate de Franco Zeffirelli. Filmul a aparut in anul 1977 si este considerat una din cele mai bune productii despe viata lui Iisus cu toate ca nu respecta intocmai textele biblice. De altfel, felul in care regizorul a reinterpretat anumite episoade din viata lui Iisus par a da productiei un farmec aparte.

Passion of the Christ e o alta productie celebra care se concentreaza doar pe ultimele 12 ore din viata lui Iisus, filmul incheindu-se cu scena rastignirii. Aceasta productie a impresionat si prin faptul ca a apelat la limbi vechi de tipul ebraicii sau latinei (chiar daca limba vorbita majoritar chiar si de reprezentantii romani in Iudeea din primul secol era greaca). Realismul unor scene a socat si a atras numeroase critici. Filmul vine dupa o serie lunga de productii in care chinurile lui Iisus au fost oarecum poetizate, omitandu-se sa se sublinieze cat de grave au fost torturile la care a fost supus.

In anul 2004 a fost lansat si un album cu piese muzicale inspirate din filmul Passion of the Christ. Mel Gibson a fost producator executiv. King of Kings este primul film realizat cu un buget considerabil in engleza care arata fata lui Iisus. In Ben Hur, de exemplu, apare doar mana Sa. Pentru predica de pe munte din acest film au fost folositi peste 7.000 de figuranti.

Paolo Pasolini, regizorul filmului Il Vangelo secondo Matteo spunea despre Evanghelia lui Matei ca niciodata imaginea nu va putea reda in mod adecvat grandoarea acestui text. A incercat totusi, iar filmul rezultat a fost primit bine de cei mai multi critici. Multi il considera chiar unul dintre cele mai bune productii din aceasta categorie.

Sa mergem mai departe si sa vorbim despre filme inspirate din texte biblice in care joaca actori foarte celebri. Din pacate, aceste productii nu sunt la fel de celebre ca protagonistii lor. Voi incepe cu un prim exemplu cat de poate de graitor.

Cati dintre voi stiati ca actorul din ultima serie Batman, Christian Bale a jucat inainte rolul lui Iisus intr-un film despre viata Sa vazuta prin ochii mamei sale? Filmul e o productie TV britanica intitulat Maria, mama lui Iisus. Scenariul doar se inspira din textul biblic, fara a respecta acest text intocmai.

Filmul Barraba a avut la baza nuvela cu acelasi nume a scriitorului Pär Lagerkvist, castigator al premiului Nobel. Fimarile au fost realizate in totalitate la Roma. Dintre actorii celebri care au jucat roluri in filme inspirate din texte bilbice prestatia lui Anthonny Queen este una care se remarca in mod deosebit. Scena crucificarii din film a fost filmata in timpul unei eclipse cat se poate de reale.

Un alt mare actor care a jucat intr-un rol inspirat de Biblie este Anthony Hopkins. El joaca rolul lui Pavel in productia Petru si Pavel. Este un film realizat in anul 1981. Filmarile au fost realicate in totalitate in insula Rhodos, Grecia.

Ok, Christian Bale a fost Iisus, Anthony Hokins a fost Pavel, Omar Sharif a fost Petru. Ce urmeaza? Vreun Richard Gere in rolul lui David, sau ce? Cam asa ceva. Stiati ca Ruchard Gere a jucat in rolul imparatului David? Titlul filmului e Regele David. Criticii nu au primit bine insa aceasta productie, dovada si popularitatea scazuta a sa. Richard Gere a primit pentru acest film „premiul” pentru Cel mai slab actor, recomandandu-i-se sa joace mai degraba personaje contemporane.

Unele filme realizate pe marginea unor texte biblice au presupus o adevarata desfasurare de forte. Iata cateva dintre ele!

Pentru realizarea filmului „Cele zece porunci” a fost creata cea mai mare scena utilizata vreodata pentru un film. In anul 1956 cand a fost lansat era cel mai scump film produs pana in acel moment – investitia a fost una recuperata din plin, productia fiind unul dintre filmele cu cele mai mari incasari din toata istoria cinematografiei. Filmul apare si in Cartea Recordurilor pe locul sapte la cele mai de success filme realizate vreodata. A fost nominalizat pentru 7 premii Oscar si a luat premiul pentru cele mai bune efecte vizuale.

Evan Almighty este o rescriere in varianta moderna si amuzanta a povestii lui Noe din cartea Geneza.Filmul acesta a atins un record, respectiv a devenit cel mai scump film de comedie din istorie. Bugetul total alocat pentru productia acestui film este de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Arca pe care o construieste Evan in film respecta intocmai dimensiunile din Biblie. Pentru a dezansambla acest vas au fost necesare doua saptamani. Materialele folosite au fost donate pentru Habitat for Humanity. In acest film au fost utilizate 177 de specii de animale. In ciuda cheltuileilor si eforturilor producatorilor filmul nu a fost primit foarte bine de critici.

O noapte cu regele este un alt film pentru care au fost alocate foarte multe fonduri, iar productia merita atentie. Scenele au fost filmate integral in India. O alta categorie importanta de filme care se intersecteaza oarecum cu textele biblice este cea a productiilor istorice care relateaza povesti din primul secol de crestinism avand personaje despre care se povesteste si in Biblie.

Filmul Tunica este realizat dupa o carte care a avut un succes fulminant la public fiind best-seller o perioada mai mare de un an in SUA. A luat Oscarul pentru decoruri si costume si a fost nominalizat pentru cel mai bun actor in rol principal si pentru cea mai buna imagine. Filmul urmareste povestea soldatului roman care se presupune ca ar fi castigat la sorti camasa lui Iisus.

Filmul Ben Hur a castigat unsprezece premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, oferit producătorului Sam Zimbalist, performanta egalata abia dupa mulți ani de filmul “Stapanul Inelelor: Intoarcerea regelui” (2003). Filmul “Ben-Hur”, care are subtitlul “Poveste despre Cristos”, prezenta lui Cristos este preponderenta. Filmul a fost o productie extrem de scumpa, necesitand 300 de platouri pe o suprafata de 1,2 km patrati.

Exista sapte filme titlul Quo Vadis, toate ecranizari ale romanului lui Henryk Sienkiewicz. Cel din 1951 este cel mai celebru. In acest film apar episodic foarte multi actori mari ca Elizabeth Taylor sau Sophia Loren. Filmul a bifat si un record, respectiv cele mai multe costume utilizare vreodata intr-un film: 32.000. Prestatia lui Peter Ustinov in rolul lui Nero este impresionanta. Peter Ustinov este acelasi actor care l-a jucat pe Irod cel Mare in Iisus din Nazaret.

La un moment in film Nero arata o macheta despre cum ar trebui sa arate Roma reconstruita. Modelul aratat de actorul care-l interpreteaza pe Nero a fost initial o machete prezentata de guvernul lui Mussolini pentru o expozitie despre arhitectura romana care a avut loc in 1937.

Sursa: frumuseteabibliei.wordpress.com

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.