biserica incendiataInsurgentii radicali din Irak au incendiat o biserica veche de 1800 de ani, in plina campanie de jefuire si ultimatumuri indreptate impotriva crestinilor din al doilea cel mai mare oras al tarii, aflat sub stapanirea lor.

Statul Islamic al Irakului si Levantului (ISIL) a preluat controlul asupra Mosulului pe 10 iunie. De atunci, multe din proprietatile crestinilor irakieni, dar si a altor irakieni de alte confesiuni musulmane au fost confiscate, potrivit The Independent.

Stravechea manastire catolica Mar Behnam, aflata la aproximativ 20 de kilometri sud de Mosul era un loc de pelerinaj si o importanta prezenta crestina in regiune. Cu toate acestea, ea a fost ocupata de luptatori ai ISIL in cursul zilei de duminica, iar calugarii dati afara, fiindu-le permis sa ia asupra lor doar hainele pe care le purtau.

Ulterior, au aparut si imagini postate pe retelele de socializare care arata un incendiu puternic in manastire.

Saptamana trecuta, extremistii le-au oferit crestinilor din Mosul trei optiuni: ori sa se converteasca la Islam, ori sa plateasca o taxa speciala, ori sa fie ucisi. De asemenea, li s-a fixat un termen limita, pana sambata 19 iulie. Crestinii din oras, care fac parte dintr-o comunitate veche de aproape 2000 de ani, au inceput imediat sa plece.

In Mosul, potrivit relatarilor, nu au mai ramas crestini in acest moment. Crestinii irakieni care au fugit au povestit ca au fost nevoiti sa isi lase avutul in urma sau au fost jefuiti de militantii inarmati. Cel putin 400 de familii crestine au ajuns in orasele Dohuk sau Arbil, aflate pe teritoriul Kurdistanului irakian.

Unul dintre refugiati, Noel Ibrahim, a povestit cum militantii ISIL i-au oprit masina si l-au jefuit, luand banii si bijuteriile femeilor. „Unul dintre ei ne-a spus: ‘Puteti pleca acum, dar sa nu mai visati sa va reintoarceti in Mosul vreodata”, a spus Noel Ibrahim.

Sursa: independent.co.uk; ziare.com

%d blogeri au apreciat: