Mii de adventisti din Brazilia s-au mobilizat intr-o campanie nationala de prevenire a unui virus periculos

zika1In urma cresterii alarmante a numarului de tari in care a fost semnalat virusul Zika, sute de mii de adventisti din Brazilia (una din tarile cele mai afectate) s-au decis sa actioneze prin forte proprii.

Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Brazilia a initiat „Proiectul Zika”, o campanie nationala de sensibilizare si de mobilizare a oamenilor pentru a preveni infectia cu un virus periculos, pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat stare de urgenta la nivel mondial.

Zika este un virus care pot fi transmis prin muscatura de tantar sau sex neprotejat cu un partener infectat, si nu exista in momentul de fata nici un fel de tratament.

In marea majoritate a cazurilor (70-80%), infectia trece neobservata. Cand se manifesta, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap), cu eruptii cutanate. Infectia cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere in spatele ochilor, precum si prin edeme pe maini sau picioare.

Au fost puse in evidenta doua tipuri de complicatii grave: neurologice si malformatii ale fetusilor unor femei bolnave, insa nu s-a stabilit deocamdata legatura cauzala intre virus si complicatii, relateaza Adventist Review.

Proiectul Zika initiat de Biserica a debutat la sfarsitul lunii februarie cu o campanie de sensibilizare a opiniei publice la care au participat circa 200.000 de elevi si studenti si speram sa-l extindem prin participarea a cel putin 600.000 de credinciosi adventisti”, a declarat Marcello Niek, medicul responsabil de initiativa.
zika2Numarul voluntarilor va creste ca urmare a efectului bulgarelui de zapada si speram ca vom avea cel putin 2 milioane”, adaugat Niek.

Cifra de 2 milioane include atat adventisti cat si neadventisti. Biserica Adventista de Ziua a Saptea numara aproximativ 1,5 milioane de membri botezati in Brazilia.

Campania de constientizare a publicului a inclus trei zile de seminarii susrinute de o parte din studenti, unde oamenii au putut afla mai multe informatii despre virus. In a patra zi, elevii si studentii impreuna cu membrii familiilor au vorbit cu vecinii lor despre masurile de protectie care ar trebui luate impotriva virusului.
zika3Un grup de studenti au creat un site web, adv.st/forazika, unde au fost postate informatii utile si masuri de protectie contra infectiei cu temutul virus.

In cursul acestei luni, exploratorii si alti tinerii adventisti vor desfasura o campanie de informare cu privire la riscurile pe care le prezinta apele statatoare (in proliferarea tantarilor) si gunoiul necolectat.

Eforturile sustinute ale elevilor si studentilor adventisti au atras atentia unuia dintre cele mai mari ziare locale, Jornal do Brasil, care a publicat un articol despre activitatea lor precum si despre campania nationala a Bisericii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.