Read Time:7 Minute, 32 Second

Stații de încărcare mașini electrice

Cu toții credem că marea provocare, atunci când ne gândim la achiziționarea unei mașini electrice este, bineînțeles, găsirea unei stații publice de încărcare atunci când parcurgem un drum mai lung.

Vestea bună este că acestea se înmulțesc pe zi ce trece, chiar și în orașe mai mici din România. Astfel, îți poți plănui o călătorie exact așa cum îți dorești fără a te îngrijora că bateria se va descărca și rămâi în zone izolate.

Dacă simți totuși că distanța până la prima stație de încărcare este prea mare, poți limita utilizarea consumatorilor electric, păstrând o viteză constantă și anticipând decelerările iminente sau mergând cu geamurile închise pentru a reduce rezistența la rulare și utilizând anvelope adecvate sezonului.

Pentru a preveni consumul mai mare de energie, poți evita încărcarea mașinii cu prea multe bagaje sau lucruri nefolositoare.

Stația de încărcare electrică I-CON Wallbox, Autostart DLM + Bluetooth, 4,6kW, conector T2 antivandal cu obturator, Gewiss GWJ3101A

Reprezintă o soluție optimă pentru încărcarea mașinilor electrice, se alimentează la 220-230V (priză încărcare EN 62196 – tip 2) și are o putere maximă de încărcare de 4.6 kW.  Stația se caracterizează prin dimensiuni reduse și un design elegant și compact, fiind perfectă pentru uz casnic, dar și privat.

Această asigura o încărcare rapidă, sigură și fiabilă a oricărui vehiculului electric, în conformitate cu standardele internaționale. Gradul de protecție IP55 oferă o rezistență sporită la factorii de mediu, stația putând fi folosită atât la interiorul unui garaj, cât și la exterior, iar gradul de rezistență la impact IK10, garantează rezistență și durabilitate.

Stația auto Gewiss GWJ3001A este echipată cu selector manual, ce permite reglarea puterii de încărcare: 100% – 60% – 30% iar prizele iluminate pot fi utilizate cu o singură mâna, îmbunătățind experiența utilizatorului. Produsele sunt echipate cu un dispozitiv DC Leak 6mA, protejând împotriva scurgerilor de curent continuu.

Pentru a putea afla timpul de încărcare a unei mașini electrice, trebuie să iei în calcul trei factori extrem de importanți.

Capacitatea bateriei

Cantitatea de energie electrică pe care bateria mașinii o poate stoca influențează în mod direct timpul de încărcare. Pentru un vehicul cu o baterie mare, precum Tesla Model S, timpul de încărcare va fi vizibil mai mare, însă și autonomia mașinii va fi mai ridicată. Totuși, în cazul în care nu dorești să te deplasezi pe o distanță foarte mare și vrei să economisești timp, poți alege să încarci parțial bateria, pentru a putea pleca mai repede de la stația de încărcare.

Puterea prizei

Puterea prizei sau a stației la care încarci mașina va determina, de asemenea, cât timp ai de așteptat înainte să poți pleca la drum. Astfel, dacă încarci mașina la o priză casnică, o încărcare completă poate dura 10-15 ore. În schimb, dacă mergi la o stație de încărcare rapidă (de 50-120 kWh), te poți aștepta la un timp de încărcare de o jumătate de oră.

Puterea încărcătorului folosit

Tensiunea suportată de cablul de încărcare influențează, de asemenea, timpul în care indicatorul bateriei ajunge la 100%. Pentru un încărcător cu o tensiune de 220V, poți aștepta și 7 ore, pe când unul cu 380V îți va asigura încărcarea completă a bateriilor în 2-4 ore, în funcție de stația de încărcare folosită.

Cât costă să încarci o mașină electrică

Prețul de încărcare a unei mașini electrice diferă foarte mult, în funcție de tipul de stație. În cele mai multe locuri, încărcarea mașinii electrice este complet gratuită, pe când în stațiile private, încărcarea se taxează pe kilowatt, la un preț ce poate ajunge până la 1,95 lei.

Stația de încărcare electrică I-CON Wallbox, Autostart, 11kW, conector T2 cu cablu, Gewiss GWJ3013A

Reprezintă o soluție optimă pentru încărcarea mașinilor electrice, se alimentează la 380-400V (priză încărcare EN 62196 – tip 2) și are o putere maximă de încărcare de 11kW. Stația se caracterizează prin dimensiuni reduse și un design elegant și compact, fiind perfectă pentru uz casnic, dar și privat.

Această asigura o încărcare rapidă, sigură și fiabilă a oricărui vehiculului electric, în conformitate cu standardele internaționale. Gradul de protecție IP55 oferă o rezistență sporită la factorii de mediu, stația putând fi folosită atât la interiorul unui garaj, cât și la exterior, iar gradul de rezistență la impact IK10, garantează rezistență și durabilitate.

Stația auto Gewiss GWJ3001A este echipată cu selector manual, ce permite reglarea puterii de încărcare: 100% – 60% – 30% iar prizele iluminate pot fi utilizate cu o singură mâna, îmbunătățind experiența utilizatorului. Produsele sunt echipate cu un dispozitiv DC Leak 6mA, protejând împotriva scurgerilor de curent continuu.

De ce este folosit termenul de unitate

Motivul pentru care la stațiile de încărcare electrice este folosit termenul de unitate și nu de kWh ține de considerente legale. Având în vedere că furnizorii de energie electrică nu pot vinde curent spre un automobil, ci doar către un bun fix, aceștia au fost nevoiți să se adapteze și să redenumească un kWh în unitate.

Chiar dacă opinia generală este că un autoturism electric este mai economic decât unul cu motor termic, acest adevăr nu este universal valabil.

Unde poți încărca bateria unei mașini electrice

Rețeaua autohtonă de încărcare pentru mașinile electrice s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Dacă în urmă cu 11 ani, găsirea unei stații electrice de încărcare era o adevărată aventură, iar soluțiile puse la dispoziție erau rudimentare și lente, în prezent, țara noastră se poate mândri cu puncte de încărcare performante, care pot fi găsite în fiecare oraș mare din țară.

Cum găsești o stație de încărcare electrică

Pentru a găsi toate stațiile de încărcare electrică din țară și din străinătate, poți consulta harta pusă la dispoziție de PlugShare, care îți va oferi informații despre toate punctele de încărcare din apropierea ta, tipul acestora (normal, fast) și tariful pe care trebuie să îl plătești pentru încărcare.

Pe lângă această hartă, poți consulta oferta marilor lanțuri de magazine și a centrelor comerciale pe care le vizitezi constant, deoarece multe dintre acestea pun la dispoziție, în parcări, puncte de încărcare a mașinilor electrice, fără a percepe, de regulă, un tarif.

Cum îți poți încărca mașina acasă

Foarte mulți deținători de mașini electrice aleg să le încarce acasă, considerând că această metodă de încărcare este mult mai confortabilă. Totuși, trebuie precizat faptul că dacă alegi să îți încarci mașina la domiciliu, timpul pe care îl ai de așteptat până când indicatorul bateriei să ajungă la 100% este mai mare decât în cazul unei stații de încărcare rapidă, și astfel, ai de așteptat chiar și 7-8 ore.

Totuși, dat fiind faptul că ești acasă, acest lucru nu este neapărat un impediment, deoarece poți lăsă liniștit mașina să se încarce peste noapte și să o ai complet încărcată dimineața.

Principalele tipuri de baterii

La o mașină electrică, bateriile sunt cele mai scumpe componente, iar un astfel de vehicul ajunge să coste mai mult decât unul cu motor termic, tocmai din această cauză. Prețul comercial al bateriilor utilizate la mașinile electrice este cuprins între 200 de dolari kilowatt/oră și 400 de dolari kilowatt/oră, în funcție de tehnologia folosită.

În ceea ce privește tipul de baterie, cele mai performante, dar și cele mai folosite la mașinile electrice sunt cele litiu-ion. Acestea oferă cea mai bună autonomie și, dacă sunt utilizate corect, sunt și cele mai durabile. Totuși, există și alte tipuri de baterii, printre care:

Baterie plumb-acid

Acest tip de baterie reprezintă cea mai ieftină soluție de încărcare a mașinii electrice și de aceea, mașinile care utilizează această soluție vor fi, de asemenea, mai ieftine. Totuși, bateria vine cu un inconvenient, și anume faptul că dacă va fi descărcată la mai puțin de 50% din capacitate, își va scurtă perioada de viață.

Baterie hibrid nichel-metal

Cu toate că nu sunt foarte eficiente în ceea ce privește perioada de încărcare și de descărcare, bateriile nichel-metal sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, iar dacă sunt folosite corespunzător, acestea pot funcționa fără probleme pentru o perioadă foarte îndelungată.

Baterie Zebra

Acest tip de baterie funcționează pe baza clorurii de nichel-sodiu și este recunoscută pentru durata să mare de viață, suportând și câteva mii de reîncărcări. Principalul dezavantaj al acestor baterii constă în faptul că funcționează doar la cald, iar în lunile geroase de iarnă vor consumă o cantitate mai mare de energie electrică doar pentru a-și menține temperatura de funcționare.

Baterie Litiu-Ion

Acest tip de baterie este folosit cu precădere la telefoanele mobile și laptopuri, însă a devenit un standard și în cazul mașinilor electrice. Mulțumită litiului, această soluție are cel mai înalt potențial electrochimic și oferă cel mai mare raport de energie Wh/kg. Singurul dezavantaj al acestei tehnologii este faptul că tinde să își piardă din performanță atunci când temperaturile sunt scăzute.

Dacă ești pe cale să îți cumperi o mașină electrică, încearcă să cauți toate stațiile de încărcare din locurile frecventate de tine și informează-te cu privire la timpul de încărcare și tarifele practicate de acestea. În cazul în care vrei să îți încarci mașina acasă, optează pentru un sistem de tip home charging.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pălării de damă elegante Previous post Pălării de damă elegante
Fascinația pentru pietrele semiprețioase Next post Fascinația pentru pietrele semiprețioase