Spectatorii certurilor

Spectatorii certurilor

o-COUPLE-FIGHTING-facebook

Omul lui Dumnezeu nu se cearta, ne da de inteles Cuvantul. Pavel spunea crestinilor Corintului: Pentru ca tot lumesti sunteti. In adevar, cand intre voi sunt zavistii, certuri si dezbinari, nu sunteti voi lumesti si nu traiti voi in felul celorlalti oameni? (1Corinteni 3:3)

Este oare usor sa ocolim, in calitate de crestini, certurile, galcevile, contrastele de idei? Sunt momente in care crestinul din noi lasa loc paganului, din pacate. Daca se intampla asa, remediul sta in pocainta sincera, in cautarea reconcilierii pe ambele planuri, pe verticala si pe orizontala, cu aproapele si cu Dumnezeu.

Omul spiritual, omul care traieste nasterea din nou, cu maturitate si sub calauzirea Duhului si a Cuvantului, are loc pentru certuri numai accidental, fara sa-si propuna ca scop al interactionarii cu aproapele, galceava. Am citit in istorie ca unele sinoade episcopale (adunari de episcopi) se incheiau cu injurii, tras de par si ruperi de barbi. Azi nu credem ca se mai intampla asa ceva, dar mai auzim ca intre crestini mai exista uneori inclestari si schisme.

Nu dorim sa aprofundam in acest loc de ce se cearta crestinii, nici modul biblic prin care ar putea evita-o, dar dorim sa reliefam impactul certei asupra celor din preajma. Haideti sa exemplificam. Daca se intampla ca intre parintii sa apara o cearta, fiecare cautandu-si dreptatea, copiii asista si sunt marcati sufleteste. Daca fratii crestini au un conflict verbal, cei care stau prin preajma, frati sau prieteni raman dezolati.

Cel care asista la o cearta este marcat de disconfort. Copiii care vad scena aprinderii verbale a parintilor pot fi afectati pe moment, iar daca scenele recidiveaza pot cauza prejudicii de lunga durata sau permanente. Prietenii, cei noi veniti in casa Domnului, se pot indeparta permanent de adunare, smintiti de certareti.

Asistenta certurilor este marcata intotdeauna, mai ales daca este sensibila din fire sau imatura: femeile, copiii sau cei noi veniti la credinta sunt cei mai vulnerabili. Crestini fiind, sa facem tot ce ne sta in putinta pe baza invataturilor Evangheliei pentru a evita cearta. Iar daca e nevoie de clarificari aprofundate intre crestini, evitati pe cat posibil agresivitatea de orice tip si fugiti de o asistenta vulnerabila.

Credem ca vom da socoteala in fata scaunului de judecata a lui Dumnezeu de orice cuvant sau atitudine nepotrivita.

Autor: Iulian Bobe

 

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.