Sondaj uluitor: 2% dintre preotii anglicani nu cred in Dumnezeu

Sondaj uluitor: 2% dintre preotii anglicani nu cred in Dumnezeu

9-AnglicanPriest-RexUn sondat uluitor, realizat de Institutul YouGov şi publicat marţi a dezvaluit faptul ca aproximativ 2% din preotii, diaconii si episcopii Bisericii Anglicane considera ca Dumnezeu este o constructie a omului.

Studiul a fost efectuat pe un numar de peste 1.500 de membri ai clerului din Anglia, Tara Galilor si Scotia si arata ca doar 83% dintre cei chestionati cred ca exista un „Dumnezeu personal”.

In total, 3% apreciază ca exista „o forma de forta spirituala sau vitala”, iar 9% afirma ca „nimeni nu poate sti cum arata Dumnezeu”. De asemenea, 2% sustin ca „nu sunt siguri ca Dumnezeu este altceva decat o constructie a omului”.

Totodată 2% nu sunt de acord cu niciuna dintre aceste afirmatii, iar 1% prefera sa nu raspunda. De asemenea, 16% dintre preotii chestionati au spus ca nu sunt siguri daca exista sau nu Dumnezeu.

In plus, preotii mai in varsta par sa fie mai necredinciosi comparativ cu cei tineri. Doar 72% dintre cei care au inceput sa predice in anii 1960 declara ca sunt credinciosi, in timp ce 90% dintre tineri cred in Dumnezeu.

Citat de cotidianul The Independent, reverendul David Paterson, un preot pensionar din Biserica Angliei, sustine ca este perfect posibil sa predici cuvantul lui Dumnezeu fara sa crezi in el.

„Odata ce ai acceptat ca religia este o creatie a omului, ea devine la fel ca arta si literatura, si anume un mijloc foarte pretios de a te cunoaste pe tine-insuti”, afima el.

Biserica Anglicana, o aripa a crestinismului, ofera clerului sau o libertate destul de larga in interpretarea credintei. Preotii se pot abate de la dogma fara sa riste pedepse.

Sursa: lessentiel.lu

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.