Sistemul adventist medical s-ar putea extinde si in Romania cu un nou spital

1Vineri, 10 iunie, sistemul medical adventist la nivel mondial si national a fost analizat si apreciat in urma anuntului facut de pastorul Ted Wilson privitor la demararea discutiilor initiale cu privire la oportunitatea constructiei primului Spital Adventist din Romania.

In cadrul vizitei oficiale in Romania, pastorul Ted Wilson s-a intalnit la Targu-Mures cu initiatorii proiectului primului Spital Adventist din Romania alaturi de care a vizitat viitorul amplasament al acestuia.

Spitalul urmeaza a se alatura retelei de peste 700 de institutii medicale, dintre care 351 de clinici si dispensare si 173 de spitale si sanatorii care deservesc peste 18 milioane de persoane la nivel mondial, promovand in mod consecvent programe de asigurare a sanatatii populatiei.

Ca anvergura, sistemul adventist de sanatate este cel de-al doilea sistem de sanatate din lume apartinand unei confesiuni religioase, fiind obiectul a numeroase studii si documentare independente, insa pana acum in Romania existau doar clinici si centre de tratament adventiste, precum si o scoala postliceala sanitara.

Adventistii cred intr-o lucrare vindecatoare prin care poate fi refacut chipul lui Dumnezeu in noi, iar acest concept implica intreaga fiinta, atat din punct de vedere fizic, cat si mintal, spiritual si social. Punem accent pe prevenirea bolilor prin obiceiuri simple fara a minimaliza eficienta tratarii bolilor deja existente. Pentru a fi clar, credem ca Dumnezeu are toata puterea sa vindece in mod asemanator cu vindecarea paraliticului si avem convingerea ca tot El este autorul adevaratei stiinte. Respectam dovezile care rezista unei examinari si analize in conformitate cu principiile stiintifice, un obicei vital inr-o lume din ce in ce mai plina de dezinformari si falsuri.“ a declarat Wilson jurnalistilor prezenti.

Wilson a amintit in acest context de studiile cu privire la longevitatea adventistilor, de documentarele realizate de regizorul independent Martin Doblmeier dar si numele catorva adventisti remarcabili din domeniul medical cum ar fi Benjamin Carson, Desmond Doss, Leonard Bailey sau Linda Ferry.

De asemenea, Wilson a amintit de inceputul implicarii Bisericii Adventiste in domeniul medical si de doctorul John Harvey Kellogg, un pionier adventist, care a condus prima institutie medicala adventista, Sanatoriul Battle Creek. La acel moment, acesta a devenit unul dintre centrele medicale recunoscute international atragand pacienţi cum ar fi Amelia Earhart şi Henry Ford.

2Pastorul Stefan Tomoiaga a prezentat implicarea in domeniul sanatatii a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania precizand ca „una dintre responsabilitatile noastre de crestini se numara aceea de a sluji semenilor nostri“.

Probabil suntem singura Biserica care are un departament dedicat sanatatii de la nivelul international pana la cel al unei bisericute de sat. Si rezultatele, de cele mai multe, ori se vad.“ a amintit Tomoiaga, subliniind de asemenea si cateva din activitatile acestui departament (programe de abandonare a fumatului, cursuri de gatit, cercuri de sanatate, programe antistres).

In ceea ce priveste partea institutionala“, a precizat Tomoiaga, „initiativele publice in domeniul sanatatii ale Bisericii Adventiste din Romania au demarat relativ recent, statutul cultelor religioase in timpul regimului comunist fiind una dintre principalele cauze.

In acest context a amintit de Centrul Lifestyle Herghelia, demarat in 1996, Centrul de sanatate „Podis”, din judetul Bacau, inaugurat in anul 2009, si Centrul Medical Adventist din Bucuresti ultima etapa importanta in dezvoltarea sistemului de sanatate adventist din Romania.

In cursul serii de vineri si al zilei de sambata, pastorul Ted Wilson se va adresa credinciosilor adventisti in Sala Polivalenta din Targu-Mures, unde va avea loc si o sesiune de intrebari si discutii cu cei prezenti.

Vizita presedintelui Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea in Romania va continua cu o incursiune la Cluj iar apoi, in ultima sa zi in tara noastra, pastorul Ted Wilson va participa la ceremonia de absolvire a studentilor Institutului Teologic Adventist din Cernica, judetul Ilfov, unde va sustine ultimul discurs din cadrul vizitei sale si in care va aborda filosofia educatiei in cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Sursa: adventist.ro

One Comment

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.