Șase lucruri pe care le-am învățat de la Amish

1. Fii atent la ceea ce lași să pătrundă în viața ta.

Spre deosebire de credința populară, precum și de prezentarea lor din mass-media modernă, Amish nu evită orice tehnologie. Pur și simplu sunt foarte atenți cu privire la ceea ce permit în viața lor.

2. Alege să stai acasă în loc să mergi la un eveniment social.

Amish au o comunitate socială foarte strâns legată. Întâlnirile lor sunt mari – nunțile includ în mod regulat peste 500 de invitați și toată lumea este implicată în școala locală. Cu toate acestea, în general, ei nu ies noaptea – sunt acasă cu familia, fac temele, joacă jocuri și se ocupă de treburile casnice sau ale fermelor pe care le au. Ei aleg să îmbrățișeze o versiune încetinită a vieții.

3. Simplifică-ți sărbătorile.

Amishilor le place să petreacă, dar sărbătorile lor arată puțin diferit de ale noastre. Întreaga familie extinsă ia parte la un eveniment. Cadourile tind să fie cele făcute în casă sau instrumente utile în gospodărie. Pentru că nu mănâncă des în oraș, o excursie la magazinul local de înghețată cu întreaga familie este un eveniment în sine. Le place să joace împreună, fie că este vorba de jocuri de societate, de baseball sau de volei.
Accentul se pune mai mult pe a fi împreună și mai puțin pe cadourile împachetate – de fapt la ei nu se împachetează cadourile. Chiar și cadourile de nuntă sunt expuse în cadrul evenimentului pe o masă lungă.

4. Evită împrumuturile.

Foarte rar găsești o persoană Amish care are datorii. Ocazional, ei vor contracta un împrumut pentru locuința lor, dar, de cele mai multe ori, pur și simplu locuiesc cu părinții până când au suficiente economii pentru a-și cumpăra propria locuință.

Casa pe care și-o cumpără este, de cele mai multe ori mică, ceea ce înseamnă că vor adăuga camere pe măsură ce au copii. Proprietatea poate avea, de asemenea, o suprafață mai mică decât își doresc ei, dar, de asemenea, se va mări pe măsură ce vor câștiga mai mult.

5. Mulțumește-te cu mai puțin.

Când am vizitat prima dată Amish, mi-a fost greu să înțeleg că ei erau cu adevărat fericiți cu mai puțin. Una dintre primele ferme pe care le-am vizitat în Indiana era un loc foarte frumos, de 98 de acri. După ce am fost în vizită la proprietar (un bătrân prietenos și simpatic, care poartă bretele și purta o barbă lungă), am aflat că i s-au oferit 6 milioane de dolari pentru ferma lui. Cineva a vrut să construiască un teren de golf acolo. L-a refuzat! Pe moment acest lucru m-a tulburat, dar mai târziu am înțeles cu adevărat de ce nu a făcut-o!

6. Pune lucrurile importante pe primul loc.

Amish nu duc o viață netulburată într-un cadru idilic cu oameni perfecți. Când ne uităm la viețile lor, singurul lucru care iese în evidență – mai mult decât calul și căruța, familiile numeroase și lipsa tehnologiei – este că par să fi găsit o modalitate de a pune lucrurile importante pe primul loc.

Familia, vecinii, prietenii, credința – acestea sunt lucrurile care sunt punctele esențiale ale vieții lor. Nu sunt interesați de o mașină mai nouă, de cel mai recent telefon sau de vreo promoție la mall.

Vannetta Chapman în The Epoch Times

Traducere Dan Diaconu