Sase din cele zece porunci sunt relevante. Asa cred britanicii, conform unui sondaj

Sase din cele zece porunci sunt relevante. Asa cred britanicii, conform unui sondaj

Sase din cele zece porunci sunt relevante. Asa cred britanicii

Potrivit unui sondaj recent dat publicitatii de institutul de cercetare online YouGov din Anglia, majoritatea britanicilor cred ca doar sase din cele zece porunci sunt relevante in zilele noastre.

Cercetarea a relevat faptul ca 93% dintre cetatenii britanici considera ca poruncile a 6-a si a 8-a, impotriva crimei si a furtului sunt fundamentale in societatea contemporana.

87 % dintre cei intervievati au fost de acord ca porunca a 9-a, adica cea referitoare la marturisirea stramba impotriva aproapelui, este de asemenea reprezentativa in societatea actuala.

Alte 73 de procente sunt de acord si sustin porunca a 7-a, referitoare la preacurvie.

69% dintre persoanele care au participat la sondaj considera ca porunca a 5-a, care se refera la cinstirea parintilor, este importanta.

La fel de importanta este considerata porunca a 10-a (care vorbeste despre interzicerea poftelor asupra casei aproapelui si a proprietatilor acestuia), mentionata de 61% dintre persoanele intervievate.

Ce arata studiul

Cu toate acestea, doar 31% dintre persoanele chestionate au spus ca prima porunca – Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine – este importanta, in timp ce alte 23% procente cred ca porunca a 3-a (Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau), este relevanta in zilele noastre.

Doar 20% dintre participantii la sondaj au fost de acord ca nu trebuie sa ne inchinam altor zei – porunca a 2-a, si numai 19% au spus ca porunca a 4-a (pastrarea si sfintirea zilei Sabatului) este importanta.

Cele patru porunci pe care majoritatea britanicilor nu le considera ca fiind importante, sunt de fapt cele mai importante in practicarea religiei. Nu este surprinzator ca pe aceste porunci opiniile dintre crestini si non-religiosi difera cel mai mult„, observa Institutul de cercetare YouGov.

Studiul a aratat ca 43% dintre subiectii crestini spun ca porunca impotriva inchinarii la idoli (a 2-a) este importantă, in timp ce 38% dintre credinciosi sustin porunca a 3-a care este impotriva luarii in desert a Numelui lui Dumnezeu.

Doar 36% dintre crestini au spus ca nu se inchina altor dumnezei, iar 31% sustin ca pastrarea Sabatului sfant este cruciala.

Sondajul a fost efectuat in perioada 10 – 11 octombrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 1.680 de adulti britanici, dintre care 638 sunt crestini.

Alte cercetari

Si alte cercetari au constatat o scadere constanta a credintei religioase in Marea Britanie in ultimii ani. Datele NatCen (cea mai mare agentie independenta de cercetare socială din Marea Britanie care lucreaza pentru Guvern) au aratat in septembrie ca, pentru prima data, numărul persoanelor din Marea Britanie care declara ca nu au nici o religie a ajuns la 53%, depasind proportia de jumatate din populatia tarii.

Totodata, 71% dintre tinerii cu varsta cuprinsa in intervalul 18-24 ani, au afirmat ca nu apartin nici unei religii.

Episcopul de Liverpool, Rt. Rev. Paul Bayes, a comentat intr-un interviu adresat publicatiei The Christian Post ca „Dumnezeu ramane relevant”, in ciuda acestor sondaje.

Biserica ramane relevanta. Noi toti cei care iubim Biserica, trebuie sa gasim modalitati de a arata si de a transmite credinta celor care spun ca nu au nici o religie. Credinta in Dumnezeul care ii iubește inca si asteapta o transformare a vietii pentru ei si pentru lume„, a precizat Bayes.

Un alt studiu din septembrie, realizat de ComRes, a constatat ca numai 6% dintre adultii britanici practica crestinismul, facand precizarea ca termenul de crestin utilizat in studiu semnifica doar persoanele care citesc Biblia, se roaga si frecventeaza regulat biserica.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.