Sabatul in Tel-Aviv. Ce a hotarat Ministerul de Interne israelian

Dizengof_Center_Tel_Aviv_croppedIn luna martie Consiliul local Tel Aviv a aprobat un amendament la statutul orasului, prin care un numar limitat de piete si magazine ar fi putut ramane deschise in ziua de Sabat si in zilele sarbatorilor evreiesti, insa Ministerul de Interne avea sa-si exprime ultimul cuvant in acest sens.

Ministrul de Interne al Israelului a declarat ca nu va mai permite supermarketurilor din Tel Aviv sa ramana deschise in ziua Sabatului, declansand un val de critici al israelienilor liberali, care vad in aceasta decizie o constrangere religioasa impotriva societatii seculare.

In hotararea sa, ministrul Gideon Saar a declarat ca respinge decizia autoritatilor locale ale orasului, care acordase permisiunea supermarket-urilor sa ramana deschise de vineri seara pana sambata seara. Aceasta situatie „discrediteaza in mod evident valoarea Sabatului ca zi de odihna generala in Israel”, a spus Saar. El a declarat insa ca va face o exceptie pentru trei agentii turistice majore si statiile de benzina.

Magazinele sunt inchise in majoritatea oraselor israeliene, deoarece legea religioasa evreiasca interzice orice activitate in Sabat. Dar, in Tel Aviv, capitala comerciala si culturala a Israelului, cunoscut pentru stilul de viata nocturn, mai mult de 300 de supermarket-uri raman deschise in ziua de Sabat, potrivit Ministerului de Interne.

Magazinele au fost somate sa ramana inchise in ziua de Sabat, dar, in realitate, municipalitatea a instituit o amenda de 200 dolari pentru incalcarea legii. Acest lucru a starnit protestul magazinelor mici, care au spus ca este avantajoasa pentru lanturile mari de magazine, care pot achita foarte usor amenda.

Amatzia Bar Moshe, purtator de cuvant al Ministerului a declarat ca autoritatile din Tel Aviv sunt obligate sa inchida orice supermarket, care va fi deschis in ziua de Sabat. Tel Aviv este vazut de catre israelieni ca bastion al culturii seculare, iar noua hotarare a starnit furia unor personalitati israeliene.

Actrita israeliana Gila Almagor a declarat: „constrangerea religioasa se raspandeste precum cancerul”, in timp ce ministrul israelian de finante Yair Lapid a spus ca „aceasta decizie este o greseala.”

Mass-media israeliena a speculat ca hotararea lui Saar provine din dorinta sa de a intra in gratia partidelor politice religioase ultra-ortodoxe evreiesti pentru o posibila functie de prim ministru in viitorul apropiat. Gideon Saar, 47 de ani, este o stea in ascensiune a partidului de guvernamant – Likud – si este in general vazut ca un potential succesor al premierului Benjamin Netanyahu.

Sursa: The Ledger

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.