Sabatul

Sabatul

Sabatul: Argumente istorice

Sabatul

Imparatul roman Constantin cel Mare

Din timpul apostolilor pana la imparatul roman Constantin cel Mare, crestinii au serbat Sabatul (sambata) ca zi sfanta, in timp ce duminica (prima zi a saptamanii) era privita doar ca o zi de lucru. In anul 321 d.C. Constantin cel Mare a emis o decizie care impunea odihna in prima zi a saptamanii (duminica) in toate localitatile si orasele, in timp ce oamenilor de la tara li se permitea sa lucreze totusi pamantul. In anul 538 d.C.Conciliul de la Orleans a indepartat si aceasta derogare, impunand duminica ca zi libera, in timp ce sambata devenea o zi de lucru oarecare. In tot cursul timpului a existat tendinta de a se face diferentierea de ceea ce era evreiesc. Pentru crestinism a fost un proces treptat de trecere de la sambata la duminica. Evreii tineau si tin si acum Sabatul (sambata). Iisus a tinut sambata si ucenicii Sai au tinut sambata.

Biblia nu vorbeste despre vreo schimbare a zilei de odihna ordonata de Iisus. Crestinii au inceput sa foloseasca si duminica ca zi de odihna pentru a aminti de invierea lui Iisus (desi nu este vreo indicatie expresa in Biblie). Asa ca au inceput sa tina si sambata si duminica. Romanii ii prigoneau pe evrei. Crestinismul se raspandise in tot Imperiul Roman. Unii dintre crestini, ca sa nu fie confundati cu evreii, au preferat sa tina duminica. Acest proces a durat cam vreo 2-3 secole.

Legea data de imparatul Constantin

Probabil ca imparatul Constantin cel Mare a avut in vedere si acest lucru. Dar motivul principal a fost ca sa uneasca pe necrestini si crestini, si apoi sa foloseasca aceasta pentru a-si atinge scopurile politice. Necrestinii au fost crestinati in masa. Ziua Soarelui (Sol Invictus, duminica la necrestini) a fost elementul de legatura. Dar, de-a lungul istoriei au fost mereu crestini care au pastrat Sabatul zilei a saptea.

Legea data de imparatul Constantin la 7 martie 321 cu privire la ziua de odihna suna astfel: „Toti judecatorii, orasenii si meseriasii trebuie sa se odihneasca in venerabila zi a soarelui (Sol invictus). Locuitorii satelor insa pot sa se ocupe liber de cultivarea campului, pentru ca deseori se intampla ca nici o alta zi nu este mai potrivita pentru semanarea graului in brazde sau pentru plantarea vitei de vie. In felul acesta castigul dat de providenta cereasca nu trebuie sa se piarda din cauza aceasta”. Originalul latin al acestui text se gaseste in Codex Justiniani.

 Sigiliul lui Dumnezeu – Sabatul

Iisus Hristos : ”Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra.” (Marcu cap 7, vers 9)

Sigiliul este un element important al AUTORITATII si este folosit de conducatori, regi, imparati, legiuitori, institutii, pentru a insemna cu autoritatea vointei lor un document , o hotarire sau o lege, in asa fel incit sa-i confere putere si autoritate in fata lumii, iar lumea sa se supuna acelei legi si sa-i recunoasca AUTENTICITATEA.

Ce contine un sigiliu?

O pecete sau un sigiliu  se aplica pe actele oficiale ale unei tari sau ale unei autoritati internationale. Scopul sigiliului este acela de a dovedi ca în spatele documentului se afla o autoritate reala.

Ca sa fie valabil un Sigiliu contine 1) NUMELE , 2) TITLUL si 3 ) TERITORIUL peste care se întinde si se exercita puterea administrativa a acelei autoritati care a emis si a sigilat acel document, fie ca este institutie, presedinte, legiutor etc.

sigiliul-lui-dumnezeu-sabat

Sigiliul poruncii a 4-a din Decalog:

1. Numele: Domnul Dumnezeul tau;
2. Titlul: Creatorul;
3. Teritoriul: Cerul, pamantul si marea si tot ce e in ele.

Aceste 3 elemente cheie sunt prezente si in Sigiliul Sabatului biblic, pe care Dumnezeu l-a scris El insusi in DECALOG .

Iata cum suna traducerea Sfantului Sinod la 1914 si a preotilor profesori Gala Galaction si Vasile Radu , dupa textele originale ebraice si grecesti , in 1938 :

Adu-ti aminte de ziua Sambetei ca s-o sfintesti pre ea. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau, dar ziua Sambetei este ziua de odihna închinata Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci nici o lucrare in ea. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua Sambetei s-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua Sabatului (Sambetei) si a sfintit-o.

De ce sa tinem Sabatul? Iata dovezile biblice:

1. Dupa ce a terminat lucrarea de creatiune in cele sase zile ale saptamanii, Marele Dumnezeu S-a odihnit in ziua a Saptea (Geneza 2,1-3).

2. Acest fapt demonstreaza ca ziua de odihna a lui Dumnezeu, sau ziua de Sabat, este aceasta si nu alta. Un exemplu: Cand o persoana s-a nascut intr-o zi oarecare, acea zi devine ziua sa de nastere. Tot astfel cind Dumnezeu S-a odihnit in ziua a Saptea, ziua aceasta este ziua Lui de odihna sau ziua de Sabat.

3. De aceea ziua a Saptea trebuie sa ramana pentru totdeauna ziua de Sabat a lui Dumnezeu. Poti tu sa schimbi ziua ta de nastere cu alta zi in care nu te-ai nascut? Desigur ca nu. Tot astfel tu nu poti schimba ziua de odihna a lui Dumnezeu cu o alta zi in care El nu s-a odihnit. Pentru acest motiv, ziua Saptea este ziua de Sabat a lui Dumnezeu.

4. Creatorul a binecuvantat ziua a Saptea (Gen.2,3).

5. El a sfintit ziua a saptea (Exod 20,11).

6. Dumnezeu a instituit ziua Sabatului inca din gradina Edenului (Gen.2,1-3).

7. Ea a fost instituita inainte de caderea omului in pacat; de aceea ea nu este ceva simbolic. Simbolurile au fost introduse numai dupa caderea omului in pacat.

8. Isus a declarat ca „Sabatul a fost facut pentru om” (Marcu 2,27) adica pentru orice om, indiferent de rasa, atit pentru Iudei cit si pentru Neamuri.

9. Sabatul este un memorial al creatiunii (Exod 20,11; 31,17). Ori de cite ori ne odihnim in ziua a Saptea, asa dupa cum a facut Dumnezeu, noi comemoram marele act al creatiunii.

10. Sabatul a fost dat lui Adam ca parinte al rasei umane (Marcu 2,27).

11. Adam este reprezentantul nostru, al oricarei natiuni (Fap.Ap. 17,26).

12. Sabatul nu este o institutie iudaica pentru ca el a fost instituit cu 2300 de ani inainte de a exista poporul Evreu.

13. Biblia nu-l numeste „sabatul evreilor”, ci „Sabatul Domnului Dumnezeului tau”. (Exod 20,11)

14. In perioada patriarhala gasim referinte cu privire la Sabat (Gen.2,1-3; 8,10.12; 29,27.28, etc.)

15. Sabatul a fost sarbatorit inainte de a fi fost data Legea celor Zece porunci pe Sinai (Exod 16,4.27-29).

16. Sabatul a fost asezat in inima Legii Sale morale (Exod 20,1-17).

17. Sabatul Zilei a Saptea a fost poruncit de Dumnezeu cu vocea Sa din mijlocul focului (Deut. 4,12.13).

18. Sabatul Domnului impreuna cu celelalte porunci ale Sale, a fost scris apoi cu degetul lui Dumnezeu (Exod 31,18).

19. Domnul a sapat poruncile sale pe table de piatra aratand natura lor neschimbatoare (Exod 32,15.16).

20. Poruncile erau pastrate cu sfintenie in chivot (Deut. 10,1-5).

21. Domnul interzice activitatea in ziua Sabatului chiar in perioadele cele mai urgente de lucru ale anului. (Ex.34,21).

22. Dumnezeu a avut de gind sa nimiceasca pe Israel din cauza profanarii Sabatului (Ezech. 20,12.13).

23. Sabatul este semnul dintre Dumnezeu si poporul Sau. (Ezech. 20,20)

24. Dumnezeu a fagaduit ocrotirea Ierusalimului cu conditia sfintirii Sabatului (Ier. 17,24.25).

25. Captivitatea Babiloniana a fost urmarea profanarii Sabatului (Neemia 13,18).

26. Distrugerea Ierusalimului prin foc a fost urmarea profanarii Sabatului (Ier. 17,27).

27. Dumnezeu a fagaduit o binecuvantare speciala pentru strainii care vor pazi Sabatul (Isaia 56,6.7).

28. In capitolul 56 din Isaia este profetia facuta pentru dispensatiunea crestina care va pazi cu sfintenie Sabatul Domnului.

29. Dumnezeu a fagaduit ca va binecuvanta pe toti cei care vor pazi Sabatul. (Is.56,2).

30. Domnul numeste Sabatul „Ziua Mea cea sfinta” (Is. 58,13)

31. Dupa spartura facuta in Legea lui Dumnezeu (porunca a patra) timp de mai multe secole, Sabatul avea sa fie restatornicit in zilele de pe urma (Is. 58,12.13).

32. Toti profetii Domnului au sfintit ziua Sabatului.

33. Iisus, Fiul lui Dumnezeu, a respectat Sabatul cind a fost pe pamint (Luca 4,16; Ioan 15,10). El a urmat exemplul Tatalui Sau.

34. Ziua Domnului este ziua a saptea (Apoc. 1,10; Marcu 2,28; Is. 58,13; Exod 20,10).

35. Iisus se intituleaza „Domnul Sabatului” (Marcu 2,28) pentru ca El il iubeste si il ocroteste de atacurile vrajmasului asa cum un sot isi ocroteste si iubeste sotia lui. (1Petru 3,6).

36. Iisus a aparat Sabatul ca fiind o institutie facuta spre binele omului (Marcu 2,23-28).

37. Iisus nu a desfintat Sabatul dar a aratat ca este ingaduit a face bine in zilele de Sabat (Mat. 12,1-13).

38. El a invatat pe oameni ca nu este o calcare (profanare) a Sabatului daca faci bine in ziua de Sabat. (Mat. 12,12)

39. Iisus a indemnat pe urmasii Sai sa se roage pentru sfintirea Sabatului chiar si dupa invierea Sa (Mat. 24,20).

40. Femeile evlavioase care au urmat pe Iisus au tinut cu grija ziua a saptea chiar dupa moartea Sa (Luca 23,56).

41. La 30 de ani dupa invierea lui Iisus, Duhul Sfant ne raporteaza ca Pavel si tovarasii lui au respectat ziua Sabatului (Fap.Ap. 13,14).

42. Pavel, apostolul Neamurilor, aminteste in cuvintarea sa despre ziua Sabatului (Fap.Ap. 13,27).

43. Neamurile au rugat pe Pavel sa le predice in Sabat (Fap.Ap. 13,42).

44. In Sabatul urmator, aproape toata cetatea s-a adunat sa auda Cuvantul lui Dumnezeu (Fap.Ap. 13,44). Era anul 62 d.Hr.

45. In conciliul de la Ierusalim, in prezenta apostolilor si a multor discipoli, Iacob aminteste despre ziua Sabatului (Fap.Ap. 15,21).

46. Chiar acolo unde era o sinagoga, intr-o colonie romana, la Filipi, Pavel si Timotei au serbat Sabatul (Fap.Ap. 16,12.13).

47. Ziua de odihna si de cult a lui Pavel era Sabatul (Fap.Ap. 17,2).

48. Pavel predica in ziua Sabatului (Fap.Ap. 17,2.3).

49. In cartea Faptele Apostolilor ni se raporteaza despre 84 adunari tinute in ziua Sabatului (Fap.Ap. 13; 14.44; 16,13; 18,4.11).

50. Nu gasim in Noul Testament nici o disputa intre crestini si Iudei in legatura cu serbarea zilei de Sabat. Aceasta este o dovada puternica care ne arata ca toti crestinii respectau aceeasi zi ca si Iudeii.

51. In toate acuzatiile aduse de Iudei lui Pavel, niciodata ei nu l-au invinuit cu privire la respectarea Sabatului. Daca el nu ar fi pazit Sabatul, de ce nu l-au acuzat Iudeii asa dupa cum au facut cu privire la circumciziune?

52. Pavel marturiseste despre sine insusi ca a pazit Legea si prin urmare el a respectat Sabatul. (Fap.Ap. 25,8)

53. Sabatul este mentionat in Noul Testament de 59 de ori, intotdeauna cu respect, purtand acelasi titlu pe care il are in Vechiul Testament, adica „Ziua Sabatului”.

54. Nu gasim nici un cuvint in toate cartile Noului Testament cu privire la schimbarea sau desfiintarea Sabatului.

55. Dumnezeu nu a dat niciodata permisiunea vreunei persoane sa lucreze in ziua Sabatului. Cu ce drept majoritatea crestinilor de azi folosesc ziua de Sabat pentru lucrari obisnuite?

56. Nici un crestin care a trait inainte sau dupa invierea Mantuitorului, nu a lucrat in ziua a saptea ca in celelalte zile ale saptaminii.

57. Nu ni se raporteaza in Biblie ca Dumnezeu a mutat binecuvantarea si sfintirea zilei a saptea de la creatiune, in alta zi.

58. Deoarece Sabatul a fost instituit in Eden inainte de caderea omului in pacat, el va fi serbat pe vecie pe noul pamant.

59. Sabatul zilei a saptea este o porunca importanta din Legea lui Dumnezeu, deoarece El insusi a rostit-o cu gura Sa si a sapat-o cu degetul Sau pe tablele de piatra la Sinai. Cand Iisus a inceput activitatea Sa pe acest pamant, El a declarat ca nu a venit sa desfinteze Legea.

60. Iisus a condamnat cu severitate pe farisei de ipocrizie pentru ca ei pretindeau ca iubesc pe Dumnezeu in timp ce ei anulau o porunca din Decalog si anume porunca a cincea (Marcu 7,6-13) tinind in locul ei traditia sau datina omeneasca (v.9). Toti cei care serbeaza astazi duminica tin o traditie sau o datina omeneasca ce nu are nici o valoare inaintea lui Dumnezeu (v.7).

 

 

 

40 thoughts on “Sabatul

 1. Ai dreptate, aproape in tot ceea ce ai spus. Numai partea istorica e gresita. Nu e Constantin cel care a schimbat ziua de sambata cu duminica. El a schimbat sarbatoarea craciunului ( nasterea Domnului) ca sa cada in decembrie o data cu sarbatoarea pagana a soarelui. Mai multe poti citi in cartea Religia Tainica a Babilonului.

  1. Istoricii confirma ceea ce am scris, ca de exemplu: In ”Istoria Bisericii” Dr. Boroianu spune: „A fost oare Constantin crestin cind a dat decretul sau pentru serbarea duminicii ca zi de sarbatoare in Biserica crestina la anul 323 ?Nu! Citez din Autorii ”Istoriei Bisericesti ” : ”Imperatorul trecu la crestinism in anul 64 al vietii sale (adica in anul 337, la 14 ani dupa darea decretului ), oprit pina acum a face aceasta trecere din motive de inalta intelepciune…O boala insa, care ii prevesteste moartea, il facu pe imperator sa primeasca botezul, in palatul sau din Nicodimia, de la episcoul Eusebiu (anul 337 ) Dupa moarte, senatul roman l-a pus intre zei.”Si multe alte surse confirma. Important e ca recunosti Sabatul, ca adevarata zi de odihna.

   1. Constantin,nu a facut alt ceva decit sa legalizeze ceea ce de fapt crestinii sarbatoreau,ziua intia a saptaminii,aceasta a fost si a continuat ca sa ramina o zi a bucuriei(Matei;28;9)Bucurati-va au fost cuvintele Domnului Isus,de atunci si pina la revenirea Lui Isus in glorie copiii Lui Dumnezeu traiesc in aceasta stare de bucurie,asa ca,imparatul Constantin nu arer nimic cu ceea ce a stabilit Dumnezeu ca sa fie.

 2. Mai trebuie mentionat, ca Sabatul zilei a VII va fi zi de inchinare si pe Noul Pamant..facand parte in continuarie din cele Zece Porunci..Lege care este Vesnica si reprezinta Caracterul Lui Dumnezeu pt toata vesnicia..Isaia 66,22-23..!

 3. Am citit si nu sunt de acord cu interpretarilor multor versete de mai sus.In Conciliul de la Ierusalim nu se aminteste de Sabat in mod special ci de Lege care continea si legea Sabatului,dar citind mai incolo de acea conversatie vedem concluzia apostolilor,adica vedem de fapt ce porunci au dat apostoli in privinta a ceea ce ei discutasera,nici una din cele trei porunci pentru biserici nu se referea la tinerea Sabatului de catre crestini.Este doar un mic punct,sunt si alte greseli de intrerpretare in alte versete,pe mine ma interesa Noul Testament decat Vechiul Testament(Cand vorbim despre Sabatul care biserica Adventista de Ziua a Saptea il impune pentru tinere si celorlalti crestini).In privinta lui Constantin cel Mare,da a dat un decret,dar daca ati citii cu atentie in Wikipedia o sa vedeti si de ce a dat decretul duminical,pentru ca majoritatea crestinilor care inainte de el se intalneau in ascuns deja tine-au duminica ca zi de odihna ca serbare a invierii Domnului Isus Hristos.De altfel acel decret a fost dat de Constantin tot la sfatul unor episcopi,cititi Wikipedia.

  In privinta ” Sigiliul lui Dumnezeu – Sabatul” nu sunt deloc de acord,acest lucru nu este redat in nici un verset,da legea Sabatului este o lege din cele 10 porunci date de Dumnezeu ca orice lege este sfanta,dar nu este sigiliul sau marca Domnului,nu cei care tin Sabatul sunt marcati de Dumnezeu si se pot da multe exemple aici,din contra cei ce sunt marcati cu Duhul Sfant sunt ai lui Dumnezeu „2 Corinteni 1:21  Si Cel ce ne întãreste împreunã cu voi, în Hristos, si care ne-a uns, este Dumnezeu.
  22  El ne-a si pecetluit, si ne-a pus în inimã arvuna Duhului.” si aici „Efeseni 1:13  Si voi, dupã ce ati auzit cuvântul adevãrului (Evanghelia mântuirii voastre), ati crezut în El, si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfânt, care fusese fãgãduit,
  14  si care este o arvunã a mostenirii noastre, pentru rãscumpãrarea celor câstigati de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.” – „Efeseni 4:30  Sã nu întristati pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rãscumpãrãrii.”

  – Inainte sa spuneti ca Sabatul e pecetea lui Dumnezeu,va rog aduceti si versete care arate clar asa ceva,pentru ca altfel inseamna ca raspanditi o invatatura care nu se bazeaza pe Biblie.

  1. Stimate domn,
   Referitor la comentariul dvs, fara a intra in polemici, caci nu acesta este scopul acestui site crestin, va putem comunica urmatoarele:

   Apostolii au tinut Sabatul, nici nu era nevoie sa se aminteasca permanent, era natural sa tina aceasta zi stabilita de Dumnezeu.
   Daca tinem neaparat sa citim Cuvantul lui Dumnezeu si sa-L cunoastem pe El, ar fi bine pentru noi toti sa citim intreg Cuvantul, si Noul si Vechiul Testament, intrucat “Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” (2 Timotei 3:16). Segmentarea Bibliei naste intotodeauna controverse si interpretari eronate. Si sa nu uitam rugaciunea dinaintea studiului.

   Biserica Adventista de Ziua a Saptea nu a impus NICIODATA celorlalti crestini tinerea Sabatului, este optiunea fiecaruia de a respecta sau nu poruncile lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu a lasat omului liberul arbitru, cu atat mai mult o Biserica, indiferent care ar fi aceasta.

   In privinta faptului ca imparatul Constantin cel Mare a dat decretul la sfatul unor episcopi, ajungem la miezul problemei: de aici diferenta intre protestanti si catolici. “Daca protestantii ar urma Biblia s-ar inchina lui Dumnezeu in Sabat. Tinand duminica, urmeaza o lege a Bisericii Catolice.” Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese of Baltimore, February 10, 1920. Putem deduce foarte simplu cine a schimbat ziua a saptea cu ziua intaia.

   Sustinem Sabatul deoarece Dumnezeu Insusi a marcat in mod special aceasta zi: “Adu-ti aminte de ziua de odihna ca s-o sfintesti ! Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau. Sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici strainul care este in casa ta.Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.” Exod 20, 8-1. De cine trebuie sa ascultam, de oameni sau de Dumnezeu?

   Ne-am luat timp sa va raspundem din respect pentru cititori si va recomandam sa cititi argumentatia urmatoare referitoare la porunca a patra: http://www.loribalogh.ro/2010/11/decalogul-porunca-a-patra-respect-fata-de-memorialul-creatiunii-16/

   Fiti binecuvantat si Domnul Dumnezeu sa va lumineze in tot ceea ce faceti!

   Echipa Afirmativ

  2. ISUS A SPUS”NU AM VENIT SA SCHIMB LEGEA CI SA O IMPLINESC”OAMENII INTERPRETEAZA ORICE VERSET A BIBLIEI DUPA PLACUL LOR

 4. Este adevărat că Isus a spus: „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii. N-am venit să desfiinţez, ci să împlinesc“ (Matei 5:17)

  Nici sâmbăta nici duminica nu este sabatul săptămânal biblic, acesta cade fix în lună. Încearcă să vezi săptămâna Paștelui acolo ziua pregătirii cade pe 14 Nissan apoi Praznicul Azimilor 15 Nissan este și sabat săptămânal iar 16 Nissan este ziua întâia a săptămânii. Asta este atât în Noul Testament cât și în Vechiul testament. Apoi mai vezi porunca a patra, a sabatului este legată de ieșirea din Egipt. În ce zi au ieșit robii evrei din Egipt??? Numeri 33:3 Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi. A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit …”. Această poruncă a comemorării eliberării din Egipt Exodul 13:10 „Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă, din an în an” ca și toate sărbătorile trebuiau ținute la „vremea hotărâtă”, la moed H4150. Sabatul săptămânal este „moed”, ca și sărbătorile mari: Leviticul 23:1 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:2 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „Iată sărbătorile Domnului pe care le veţi vesti ca adunări sfinte, iată sărbătorile Mele (H4150):3 Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, cu o adunare Sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului, în toate locuinţele voastre.4 Iată sărbătorile Domnului(H4150):, cu adunări sfinte pe care le veţi vesti la vremurile lor hotărâte”, și urmează sărbătorile anuale.
  Până aici este clar, ca lumina ochilor, că sabatul săptămânal este prima din sărbătorile H4150 din Lev 23 și că după versetul 4 urmează celelalte sărbători mari care sunt și ele H4150.

  Lev 23:3 Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul H7676, ziua de odihnă H7677, cu o adunare Sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului, în toate locuinţele voastre.
  Acum să vedem dacă doar sabatul săptămânal este zi de odihnă sau de întrerupere a activității obișnuite??? Sunt 2 numere (cuvinte) pe care le veți găsi la sabatul săptămânal dar și la sărbătorile mari H7676, H 7677
  H7676 שׁבּת – שׁבּת shabbâth ,shab-bawth’
  Acum cuvântul sabat H7676 are 89 apariții și înseamnă :sabat săptămânal, ziua ispășirii, Sabat ani,
  Să luăm celălalt cuvânt H7677, שׁבּתון,,shabbâthôn ,shab-baw-thone’

  H7677 înseamnă: Sabat săptămânal, ziua ispășirii ,an sabatic, Sărbătoarea Trâmbițelor și 1 și ultimele zile de Sărbătoarea Corturilor
  H7677 are 10 apariții : 4 ziua de odihnă săptămânală, 2 anul 7 de odihnă, 2 zi de odihnă ispășire, 1 ziua de odihnă Sărbătoarea Trâmbițelor, 1 ziua odihnă Corturi.
  Am dovedit până acum că sabatul zilei a șaptea este sărbătoare H4150 ca și celelalte sărbători mari și este și zi de odihnă ca și sărbătorile mari, iar din Geneza 1:14 și Ps 104 :19 reiese clar calendarul de la creațiune:
  Geneza 1:14 Apoi a zis Elohim, „Să fie nişte luminători în întinderea cerului ca să despartă ziua de noapte, şi să le fie de semne (H226, אות’ôth oth = un semn distinctiv, steag, amintire, semn miraculos, avertizare) şi de anotimpuri (H4150= מועדה מעד מועד, mô‛êd mô‛êd mô‛âdâh mo-ade’, mo-ade’, mo-aw-daw’= loc numit, timp numit, întâlnire numită, sezon sacru stabilit, sărbătoare, sezon numit, semn numit sau semnal, cort de întâlnire ), precum şi pentru zilele şi anii;”
  Psalmi 104:19 El a făcut luna ca să arate vremurile (sărbătorile) H4150= מועדה מעד מועד; soarele ştie când trebuie să apună.
  Sabatul zilei a șaptea este moed, H4150= מועדה מעד.
  Leviticul 23:37 Acestea sunt sărbătorile Domnului H4150= מועדה מעד, în care veţi vesti adunări sfinte, ca să se aducă Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mâncare, jertfe de vite şi jertfe de băutură, fiecare lucru la ziua hotărâtă.

  În sabatul săptămânal se aduceau jertfe, ca și în toate celelalte sabate mari. H4150 este de 23 de ori în Scriptură Sărbătoarea Domnului (Cornilescu) și de 140 de ori Cortul Întâlnirii, de 2 ori este adunare Sfântă, 1 dată este ( Isaia 33:20 ) Sionul, cetatea sărbătorilor noastre moed, H4150= מועדה מעד, și Satana asta dorește să domine calendarul dat de la creațiune:

  Isaia 14:13 Tu ziceai în inima ta: „Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi şedea pe muntele adunării dumnezeilor moed, H4150= מועדה מעד, la capătul miazănoaptei;”

  Faptul că ziua de 10 Nissan (e poruncă de ales mieii) 14 Nissan e zi de pregătire și 16 Nissan e ziua când se secera snopul de legănat dovedește clar că aceste zile nu pot fi sabat săptămânal și ca urmare nici zilele cu 7 înainte și în urma lor nu pot fi sabate săptămânale. Deci 12 zile din Nissan nu pot fi sabate săptămânale, ceea ce dovedește clar că sabatul săptămânal nu poate fi găsit pe calendarul gregorian.

 5. Nici sâmbăta nici duminica nu este sabatul săptămânal biblic, acesta cade fix în lună. Încearcă să vezi săptămâna Paștelui acolo ziua pregătirii cade pe 14 Nissan apoi Praznicul Azimilor 15 Nissan este și sabat săptămânal iar 16 Nissan este ziua întâia a săptămânii. Asta este atât în Noul Testament cât și în Vechiul testament. Apoi mai vezi porunca a patra, a sabatului este legată de ieșirea din Egipt. În ce zi au ieșit robii evrei din Egipt??? Numeri 33:3 Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi. A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit …”. Această poruncă a comemorării eliberării din Egipt Exodul 13:10 „Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă, din an în an” ca și toate sărbătorile trebuiau ținute la „vremea hotărâtă”, la moed H4150. Sabatul săptămânal este „moed”, ca și sărbătorile mari: Leviticul 23:1 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:2 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „Iată sărbătorile Domnului pe care le veţi vesti ca adunări sfinte, iată sărbătorile Mele (H4150):3 Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, cu o adunare Sfântă. ……4 Iată sărbătorile Domnului(H4150):, cu adunări sfinte pe care le veţi vesti la vremurile lor hotărâte”, și urmează sărbătorile anuale.
  Până aici este clar, ca lumina ochilor, că sabatul săptămânal este prima din sărbătorile H4150 din Lev 23 și că după versetul 4 urmează celelalte sărbători mari care sunt și ele H4150.
  Lev 23:3„ Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul H7676, ziua de odihnă H7677, cu o adunare Sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului ..”
  Acum să vedem dacă doar sabatul săptămânal este zi de odihnă sau de întrerupere a activității obișnuite??? Sunt 2 numere (cuvinte) pe care le veți găsi la sabatul săptămânal dar și la sărbătorile mari H7676, H 7677
  Acum cuvântul sabat H7676 are 89 apariții și înseamnă :sabat săptămânal, ziua ispășirii, Sabat ani,
  Să luăm celălalt cuvânt H7677, שׁבּתון,,shabbâthôn, înseamnă: Sabat săptămânal, ziua ispășirii ,an sabatic, Sărbătoarea Trâmbițelor și 1 și ultimele zile de Sărbătoarea Corturilor
  H7677 are 10 apariții : 4 ziua de odihnă săptămânală, 2 anul 7 de odihnă, 2 zi de odihnă ispășire, 1 ziua de odihnă Sărbătoarea Trâmbițelor, 1 ziua odihnă Corturi.
  Am dovedit până acum că sabatul zilei a șaptea este sărbătoare H4150 ca și celelalte sărbători mari și este și zi de odihnă ca și sărbătorile mari, iar din Geneza 1:14 și Ps 104 :19 reiese clar calendarul de la creațiune:
  Geneza 1:14 Apoi a zis Elohim, „Să fie nişte luminători în întinderea cerului ca să despartă ziua de noapte, şi să le fie de semne (H226, אות’ôth oth = un semn distinctiv, steag, amintire, semn miraculos, avertizare) şi de anotimpuri (H4150, mô‛êd mô‛êd mô‛âdâh mo-ade’, mo-ade’, mo-aw-daw’= loc numit, timp numit, întâlnire numită, sezon sacru stabilit, sărbătoare, sezon numit, semn numit sau semnal, cort de întâlnire ), precum şi pentru zilele şi anii;”
  Psalmi 104:19 „ El a făcut luna ca să arate vremurile (sărbătorile) H4150 …”
  Sabatul zilei a șaptea este moed, H4150
  Leviticul 23:37 Acestea sunt sărbătorile Domnului H4150 în care veţi vesti adunări sfinte, ca să se aducă Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mâncare, jertfe de vite şi jertfe de băutură, fiecare lucru la ziua hotărâtă.

  În sabatul săptămânal se aduceau jertfe, ca și în toate celelalte sabate mari. H4150 este de 23 de ori în Scriptură Sărbătoarea Domnului (Cornilescu) și de 140 de ori Cortul Întâlnirii, de 2 ori este adunare Sfântă, 1 dată este ( Isaia 33:20 ) Sionul, cetatea sărbătorilor noastre .

  Faptul că ziua de 10 Nissan (e poruncă de ales mieii) 14 Nissan e zi de pregătire și 16 Nissan e ziua când se secera snopul de legănat dovedește clar că aceste zile nu pot fi sabat săptămânal și ca urmare nici zilele cu 7 înainte și în urma lor nu pot fi sabate săptămânale. Deci 12 zile din Nissan nu pot fi sabate săptămânale, ceea ce dovedește clar că sabatul săptămânal nu poate fi găsit pe calendarul gregorian.

  1. Fara alte studieri,imediat dupa creatiune Insasi Creatorul a dat porunca sabatului, ce cauti sa ne iei prin invaluire si vrei ca nimeni sa nu tinem sabatul? Am incredere in Dumnezeu. El e vesnic, neschimbator, iar tu,e treaba ta, crezi in cine vrei si ce vrei si sa te ajute Domnul sa n.ai surpriza sa fii certata; cate unii isi fác o meserie in a duce in eroare. Chiar daca se vor cutremura muntii si apele,tot voi tine sabatul, de ce?Pt ca am cautat cu disperare o biserica care sa.mi vorbeasca de Isus si cat de normal ti se pare ca am gasit biserici incuiate, dispareau oamenii pe care.i cautam. Tot felul de obstacole ca sa nu ajung unde vroiam:martorii lui Iehova in special,evangelistii, católicii,orice biserica,nici vorba la „aia” adventistii. Insusi Dumnezeu mi-a deschisa usa acestei biserici.Fara sa fiu un papagal sa repet dupa altii. Dar cu putina desteptaciune pe care mi.a dat.o chiar El.suficienta cat sa inteleg regula de trei simpla:la Creatiune a poruncit sa aduc inchinare in sabat, pe Sinai a scris cu Mana lui Sfanta.de ce oare in piatra? sa tinem sabatul vesnic, Isus l.a tinut.Atunci nu ma intereseaza ce a facut si ce mai face unul si altul pt interese politice, materiale,ca le place vinul, sau porcul, libertinajul…Si acum Il intreb pe Dumnezeu, daca pe mine m-a invatat sa tin porunca a 4 – a, a 7 – a zi,pe tine cine te-a bagat intre atatea studii, madre mía,ca nu e adevarata ziua a saptea saptamanala ca nu e in calendarul gregorian. Pai daca nu e in ala.o fi in calendarul lui Dumnezeu care este cel real si demn de tinut. Mai studiaza amiga, dar grabeste-te, Domnul Isus este la usi…

   1. bravo Ylyan comentariul tau e destul de consistent si perfect nimeni insa nu poate fi convins sa creada asa cum credem noi folosind forta. Doar biserica catolica si turcii au impus religia cu sabia cu rugul aprins sau cu iataganul si cu tragerea pe roata si taierea capului ca nu credeau ca ei

 6. Scuzați, nu știu dacă a fost preluat articolul trimis care sună astfel:
  Stimate ylyan
  Nimeni nu te obligă să nu crezi ce dorești. E adevărat că sabatul săptămânal a fost dat la creațiune și că săptămâna biblică are 7 zile, dar acolo nu se specifică cum a aranjat săptămâna în lună sau în an. Ce sunt eu de vină că înainte de Geneza 2,1 -3 unde se vorbește de săptămână, a fost Geneza 1:14 în care cuvântul vremuri în ebraică se traduce altfel, și anume: „sărbătorile”. Apoi nu uita stimate cititor că este același autor care a scris Geneza, Leviticul, Exodul, Numeri. Deci același autor a scris că ieșirea din Egipt a fost în data de 15 Nissan și acest 15 Nissan apare în porunca a patra, mana în luna a doua pune sabatul în 15 și 22 a lunii iar în luna a șaptea, sabatul cade în ziua 15 (prima zi de corturi) și ziua a opta de corturi ( așa e specificat deși corturile țin 7 zile) este ziua de 22 luna a șaptea Tishri sau Etamin. În Noul Testament apare din nou, răstignirea în ziua pregătirii care coincide cu 14 Nissan și învierea în prima zi a săptămânii. 4 evanghelii spun același lucru și știi de ce se potrivește sabatul din săptămâna ieșirii din Egipt cu sabatul când Măntuitorul s-a odihnit în mormânt, în 15 Nissan? Pentru că era poruncă a comemorării eliberării din Egipt Exodul 13:10 „Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă, din an în an” ca și toate sărbătorile trebuiau ținute la „vremea hotărâtă”, la moed H4150. Sabatul săptămânal este „moed”, ca și sărbătorile mari: Leviticul 23:1-4.
  Isus a spus: „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii. N-am venit să desfiinţez, ci să împlinesc“ (Matei 5:17), deci El a împlinit exact cum era poruncit în Exod 13:10, de aceea se potrivesc sabatele fixe în lună pe 15 Nissan atât în Vechiul cât și în Noul Testament. Demonstrează că nu e așa.
  Cu trâmbița se suna la sărbători (am văzut că sabatul săptămânal este prima dun sărbători) și la Ziua Lunii Noi:Num 10:10„ În zilele voastre de bucurie, la sărbătorile voastre şi la lunile noi ale voastre, să sunaţi din trâmbiţe, când vă veţi aduce arderile de tot şi jertfele de mulţumire; şi ele vor face ca Dumnezeul vostru să-Şi aducă aminte de voi. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”.Vedem aici că atunci când erau sărbătorile Dumnezeu își aducea aminte de ei dar și omul trebuia să-și amintească de Dumnezeu și pentru asta trebuia să știe când să fie sărbătoarea= moed, și am văzut că în Lev 23 1-4 și sabatul săptămânal e „moed”.
  Luna lunară biblică nu e imaginară, ci reală și începe cu ziua Lunii Noi, după care încep săptămânile în număr de 4 consecutive, nu perpetue, ele sunt întrerupte de ziua Lunii Noi. Luna e formată din 3 categorii de zile: zilele de lucru, sabatul săptămânal și Ziua Lunii Noi, sunt trei categorii de zile. Citește Ezechiel 46:1 și vei vedea că aceste 3 zile nu se pot suprapune, deci ziua Lunii Noi e altă ctegorie de zile. Dacă nu-ți convine atunci scoate toate versetele cu sabatul pe 15 a lunii și toate versetele cu ziua Lunii Noi și nu uita că de faci asta ajungi la Col 2:14-17:„ 14 A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.15 A dezbrăcat domniile şi stăpânirile şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce.16 Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat,
  17 care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos”.

  Zapisul pironit pe cruce. Ce este „zapisul” – cheirographon -care a fost pironit pe cruce? Se referă Pavel la legea mozaică, cu orânduirile ei ceremoniale, spunând astfel că Dumnezeu a pironit-o pe cruce? Dacă este adoptată această interpretare, există posibilitatea legitimă ca Sabatul să fie inclus printre orânduirile pironite pe cruce. Aceasta este într-adevăr părerea populară, susţinută mai ales în literatura antisabatariană.
  Ştergerea Legii morale şi/sau ceremoniale le-ar fi asigurat creştinilor iertarea divină? Dimpotrivă, aceasta doar ar fi lăsat neamul omenesc fără principii morale. Vina nu este îndepărtată prin nimicirea codului de legi. Cercetarea recentă a dovedit că sensul termenului cheirographon este de „certificat de îndatorare”, ca rezultat al greşelilor noastre, sau „carte care conţine un raport al păcatului”, folosit pentru condamnarea omenirii.
  Nu uita dragă cititorule că sabatul săptămânal biblic nu se poate găsi în calendarul solar roman. Acolo e sâmbăta ”Saturn day” care nu are nimic comun cu Biblia. Biserica catolică recunoaște că ea a schimbat și tipul de calendar. Așa că nu mai susțineți că sâmbăta e sabatul biblic din calendarul păgân.

 7. Ne tinem de legea sabatului a V.T. ca orbul de bata. Atunci de ce nu implinim toata legea Vechiului Testament? Daca am ramas doar la acest nivel si la aceste polemici ale Sabatului ma gandesc la ce nivel spiritual suntem in celelalte lucruri. Sa nu uitam un lucru foarte esential si anume: Noi, suntem Biserica si pe noi ne-a nascut Hristos la Cruce prin Invierea Sa. Iata de ce nu tin unii sambatul…

 8. Sabatul este ziua 7-a care este simbata.De ce nu tin eu Sabatul: 1 . -nu exista nici un argument caci Isus sau apostolii au tinut sabatul(faptul ca mergeau la Sinagoga de Sabat nu este un argument,ei mergeau la Sinagoga de Sabat pentruca atunci se adunau evreii.); 2.- Pavel ne spune ca Sabatul face parte din acele lucruri din Lege pe care el le considera ,,umbra lucrurilor viitoare -Coloseni 2:16,17 ,noi cautam nu ,,UMBRA” ci ,,TRUPUL” care este Hristos . ; 3.-Pavel ne invata ca pentru Biserica cind e vorba de Sabat ramine doar ODIHNA SUFLETULUI care trebuie sa fie in fiecare zi si nu pune accent pe ziua 7-a.Iata ce zice el :,,El hotaraste DIN NOU o zi:,,ASTAZI”…..ramine dar o odihna de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu”.Deci pentru noi Sabatul este ,,ASTAZI”adica odihna zilnica a sufletului. (Evrei 4:6-10 ) ; 4.- Pazirea Sabatului nu este poruncita in Noul Testament . 5. -Vechiul Legamint a fost inlocuit cu Noul Legamant .Aceasta inlocuire viza si Decalogul (vezi.Evrei 8:8,9 ;Galateni 4:21-28 ;2 Corinteni 3:7,11,13).Daca inlocuirea Vechiului Legamint viza si cele 10 porunci (vezi 2 COR 3:7-,,slujba sapata in pietre -adica cele 10 porunci scrise pe cele doua table de piatra)atunci din Vechiul Legamint este valabil doar lucrurile pe care le reaminteste Noul Legamint.Sabatul nu e reamintit in Noul Legamint ; 6 .-Exista dovezi in istoria crestinismului a primelor doua secole ca , crestinii au tinut ziua intia.(vezi pe Ignatie,Epistola lui Barnaba ,Didachia etc.); 7.-Noul Testament prezinta dovezi ca Bisericile se adunau in ziua intii.

 9. Am si eu cateva intrebari…..

  Am aici cateva verset….

  Galateni 6:2 , 13
  „Putrati-va sarcinile unii altora, si veti implini astfel Legea lui Hristos.”

  „Caci nici ei, cari au primit taierea imprejur, nu pazesc Legea; ci voiesc doar ca voi sa primiti taierea imprejur, pentruca sa se laude ei cu trupul vostru.”

  Matei: 24:20

  „Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr’o zi de Sabat.”

  Iacov: 1:25

  „Dar cine isi va adinci privirile in legea desavirsite, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fii fericit in lucrarea lui.”

  Despre ce fel de Lege se vorbeste aici?

  Ca fiind Legea lui Hristos, si Legea slobozeniei? Despre care lege este vorba in versetele aceasta, ca insusi Domnul Isus spune sa ne rugam ca fugirea noastra sa nu fie nici iarna si nici Sambata. sau in Galateni 6:13 despre ce lege este vorba ca nu tin nici cine este taiat imprejur, ? Legea lui Moise? cum erau taiati imprejur..

  Cum vad eu este vorba de o lege in care nu este vorba de Taierea de imprejur, ci este de vorba despre o alte lege. Care o fii legea asta?

  Iacov: 1:22 supne: „Fiti implinitori ai Cuvintului, nu numai ascultatori, inselindu-va singur.

  Sa vedem un pic cum stau lucrurile.

  Trebuie sa implinim cuvantul! Sa rugam ca fuga noastra sa nu fie nici iarna si nici Sambata. Daca privim in legea desavarsita suntem un implinitor cu fapta, si trebuie sa pazim Legea!

  Evanghelie dupa Ioan scrie: cap. 13 vers. 34 „Va dau o porunca noua: Sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii.”

  Matei: 22:39 „Iar a doua, asemenea ei, este: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.”

  Este asta oare o porunca noua sau o porunca uitata?

  Levitic 19:18 „Sa nu te rasbuni, si sa nu tii necaz pe copii poporului tau. Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Eu sint Domnul.”

  Levitic-ul capitolul 19 vorbeste despre cele zece porunci, si este axplicata pentru popor. si versetul 18 ce spune? „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.”exact cuvintele din Matei: 22:39 sau Ioan 13:34. Se vede clar ca este o porunca uitate de poporul lui Dumnezeu.

  Sa vedeti ce scrie Apostolul Iacov. Este in Noul Testament.
  Iacov: 2:8-12 „Daca impliniti Legea imparateasca, potrivit Scripturii:”Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” bine faceti.

  Dar daca aveti in vedere fata omului, faceti un pacat, si sinteti osinditi de Lege ca niste calcatori de lege.

  Caci, cine pazeste toate Legea, si greseste intr’o singura porunca, se face vinovat in toate.

  Caci cel ce a zis: „Sa nu preacurvesti” a zis si „Sa nu ucizi” Acum, daca nu preacurvesti, dar ucizi, te ai faci calcator al Legii.

  Sa vorbiti si sa lucrati ca niste oameni cari au sa fie judecati de o lege a slobozeniei.”

  Deci cum este atunci? aici vedem foarte clar ca se vorbeste despre cele zece porunci: versetul: 11. si cand vorbeste despre „Noua porunca” tot despre cele zece porunci vorbeste: versetul: 8. Legea lui Dumnezeu este Vesnic! Cele zece porunci sunt porunci Vesnice.

 10. Sînt un creștin neadventist și cunosc suficient Biblia pentru a dezbate subiectul(respect duminica). Problema Sabatului este singura din Biblie la care sînt nevoit să apelez la mijloace din afara Bibliei – istoria creștinismului. Înainte de a încerca rezolvarea problemei Sabatului trebuie rezolvată problematica așa-zisei „desființăriˮ a Legii. Dumnezeu nu desființează legi. Dacă ar fi să luăm în serios această afirmație ar însemna să admitem ca El să fie altfel de cum a fost pînă în momentul desființării legii. El nu se schimbă! El acționează prin aplicarea altor legi pentru a anula efectele nedorite ale unei legi asupra unui obiect sau asupra unei ființe. Un bun exemplu este femeia canaanită. Ea și-a dat seama că nu are nicio șansă să primească vindecare pentru fata ei. Dar ea a găsit o cale pentru a rezolva problema astfel încît să nu fie încălcat vreun principiu. Firimiturile au rezolvat problema!! Greșeala majoră a creștinilor este că ei tratează aspecte ale problemelor și nu armonizează afirmațiile contrare.
  După Romani 2.13 „… cei ce împlinesc Legea aceasta vor fi socotiţi neprihăniţiˮ și Romani 3.31 „Deci prin credinţă desfiinţăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legeaˮ nu mai avem voie să afirmăm că porunca a patra a fost desființată. Teologii afirmă și creștinii acceptă că așa-zisa desființare a poruncii a patra este o excepție!!! Ar trebui să mai reflecteze!
  Să analizăm „dovezileˮ în favoarea desființării Sabatului.
  1. Nu a fost menționat în mod explicit în perioada dintre căderea în păcat și darea Legii (în formă scrisă). Aceasta nu este o dovadă că nu a fost respectat (dacă suntem imparțiali).
  2. Sabatul a fost doar pentru poporul Evreu(revedeți Isaia 56.1÷8, 66.23, Matei 24.20). Dacă Sabatul este un semn veșnic între Dumnezeu și evrei un creștin evreu se va găsi într-o situație imposibilă: dacă va păzi sabatul va intra sub Lege și deci sub blestem, dacă nu-l va păzi va fi pedepsit de Dumnezeu pentru nerespectarea unui semn veșnic!!!
  3. Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat; asa că Fiul omului este Domn chiar și al Sabatului.” Nu înțeleg conform cărui raționament se deduce de aici că Sabatul a fost desființat!?
  4. Nu pot analiza Ioan 5.18 „…dezlega ziua Sabatuluiˮ deoarece nu cunosc sensul din original al verbului a dezlega.
  5. Faptele Apostolilor 15 nu poate fi folosit ca argument în favoarea desființarii Legii sau a Sabatului. Acolo sunt menționate doar patru probleme delicate cu care se confruntau creștinii neevrei.
  6. Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. Coloseni 2.16,17. Dacă văd pe un creștin că bea pînă se clatină nu am voie să-l judec cu privire la băutură!!!
  Este foarte clar că acest verset nu pune în discuție valabilitatea Sabatului ci aspecte de încredințare ale ținerii lui. Și Domnul Isus a fost judecat cu privire la acțiunile lui în Sabat și totuși l-a respectat!!
  7. Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. Cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă; pentru că aduce mulţumiri lui Dumnezeu. Cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă; și aduce și el mulţumiri lui Dumnezeu. Romani 14.5,6
  Apare și mai evident din aceste versete că nu se pune în discuție valabilitatea respectării Sabatului, ci aspecte ce țin de încredințări personale. Aplicație concretă a afirmației: „Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o faceˮ. Eu nu fac deosebire între zile: mă duc și lucrez duminica iar ziua mea de închinare către Dumnezeu o stabilesc miercuri și atunci mă strîng cu un grup de creștini care nici ei nu fac deosebire între zile!!!
  Nu sînt de acord nici cu afirmația adventiștilor că acceptarea duminicii este „semnul fiareiˮ. Pentru atei credința în Dumnezeu este opiu pentru popor pentru mine este cea care mă salvează de pedeapsa veșnică!!!
  Nerezolvarea convingătoare a problematicii Sabatului eu o consider rușinea teologiei creștine!!!

  1. Serios Craioveanule , dacâ dreptu-i ce spui este bine dar dacâ minți și ești legat de un
   partid religios sau altul atunci se schimbâ situația . sînt de acord cu tine 90 la sutâ . cît despre mine sînt un încâpâțînat și râmîn la cuvîntul ; De aceia a binecuvîntat Dumnezeu ziua a 7 și a sfințito ” , nu cred câ se mai spune undeva câ ar fi desfințito , ce sfințește Dumnezeu oamenii nu pot desfinți , oamenii pot doar aduce schimbâri , și aici vin iarâși cu ce stâ scris ; Se va încumeta sâ schimbe vremile și legea , aici mâ opresc și te rog pe dumneata sâ pui degetul pe acel nelegiuit care Domnul îl va spulbera cu suflareagurii
   Lui . nu dau locul unde scrie , socotesc omule câ ai studiat sfintele scripturi . pacea sâ fie cu noi .

   1. Dragă Gabriel, te rog să propui un mod prin care să putem discuta în particular despre acest subiect deoarece spațiul pe blog nu permite. După ce vom ajunge la o concluzie acceptabilă o vom posta și pe blog.Mulțumesc!

 11. Mai puteti sa traiti in minciuna oamenilor? Nu imi pot da seama de ce dupa atatea argumente nu bagati la cap. 1.Constantin a schimbat sambata in duminica, Catolicii recunosc ca ei au schimbat samabata in duminica, in biblia ortodoxa scria clar sambata nu duminica . . Chiar nu puteti sa ganditi putin ?Cat mai puteti sa traiti in minciuna..? Sabat – in limbaj evreiesc inseamna odihna.„Biserica Catolica : Duminica este semnul autoritatii noastre. Biserica este mai presus de Biblie si prin schimbarea Sambetei in Duminica se demnostreaza ” [Catholic Record of London 1.09.1923] .

  1. Nu ma intereseaza nici de Constantin cel Mare nici de Biserica Catolica ce declara,eu ca si crestin nu ma ghidez dupa acestea,busola mea este Biblia.

   Am mai spus-o si mai sus ca nu exista verset in Noul Testament care sa imi porunceasca direct sa respect Sabatul.

   Legile Vechiului Testament se refereau in mod direct poporului Israel si celor care se alipeau la el in vremea aceea,din acele legi crestinilor li se aplica doar cele ce Domnul Isus a intarit in Noul Legamant unde a fost o varsare de sange pentru a-l intari.Prin faptul ca ucenicii au incalcat clar Sabatul luand spice si zdrobindule in maini ca sa le manance e dovada clara ca Sabatul asa cum era in Vechiul Testament nu mi se mai aplica mie,ci mai degraba mi se aplica spiritul acestei legi de a intra in odihna Domnului prin pocainta si botez.

   Cine vrea sa tina o zi pentru Domnul o tine dar acest lucru nu o face obligatorie pentru toti oamenii,caci cine nu tine o zi tot pentru Domnul nu o tine.

   Vorba cui a spus-o mai sus din 10 porunci numai cu porunca despre Sabat aveti probleme,le-ati respectat pe toate si exact aceea a mai ramas de respectat?
   Degeaba ti Sabatul daca esti un fariseu la Biserica,daca minti ca sa castigi putin mai mult la serviciu,daca esti rautacios cu fratele tau,daca nu iubesti pe nimeni pentru ca oamenii te dezamagesc,daca furi ca sa aiba familia ta,daca te uiti dupa femei pe strada si te gandesti cum ar fi fost daca ar fi fost sotia ta aceea,daca ti-ar place sa ai si tu un mercedes ca al vecinului.Si multe altele,care din experienta proprie in Biserica Adventista,nu este o biserica mai buna decat altele,uscaturi sunt peste tot si daca nu se reuseste sa fiti o biserica perfecta(daca ar exista asa ceva)de ce va bateti in piept ca respectati Sabatul cand aveti multe alte probleme in doctrina cat si in fapt.

   Sa nu vorbesc despre Ellen White – o alta mare problema a bisericii Adventiste,de la ea a si pornit nevoia de a respecta Sabatul si ea a preluat acest lucru de la altii.

   Ce au facut celelalte culte sau biserici pana in 1845 cand s-a venit cu ideea Sabatului?Au mers miliarde sau milioane de crestini in iad doar ca nu au respectat Sabatul inainte de acea data?

   Reveniti la Biblie.

   1. Cristi: Am mai spus-o si mai sus ca nu exista verset in Noul Testament care sa imi porunceasca direct sa respect Sabatul.

    RASPUNSA: :
    http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/valabililitatea_sabatului/2015-03-25-1918

    http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/valabilitatea_sabatului/2015-03-25-1919

    CRISTI : Prin faptul ca ucenicii au incalcat clar Sabatul luand spice si zdrobindule in maini ca sa le manance e dovada clara ca Sabatul asa cum era in Vechiul Testament nu mi se mai aplica mie,ci mai degraba mi se aplica spiritul acestei legi de a intra in odihna Domnului prin pocainta si botez.

    RASPUNS: http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/prin_smulgerea_spicelor_in_sabat_ucenicii_nu_au_calcat_sabatul/2015-03-12-1873

    CTISTI : Sa nu vorbesc despre Ellen White – o alta mare problema a bisericii Adventiste,de la ea a si pornit nevoia de a respecta Sabatul si ea a preluat acest lucru de la altii.

    RASPUNS: http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/sabatul_a_fost_tinut_neintrerupt_pana_in_zilele_noastre/2015-04-24-2028

    Ce au facut celelalte culte sau biserici pana in 1845 cand s-a venit cu ideea Sabatului?Au mers miliarde sau milioane de crestini in iad doar ca nu au respectat Sabatul inainte de acea data?

    RASPUNS:
    -pana la 1845 au existat si pazitori ai sabatului
    -Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca; (Fapt.17:30)

    CRISTI : Vorba cui a spus-o mai sus din 10 porunci numai cu porunca despre Sabat aveti probleme,le-ati respectat pe toate si exact aceea a mai ramas de respectat?
    Degeaba ti Sabatul daca esti un fariseu la Biserica,daca minti ca sa castigi putin mai mult la serviciu,daca esti rautacios cu fratele tau,daca nu iubesti pe nimeni pentru ca oamenii te dezamagesc,daca furi ca sa aiba familia ta,daca te uiti dupa femei pe strada si te gandesti cum ar fi fost daca ar fi fost sotia ta aceea,daca ti-ar place sa ai si tu un mercedes ca al vecinului.

    RASPUNS : daca te uitit in biblie cu prejudecati, cu unsingur ochi , si vrei sa gasesti orice pretext ptr a nu tine sabatul – POTI ZICE ASA; daca esti sincer vei avea respect fata de orice porunca a Domnului !! Citeste Iacov 3:10;

    CRISTI : Legile Vechiului Testament se refereau in mod direct poporului Israel si celor care se alipeau la el in vremea aceea,din acele legi crestinilor li se aplica doar cele ce Domnul Isus a intarit in Noul Legamant unde a fost o varsare de sange pentru a-l intari

    RASPUNS: http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/valabilitatea_celor_zece_porunci/2015-04-02-1949

   2. .-Exista dovezi in istoria crestinismului a primelor doua secole ca , crestinii au tinut ziua intia.(vezi pe Ignatie,Epistola lui Barnaba ,Didachia etc.);

    RASPUNS : http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/sabatul_si_duminica/2015-03-25-1920

    -Noul Testament prezinta dovezi ca Bisericile se adunau in ziua intii.
    raspuns : Noul testament arata ca evreii si neamurile se adunau imoreuna in sabat ; faptul ca una doua intalniri au avut loc in ziua intaia nu face din ziua intaia zi sfanta; daca era zi sfanta in cinstea invierii Domnului ar fi existat macar un verset care sa anunte schimbarea ; in fapte gasim scris ca primii crestini se adunau zinic ptr frangerea painii; daca frangerea painii face o zi sfanta inseamna ca toate zilele sunt sfinte ; fatul ca sabatul a nu a fost schimbat e scris clar si-n isaia 66:23 unde se specifica clar ca va fi si pe noul pamant – IN VIITOR ; este o dovada clara valabilitatii lui ;

    ALT A SPECULATIE
    -nu exista nici un argument caci Isus sau apostolii au tinut sabatul(faptul ca mergeau la Sinagoga de Sabat nu este un argument,ei mergeau la Sinagoga de Sabat pentruca atunci se adunau evreii.)

    RASPUNS : http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/obiectie_pavel_mergea_la_sinagoga_in_sabat_ptr_ca_acolo_se_adunau_evreii/2015-01-17-1630

    http://sabbatismos.ucoz.ro/blog/isus_mergea_la_sinagoga_in_sabat_ptr_ca_atunci_se_adunau_evreii/2014-12-26-1530

 12. Sabat – in limbaj evreiesc inseamna odihna

  RASPUNS : Ziua a saptea este singura zi din biblie numita SABAT

 13. Am citit in mare linkurile date dar nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare : nu exista verset in Noul Testament care sa imi porunceasca direct sa respect Sabatul.

  Domnul Isus a respectat Legea pentru ca nu a venit sa strice Legea ci sa o implineasca pentru noi.

  Din toate cele 10 porunci,singura porunca neintarita in Noul Testament este chiar Legea Sabatului,uitati-va la istorisirea tanarului bogat si vezi ca la intrebat despre toate legile din cele 10 porunci afara de cele 3 care se refera la Dumnezeu si erau clar ca le respecta dar cea care se referea la obligatia omului de a se odihni in Sabat nu l-a intreba,nu zic ca acel tanar nu o respectat-o,ideea nu este asta care incerc sa o arat ci faptul ca Domnul Isus nu a insistat sa il intrebe chiar si daca respecta Sabatul.

  Ca s-a tinut Sabatul chiar si de unii ucenici desi nu exista dovezi clare sau de nici un fel ca toti ucenicii au tinut Sabatul si ma refer in special la acei uceniti cum era Timotei sau altii care erau dintre neamuri si care comform Conciliului de la Ierusalim neamurilor li se porunceau sa tina trei lucruri nici unul dintre ele nu era tinerea zilei de odihna,nu am zis ca nu s-a tinut.

  Ceea ce stiu clar din Biblie este ca in momentul pocaintei mele eu am intrat intr-o odihna ca cea de Sabat,un Sabat perpetuum in fiecare moment si nu intr-o zi anume.
  Asa cum nu gasim in Noul Testament ca si noi crestinii trebuie sa dam zeciuiala si totusi o dam multi dintre noi,asa consider si Sabatul care nu e o obligatie avand in vedere ca eu nu m-am nascut sa ma odihnesc ci s-a creat posibilitatea sa ma odihnesc o zi sau mai multe.Noul Testament spune ca Sabatul precum si Templul vechi sunt niste umbre,iar dupa cum stim cand Domnul Isus a venit sa moara pentru noi acele umbre nu isi mai au rostul pentru ca Domnul Isus a implinit tot ce trebuia ca noi sa ne bucuram de pace si odihna precum si de inchinare care se facea doar la Templu in vechime.

  Coloseni 2:16  Nimeni, deci, sã nu vã judece cu privire la mâncare sau bãuturã sau cu privire la o zi de sãrbãtoare, cu privire la o lunã nouã sau cu privire la o zi de Sabat,
  17  care Sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos.
  ……
  Coloseni 2:22  Toate aceste lucruri, care pier odatã cu întrebuintarea lor, si Sunt întemeiate pe porunci si învãtãturi omenesti,
  23  au, în adevãr, o înfãtisare de întelepciune, într-o închinare voitã, o smerenie si asprime fatã de trup, dar nu Sunt de nici un pret împotriva gîdilãrii firii pãmântesti.

  La fel este acest Sabat vechi,o smerenie si o asprime fata de trup,pentru ca a nu face foc in ziua Sabatului,sau a nu merge 1000 de pasi si altele este o asprime fata de trup si o incercare de smerenie impusa pentru o singura zi.

 14. Am citit tot si nu se mai poate adauga decat ca „ca orice pasare moare pe limba ei” Cine respecta sabatul daca Domnul Isus ii va spune,”nu trebuia” – foarte bine, nu pierde nimic, dar ce vor face cei care vor fi aspru certati ca nu l-au pastrat.avind atatea explicatii lógice, clare, prin rugaciune si deschiderea inimii sa primeasca Adevarul atat se simplu si sigur:Sabatul a fost dat la Creatiune, se stie ca in toate timpurile au fost doua categoríi de oameni care au mers prin lume pe doua cai: CU si FARA DUMNEZEU.Trebuie sa recunosc ca sunt multi crestini care iubesc pe Isus si doresc sincer Mantuirea,si poate cei care au trait in timpuri indepartate sa aiba scuza ca „atata lumina au primit”, nu existau Biblii, dar astazi numai CINE NU VREA si se incapataneaza sub diverse motive invalide…Oricine iubeste pe Dumnezeu are datoria sa CERCETEZE cu respect si temor sa afle Adevarul..
  De aceea la a doua Venire unii vor fi luati si altii lasati0

 15. Cititi iara Noul Testament si poate veti vedea de data aceasta ca nu este vorba despre Sabat.Daca Sabatul ar fi fost o problema pentru Dumnezeu pentru ca El vede in viitor,ar fi gasit sa inspire un prooroc sa scrie specific despre asta,dar Noul Testament nu este doar pentru evrei cum era Vechiul Testament ci este pentru toata lumea.

  Totusi vedem in Epistola lui Pavel catre Galateni cum se vorbeste despre Lege.El vorbeste de toata Legea,dar crestinii nu mai sunt sub Lege asa cum spune tot Pavel,nu sunt in afara Legii ci traiesc Legea,dar nu primesc pedeapsa ei.
  Care sunt lucrurile care te duc la mantuire,scrie in Noul Testament dar nu se pune amprenta pe odihna,ci pe iubirea lui Dumnezeu.
  Nici unul dintre ucenici nu s-a dus la neamuri sa le predice ce trebuie facut in ziua de odihna sau macar sa o tina,daca asa sta treaba de ce sa fac eu asta,pentru ca mi se pare mie ce ucenicii au uitat ca exista o zi de odihna,nu stiau ucenicii ca neamurile nu tin Sabatul,nu ar fi trebuit sa puna amprenta pe acest lucru?Nu pentru ca nu este esentiala pocaintei si caii spre mantuire care este doar in Dumnezeu.De aceea a si spus Pavel despre umbrele care se gaseau in Vechiul Testament si cum daca credem in Domnul Isus Hristos intram in acea odihna desavarsita care cei din vechime nu au primit-o toti,daca intru intr-o odihna inseamna ca traiesc intr-o odihna spirituala si ca sa ies din aceasta odihna ar trebuii sa ma despart de Hristos,altfel la finalul sambetei eu inca sunt in odihna spirituala continua si neintrerupta.

  Deci dintr-un lucru putin important in Noul Testament cum e acea odihna de care nu trebuie sa iti mai faci griji (asa cum am spus cei credinciosi traiesc continuu in acea odihna si Biblia arata acest lucru Evrei 4:1-11)faci un lucru care creaza divergente intre doctrine si crestini,faci din ceva mic ceva de care se leaga mantuirea personala si trairea ta comparativa cu a altora.Acest mic lucru numit Sabat duce la certuri de cuvinte la judecati (ca eu fac asa si ca tu nu faci asa)(faptul ca tu consideri ca vei intra in cer pentru ca ai tinut aceasta zi de odihna in detrimentul altora care nu l-au tinut),nu odata am fost judecat ca nu am tinut Sabatul asa cum au vrut unii membri adventisti,esti tu cu adevarat fiul lui Dumnezeu facand astfel,pentru multi care nu faceti asa totusi sunt intr-o masura singur ca deja m-ati judecat pentru ca nu fac ce faceti voi in Sabat.

  Biblia e clara in ceea ce ma priveste asupra acestui subiect si mie atat imi trebuie ca sa fiu convins,un verset clar in privinta acestei „probleme” :

  Evrei 4:1  Sã luãm, deci, bine seama, ca, atâta vreme cât rãmâne în picioare fãgãduinta intrãrii în odihna Lui, nici unul din voi sã nu se pomeneascã venit prea tîrziu.
  2  Cãci si nouã ni s-a adus o veste bunã ca si lor; dar lor cuvântul care le-a fost propovãduit, nu le-a ajutat la nimic, pentru cã n-a gãsit credintã la cei ce l-au auzit.
  3  Pe când noi, fiindcã am crezut, intrãm în „odihna” despre care a vorbit El, când a zis: „Am jurat în mânia Mea, cã nu vor întra în odihna Mea!” Mãcarcã lucrãrile Lui fuseserã isprãvite încã de la întemeierea lumii.

  – Exista o fagaduinta de la Dumnezeu de intrarea in odihna lui Dumnezeu : DA evrei 4:1
  – Aceasta fagaduinta se aplica neamurilor : DA evrei 4:2
  – Ce trebuie sa fac ca sa intru in odihna lui Dumnezeu,trebuie sa respect Sabatul cum o faceau evreii in Vechiul Testament : evrei 4:3 * TREBUIE SA CREZI DOAR CA SA INTRI IN ODIHNA FAGADUITA TUTUROR DE CATRE DUMNEZEU * NU SCRIE IN ACESTE VERSETE CA TREBUIE SA ACTIONEZI FIZIC IN VREUN FEL PENTRU A FI CONSIDERAT CA ESTI INTRAT IN ODIHNA LUI DUMNEZEU CI DOAR SA CREZI

  Credinta muta muntii de ce nu ar fi suficienta pentru a te considera intrat in odihna in Domnul Isus Hristos.

  Nimic din ce ar face omul nu ar putea sa il miste pe Dumnezeu,dar credinta este un dar de la Dumnezeu la care Dumnezeu ia seama.

 16. Vezi
  http://forum.softpedia.com/topic/1017694-datarea-sinodului-de-la-niceea-anul-876-877-en-noua-cronologie-radicala/
  Datarea Sinodului de la Niceea: anul 876-877 e.n. – noua cronologie radicala.
  Istoria a fost falsificată.
  Citește și vezi.
  Dr. G. Nosovsky (coautor la Istoria: Stiinta sau Fictiune? impreuna cu Dr. Anatoly Fomenko) a comparat formula Pastelui derivata de K.F. Gauss (pentru secolele I – XVIII) cu datele Pastelui obtinute din Cartea Pastelui: trei din patru conditii impuse de Sinodul de la Niceea au fost incalcate pana in anul 784 e.n.

 17. Vă întreb dacă merită discutat care e sabatul adevărat dacă nu se stabilește tipul de calendar mai întâi?
  Sâmbăta după calendarul Cezarului? Până în anul 321 î. H. sâmbăta a fost ziua întâi în săptămână.
  Apoi duminica după același calendar păgân?
  Calendarul de la templu a fost calendar lunar-solar, nu doar solar.
  Sabatul zilei a șaptea nu poate fi adevăratul sabat decât după calendarul lunar-solar. Deci dacă sabatul nu e calculat după calendarul lunar solar, nu e sabatul Domnului, este orice altceva dar nu sabatul Domnului, că nu are susținere biblică.
  Ziua Lunii Noi este zi aparte (Ezec 46:1), nu face parte din săptămână, și doar la Ziua Lunii Noi și în sabatul săptămânal e deschisă poarta dinspre răsărit, înseamnă că la 7 zile de la Luna Nouă trebuie să fie sabat săptămânal. Așa să fie?? După schema de mai jos se vede că în 8, 15, 22, 29, este sabat săptămânal. Deci ar trebui să găsim un sabat care să cadă pe una din datele de mai jos, și atunci un multiplu sau submultiplu de 7 de acolo, ar fi tot sabat săptămânal.
  Schițez doar Luna întâi.
  Gen 1:.14 spune cine delimitează zilele, lunile și anii. Iar cuvântul vremi este „moed” în ebraică adică sărbători. Sabatul săptămânal este primul „moed” listat în Lev 23:2-3, apoi restul de sărbători.
  În luna întâi sabatul cade pe data de 15. Deuteronom 5:12-15 dovedește că Abib 15 , ziua eliberării lui Israel , este Sabatul săptămânal (vedeți ieșirea din Egipt a fost în 15 Numeri 33:3).
  Acum dacă 15 Nissan a fost sabat săptămânal, luând 7 zile în față și în spate, găsim sabat săptămânal și pe data de 8, de 22 și 29 Nissan. Să fie așa? Mai sunt versete în Vechiul Testament ce pot susține acest lucru?
  În Deuteronomul 16:8„ Şase zile, să mănânci azimi şi a şaptea zi să fie o adunare de sărbătoare în cinstea Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea”.
  Dacă veți studia atent veți vedea că Azimile au 7 zile și încep în 15 Nissan până în 21 Nissan, deci 7 zile.
  Oare Azimile țin 6 zile ca în Deut 16:8 ??? Oare în zilele de Azimi este interdicția „să nu faci nici o lucrare în ea ” sau acolo se spune altceva : că azimile țin 7 zile din 15 Nissan și să „nu faceţi nici o lucrare de slugă” (Lev 23:7) spre deosebire de sabatul zilei a șaptea și ispășire, unde interdicția este totală: „nici o lucrare”.

  E clar că Deut 16:8 nu se poate referi decât la ultimele 6 zile de azimi 16,17,18,19,20,21 Nissan iar ziua în care era interzis și gătitul era ziua 22 Nissan, sabat săptămânal. Deci dacă în zilele 16,17,18,19,20,21 se îngăduia gătitul, acele zile nu pot fi zile de sabat săptămânal, ceea ce face ca și zilele lor anterior și după ele la 7 zile să nu postă fi sabat săptămânal.
  Acest verset confirmă sabatul din 22, care vine exact la 7 zile de la sabatul din 15.

  În N.T.14 Nissan e ziua pregătirii sau ziua a șasea din săptămâna lunară
  Vin unii și spun că 14 Nissan e doar ziua pregătirii Praznicului Azimilor sau a Paștelui. Deoarece 15 Nissan e și Praznic și sabat săptămânal poate fi adevăr acest lucru dar asta nu exclude suprapunerea Praznicului Azimilor peste sabat săptămânal, că de aceea în Ioan Ioan 19:31 spune …„ căci era ziua Pregătirii şi ziua aceea de Sabat era o zi mare”.
  Dar vom analiza detailat ziua pregătirii din 14 Nissan.
  Ziua de pregătire a iudeilor, 6 versete: Matthew 27:62, Mark 15:42, Luke 23:54, John 19:14, John 19:31, John 19:42.
  Ziua întâi a săptămânii din săptămâna patimilor confirmă sabatul săptămânal din 15 Nissan (Marcu 16:1,2,9; Matei 28:1; Luke 24:1; Ioan 20:1).
  G4521 σάββατον, G4521 e atât Sabat cât și săptămână (G4521 din 64 apariții este așa: ziua a șaptea de 57 de ori și săptămâna de 7 ori).

  Ca să nu mai avem îndoieli în următorul verset se numește, atât ziua a saptea cât și săptămâna cu același cuvânt G4521:

  Matei 28:1 La sfârşitul zilei Sabatului (G4521), când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii (G4521 ), Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.

  Poate fi ziua de 10 Nissan sabat săptămânal?

  În ziua a 10-a Nissan se aleg mieii, și dacă este sâmbăta???
  Exodul 12:3 .. „În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie…”
  Abib 10, este ziua alegerii sau cumpărării mielului de Paște (se face comerț; până la Ierusalim era greu de dus mieii și porunca era expresă pe 10 Nissan, nu altă zi). Atunci dacă în 10 Nissan nu poate fi sabat, nu poate fi nici în data de 3, 17, 24 a lunii Nisan.
  Abib 14 sau 14 Nissan e zi de pregătire.
  Ziua pregătirii nu poate fi sabat săptămânal.
  Atunci dacă în 14 nu poate fi sabat, nu poate fi nici în data de 7, 21, 28 a lunii Nisan.
  Orzul putea fi recoltate pe data de 16 după ce snopul de legănat”a fost oferit în dimineața zilei de 16 Nisan, ceea ce era tot o lucrare ce nu se făcea în sabat. Atunci dacă în 16 nu poate fi sabat, nu poate fi nici în data de 2, 9, 23 a lunii Nisan.
  În concluzie:
  Sabatul nu poate fi niciodată în zilele de 2 , 3 , 7 , 9 , 10 , 14 , 16 , 17 , 21 , 23 , 24 sau 28 Nissan, este un interval de timp destul de mare cu zilele lunii în care Sabatul nu ar putea cădea. Orice om – orice păgân / fie și papa/ / care a făcut calendarul solar nu satisface aceste cerințe. Greu de admis ! Dacă sunteți în căutarea de dovezi, doar acest lucru demonstrează falsitatea calendarului gregorian

  1. Parerea mea este ca degeaba te zapacesti de cap calculand,daca noi in zilele acestea avem o saptamana formata din 7 zile, si daca in geneza ne spune clar cand se sarbatoreste sabatul, alte explicatii sunt inutile, Dumnezeu stie mai bine, ori omul trebuie sa respecte aceea porunca la fel ca celelalte 9 pentru ca scrie clar: cine incalca o singura porunca se face vinovat de toate. asa deci listati frumos toate poruncile, cu tot cu cele 10, in totalitatea lor din intreaga Biblie si respectati le! Fiti sigur ca Dumnezeu nu se va supara deloc, ci te va binecuvanta cate zile vei avea tu. e ca si cum ai spune cuiva care s-a nascut pe 29 februarie ca el nu exista in anul bisect…exact asa spuneti dv acum despre sabat…dar cu ce e de vina omul acela ca s-a umblat la calendar, nu inseamna ca el nu exista ci ca ziua lui de nastere se va serba o data la 2 ani, si ca din punct de vedere teoretic el va fi mai tanar cu mult ca altii de varsta lui.

 18. Toti gresesc cine cauta din toata inima adevarul va gasi ,,, ce vreau sa zic ca daca sambata ar fi ziua a VII ,,si sa fie dar nu e sabatul .. ca sambata tine un miliard de oameni imediat si acolo cu numarul 666 zice ca fie mic fie mari toti au numarul acela adica ,, nimeni nu respecta adevaratul sabat, ,sau la daniel 7:25 zice ca va schimba timpurile .. adica nu ziua ce va fi alte timpuri,,, ori in apocalipsa 12:9 zice ca ,, ! balaurul care inseala intreaga lume, ,deci concluzia ca daca nu ai un raspuns nici nu e bine sa aduci in discutie un subict si sa aduci duhuri de frica etc,,,, „SABATUL ORIGINAL” A CAZUT IN TRECUT ,,IN DATA DE LUNA PLINA , si e adevarat ca a schimbat Constantin si Elena dar e si mai adevarat ,,ca a schimbat Hiller II ,,, in sec IV ,, la evrei ma refer ,, ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1672035869679599&set=a.1590536351162885.1073741828.100006196064666&type=3&theater

 19. Buna sa va fie inima fratilor.Ma numesc Constantin si am fost botezat in religia ortodoxa.Acum 10 ani,citind biblia,mi-am dat seama ca inchinarea la icoane,etc{asa cum fusesem educat}era ceva gresit si rugandu-ma la Dumnezeu, pentru iertare, am rupt-o definitiv cu aceasta „traditie”pentru ca asa statea si sta scris.Am cautat imediat un nou loc al meu langa cei care i-L cauta si-L respecta pe Dumnezeu si dupa putin timp m-am stabilit la penticostali,unde,prin dragostea fratilor am aflat de DUHUL SFANT.Dupa circa 3 ani, de participare la programul bisericii penticostale,citind biblia si fiind calauzit de Duhul Sfant am ajuns la concluzia ca Sabatul este ceva necesar noua,toti indiferent de orientarea religioasa avand nevoie de aceasta zi de odihna.Astfel am avut un dialog cu pastorul si batranii bisericii care m-au acuzat ca am fost la adventisti si mi-au sucit mintile{asa cum ma acuzau fratii ortodocsi,in privinta penticostalilor}.Dupa acest episod, in care fratii penticostali imi aratasera ce inseamna dragostea de aproapele,dar care nici in ruptul capului nu vroiau sa auda de Sabat si mai ales de o zi de inchinare lui Dumnezeu in ziua sabatului,cunoscand doctrina celorlalte secte{asa cum va place la multi sa ne numiti} din Romania ,cu dezamagire in suflet pentru tot ceea ce Dumnezeu a creat,am realizat ca Satan este la putere si aplica metoda divide si cucereste.Frafilor si mai ales cei penticostali, carora cred ca Dumnezeu va descoperit cel mai mult,va transmit in numele lui Dumnezeu ca mantuirea este personala,nu se face la nivel global,general,etc.M-ati auzit bine fratilor,MANTUIREA ESTE PERSONALA.Ca vreti sa tineti o zi de Sabat sau nu,ca va inchinati la icoane si nu lui Dumnezeu,ca acuzati in stanga si-n dreapta pe cei care in dragostea lui Dunmnezeu vor sa ramana in armonie cu Sfanta Scriptura,facandu-i LEGALISTI,ca…….,ca…….. este o problema globala a noastra a tuturor,a crestinilor, cum ne place sa ne numim,de aceea va implor in numele lui Dumnezeu sa ne iubitim unii pe altii asa cum ne iubeste Dumnezeu si sa ne intre bine in cap ca fiecare,da absolut fiecare,vom da socoteala pentu tot ce facem si mai ales pentru ceea ce nu facem, cand Biblia spune ca trebuie sa facem .ASTFEL, CUI I_SA DAT MULT I_SE VA CERE SI MAI MULT.Va iubesc ,in Domnul pe toti si de aceea va rog din tot sufletul sa ne intoarcem la Sfanta Scriptura si sa nu uitam usurinta cu care Domnul Isus,Mantuitorul sufletelor noastre,la biruit pe Satan,spunandu-i”STA SCRIS”.

  1. Domnule Constantin,stiu cum este la penticostali,oameni cu suflet bun si intentii la fel,la fel si la adventisti.

   Multi din cei din afara bisericii Adventiste nu stiu sa explice oamenilor proaspeti veniti la Domnul multe alte lucruri,Sabatul este unul dintre ele.In aceste biserici nu se invata sa se combata doctrina Sabatului si mi se pare destul de normal,de ce nu tin ceilalti Sabtatul?

   Hristos e sfarsitul Legii.

   Pana la Hristos trebuia sa implinesti legea si sa traiesti prin ea,dar dupa inviere ni s-a dat Harul,harul este un dar nemeritat,exact legile care ne state-au impotriva Domnul Isus le-a pironit pe cruce,iar cat despre Sabat,Domnul Isus este si Domn al Sabatului ba mai mult spune ca Eu lucrez si Tatal meu lucreaza cu privire la odihna,dar totusi cheama pe cei truditi si impovarati sa vina la El,odihna desavarsita,cum scrie si in epistola lui Pavel catre Evrei cei ce au facut legamant cu Hristos intra in odihna care evreii din vechime o doreau si uni poate intrau cu greu dar multi nu intrau,astazi acea greutate de a te odihni in Domnul spiritual este posibila doar prin marturia de credinta si botez.

   Spunea fratele pastor Richard Wurmbrandt ca sa nu cauti religia cea mai buna ci ramai unde esti.Imi pare rau ca ati plecat de la penticostali.

   De asemenea aveti mare grija doctrina adventista nu e mai buna, sunt multe probleme doctrinare grave care se perinda in aceasta doctrina.Nu e vina fratilor adventisti ci a capilor care ii invata ce stiu si ei,cum ar putea recunoaste ca urmeaza un profet mincinos sau ca tot ce au crezut despre acel profet e foarte gresit.Daca tot ai gresit atat de mult ai doua optiuni sa desfintezi biserica pentru ca se bazeaza pe invataturi false sau sa crezi ce ai crezut pana atunci si sa aduci si pe altii la crezul tau.A crede un rau pana in panzele albe cu siguranta nu duce la mantuire,dar sper ca din cauza ca oamenii au crezut ca ce cred este adevarul Domnul sa aiba mila de ei si sa pedepseasca pe cei care i-au dus in ratacire.

   Faceti-mi totusi pe plac si informativa in detaliu inainte sa intrati in vreo doctrina,va scuteste de o anumita masura de dezamagire.

 20. Dragilor, credinta biblica este un mod de viata cu munca si odihna, cu dezvoltare si refacere …cresteti si inmultiti-va… sa lucrezi sase zile… ziua a saptea…
  Acesta este idealul lui Dumnezeu, planul Sau! Daca ale noastre sunt mai bune ramane de vazut…
  Cu evreii a reusit si nu prea pentru ca fiecare alege sa se supuna, sa asculte sau nu.
  Cu urmasii lui Hristos este la fel, avem ocazia sa traim idealul lui Dumnezeu urmandu-L pe Hristos, muncind, odihnindu-ne si asteptand implinirea fagaduintelor sale.
  Dumnezeu este acelasi, ieri azi si in veci, El nu se schimba si nici ceea ce a spus sau scris in legi si porunci.
  El ma asteapta sa inteleg sa cred si sa traiesc dupa cuvantul Sau.
  Mult succes in viata alaturi de EL!

 21. Cu toate ca Domnul Cristos afirma ca el nu a venit sa schimbe legea, totusi a schimbat-o pentru ca a facut o noua Lege, Noul Testament care desi se vrea continuarea Legii, adica a vechiului Testament, este distincta fata de aceasta.
  Si cel mai evident este faptul ca in Noul Testament nu se mai enumera cele Zece porunci date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai si nici nu impune rspectarea lor asa cum au fost enuntate.
  Biserica Crestina face din Cristos un Dumnezeu(prezentandu-l ca Fiul Lui Dumnezeu) si o face Dumnezeu si pe Maica Domnului desi Dansa nu este nici trup, nici sange si nici suflet din Dumnezeu si fiind facuta Dumnezeu sau ca un Dumnezeu la care sa ne inchinam, se incalca porunca a II-a.
  PS De fapt, imi pare ca este o balmajeala in multitudinea de religii care se bat cap in cap in ceea ce priveste interpretarile. Raman la ideea ca cele 10 porunci sunt argumentul suprem pe care trebuie sa-l respectam indiferent de nuantele de interpretari pe care le dau religiile care exista in spatiul iudeo-crestinismului si al islamului care este tot un urmas al judaismului desi islamul incearca brutal sa se delimiteze de acesta.

 22. Oameni buni nu vă lăsați înșelați de multitudinea de credințe,Dumnezeu nu a schimbat legea nici nu a schimbat ziua de odihnă El a împlinit legea a luat asupra Sa păcatele noastre. Mare grije că dumnezeul acestui veac este un mincinos și adevărul nu este în el de la început a păcătuit şi vrea să facă o altă lege de a schimba ziua de încinare Trebuie să fim foarte atenți cui ne închinăm, Dumnezeu spune Eu sunt Alfa şi Omega începutul şi sfârșitul . Cine crede în Mine și mă urmează fără cârtire va avea viață veşnică. Ce este viața mea pe acest pământ care este ca un fulg de nea care în contact cu căldura se topește. Doamne Isus Te Rog să ne ierți și Duhul Tău cel Sfânt revarsăl în INIMILE noastre Amin.

 23. acum sincer cand a fost Isus intrebat care este ceea mai mare porunca El a raspuns: Sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata fiinta ta si cu tot cugetul tau, si apoi a fost intrebat dar a doua dupa ea care e si El a spus: Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, apoi a spus in acestea doua sunt toata legea si prorocii. De ce? pentru ca acestea doua le cuprind pe toate, deci cele 10 porunci sunt aici cu subanteles.
  Domnul Isus de aceea il iubesc eu mult e ca a vorbit mult in parabole si in cuvinte intelepte de aceea mereu spunea: „cine are urechi de auzit sa auda, cine are ochi de vazut sa vada” apoi in alta parte le raspundea apostolilor intrebat fiind de ce le vorbeste multimii in parabole chiar El raspunde: „pentru ca auzind sa nu inteleaga pentru ca vazand sa nu vada”…aceasta este intelepciunea sfintilor. Haideti sa explicam cele 2 porunci:
  Daca l iubesti pe Dumnezeu cu tot cugetul tau si cu toata fiinta ta nu te inchini la idoli, clar nu ai alti dumnezei, si clar respecti ziua de odihna pe care Dumnezeu ca tata a dat-o la creatiune. Apoi daca ti iubesti aproapele ca pe tine insuti deriva si: sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta, care sunt aproapele tau, inseamna sa nu ucizi, sa nu preacurvesti, sa nu poftesti ce e al aproapelui, si toate celelalte…Isus niciodata nu a dat raspunsuri clare, tocmai pentru ca Duhul Sfant sau Duhul Adevarului cum mai este numit sa reveleze El fiecaruia care-l are adevarul lui Dumnezeu. Ori daca oamenii ar fi respectat poruncile Dumnezeului cei vesnit inca de la inceput, pamantul era clar un lor al armoniei, bazat pe legi divine, traiam unii cu altii in unitate si armonie, si totul era minunat. Dar Slavit sa fie Numele Lui, caci va veni si va restabili ceea ce a fost stricat, si daca odata a fost cu apa din pacate acum va veni cu foc.Asa ca pana se mai spune astazi asa cum si El a spus, nu ti intoarce spatele spunand ca nu stiai, sau ca nu i adevarat, pentru ca vremea de Har cat o mai fi Dumnezeu stie, dar si cand se va inchide poarte, vedeti sa nu va treziti veniti prea tarziu, ca cele 5 fecioare din 10, atat de frumos se explica totul. Credeti in Dumnezeu si nu in oameni, El e vesnic oamenii sunt trecatori, ce a mai spus El: pamantul si toate vor trece dar nu va trece nici o litera din Lege…pentru ca Legea lui DUmnezeu e drepta, si buna! Amin!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.