Rulmenți auto de top

Rulmenții sunt folosiți pentru a micșora rezistența la frecarea dintre două suprafețe. Contactul dintre două obiecte metalice în mișcare rezultă o frecare mare, care produce căldură și duce la distrugerea prematură a lor. Rulmentul are rolul de a reduce această frecare, mărind astfel viața utilajelor. Rulmenții sunt compuși din: elemente de rostogolire (bile sau role), inel interior și cel exterior.

În funcție de poziția rulmentului în mecanism, acesta poate suporta o sarcină radială, axială, sau o combinație dintre cele două. La autoturisme, de exemplu, rulmentul de la roata mașinii suportă o sarcină combinată: cea radială se produce prin greutatea implicită a mașinii, iar cea axială este produsă atunci când roata se angajează într-o curbă.

Rulmentul – o piesă care va trebui înlocuită mai devreme sau mai târziu

Deteriorarea poate fi cauzată de alte sisteme defecte, de exemplu garnituri de butuc deteriorate, discuri de frână rupte, curele defecte. Aceste elemente generează o temperatură prea ridicată, care odată transferată la rulment, îl deteriorează.

Rulmentul roții este o piesă care trebuie înlocuită în timp. Dacă folosești mașina pentru o perioadă lungă de timp și vrei să o conduci în siguranță în următorii ani, nu este recomandat să amâni acest pas. Desigur, respectând anumiți pași, îi poți prelungi durata de viață:

– evitarea derapării laterale;
– alegerea unui drum într-o stare tehnică mai bună (evitând suprafețele uzate și perforate care introduc vibrații suplimentare la rulment);
– montarea corectă;
– cumpărarea rulmentului potrivit.

Direcția imprecisă a mașinii din cauza rulmenților de roată defecți

Direcția imprecisă poate avea multe cauze, dar, atunci când apare însoțită de zgomote în zona roților, poate indica unul sau mai mulți rulmenți defecți.

Acest simptom poate apărea în urma uzurii materialului rulant, rulmenții nefiind ficși, iar roțile având un joc însemnat, care poate duce la răspunsul întârziat al mașinii la comenzile date prin volan.

Așadar, dacă se observă o astfel de situație, dar sistemul de direcție nu are nicio problemă, cu siguranță, cauza este defectarea unuia sau a mai multor rulmenți.

Principalele motive ale defecțiunii rulmenților sunt:

Instalarea lor greșită, prin folosirea unor scule neconforme, cum ar fi ciocanul. Deși este recomandabil ca rulmentul să nu fie lovit direct cu obiecte dure, unii mecanici amatori folosesc această metodă la îndemână, chiar dacă riscă să distrugă cămașa exterioară și interioară a piesei. Tot în această privință pot apărea defecțiuni atunci când, la montarea pieselor din ansamblul căii de rulare, se folosesc accesorii vechi, ce duc la o încărcare suplimentară a rulmentului – pentru a evita astfel de situații neplăcute, apelează la servicii specializate;

Calitatea proastă a drumurilor, mai ales când există gropi adânci, greu de evitat, duce cu siguranță și la defecțiuni ale rulmenților. Probleme pot apărea și la trecerea cu viteză mare peste limitatoarele de viteză sau la lovirea accidentală a bordurilor înalte;

Calitatea proastă a rulmenților este o rețetă sigură pentru defectarea lor. Se recomandă cumpărarea unor piese originale, chiar dacă ele costă puțin mai mult. Banii cheltuiți în plus merită;

Apa este dușman de moarte al rulmenților, pentru că poate pătrunde prin sigiliile uzate și astfel distruge lubrifiantul din interiorul lor. Conducerea prin apă, noroi sau zăpadă topită cu ajutorul sării va avea un efect negativ asupra integrității rulmenților;

Modificările aduse mașinilor în privința roților, a suspensiei și a amortizoarelor peste limitele recomandate de producător vor avea repercusiuni importante și asupra rulmenților. Prin montarea unor roți mai mari, cu o cale de rulare mai îngustă, a unor arcuri mai rigide sau a unor amortizoare mai dure, rulmenții vor funcționa în parametrii neconformi și se vor uza mai repede.

Contact

SC TECHNOCOM-TRADING SRL

Str. Vasile Lupu nr. 142b, Iași, 700335, România

+40 748 282 887

+40 752 286 123

contact@rulmentika.ro