Regimul alimentar sanatos si riscul de nastere prematura – Legatura neasteptata, confirmata de oamenii de stiinta

Regimul alimentar sanatos si riscul de nastere prematura – Legatura neasteptata, confirmata de oamenii de stiinta

Regimul alimentar sanatos si riscul de nastere prematura

Nasterea prematura este un subiect abordat foarte des in societatea contemporana, intrucat este problematica atat pentru mama cat si pentru fat. Aceasta nastere se poate constata atunci cand bebelusul este nascut inainte de 37 de saptamani.

In mod normal, o sarcina are intre 40-42 de saptamani, insa stilul de viata, tipul de sarcina, bolile sau istoricul medical personal cu avorturi sau de nasteri premature pot cauza nasterea inainte de termen. Exista bebelusi nascuti chiar la 24 de saptamani, care supravietuiesc datorita tehnologiei avansate din ziua de azi.

Un studiu recent a scos la iveala faptul ca o dieta bazata pe fructe si legume, produse din cereale integrale si unele tipuri de peste poate reduce riscul de nastere prematura.

Studiul

Studiul a fost realizat de cercetatori de la Universitatea din Gothenburg, Spitalul Universitar Sahlgrenska si Institutul Norvegian de Sanatate Publica, care au declarat ca este pentru prima data cand se pot asocia din punct de vedere statistic obiceiurile alimentare nesanatoase cu riscul de nastere prematura.

In cadrul studiului au fost analizate datele colectate de la mai mult de 66.000 de femei gravide din Norvegia, in perioada 2002-2008. Nasterea prematura (inainte de 37 de saptamani de sarcina), a avut loc in mai mult de 5% din sarcini.

Respondentii au completat un chestionar de evaluare stiintifica cu privire la ceea ce au mancat si au baut de cand au ramas insarcinate. Cercetatorii au avut , de asemenea, acces la informatii cu privire la stilul de viata al femeii, nivelul de educatie, conditiile de trai, veniturile, greutatea, activitatea fizica, fumatul, consumul de alcool, numarul de copii, dar si la factori medicali, cum ar fi antecedente de nastere prematura.

Dieta sanatoasa

Femeile care au avut o dieta sanatoasa pe timpul sarcinii, care a inclus o multime de legume, fructe, cereale integrale si apa au avut un risc cu aproximativ 15 la suta mai mic de nastere prematura, comparativ cu cele care nu s-au alimentat sanatos. Constatarile sprijina, de asemenea, sfaturile date femeilor gravide de a avea o dieta echilibrata care include fructe, legume, cereale integrale, peste si apa.

Cu toate acestea, desi studiul a constatat o asociere intre o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii si un risc mai mic de nastere prematura, aceasta nu a dovedit o relatie cauza-efect.

Autorii acestui studiu au declarat ca nasterea prematura poate culmina cu probleme majore de sanatate pe termen lung si scurt, fiind cauza pentru aproape 75% din totalul deceselor de nou-nascuti. Prin urmare, masurile pentru a preveni nasterea prematura reprezinta o prioritate.

Surse: webmd.com; bmj.com

Regimul alimentar sanatos si riscul de nastere prematura

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.