Razboiul dintre credinte: Vestul este Gomora

Razboiul dintre credinte: Vestul este Gomora, declara Vladimir Putin

Razboiul dintre credinte: Vestul este Gomora, declara Vladimir Putin

In alocutiunea sa de la Kremlin, menita sa justifice anexarea Crimeei de catre Rusia, Vladimir Putin a vorbit despre o mai veche si mai profunda legatura inainte de a incepe sa treaca in revista bataliile in care sangele rusesc a fost varsat pe solul Crimeei.

Crimeea, a spus Putin, „este locul vechiului Chersones, unde a fost botezat printul Vladimir. Gestul sau, plin de incarcatura spirituala, de a adopta ortodoxia a predeterminat intregul fundament al culturii, civilizatiei si valorilor umane care unesc popoarele Rusiei, Ucrainei si Bielorusiei“. Rusia este o tara crestina, a spus Putin. Aceasta cuvantare aminteste de cea din decembrie, cand fostul sef al KGB-ului a vorbit de o Rusie care se opune Vestului decadent: „Multe tari euro-atlantice s-au indepartat de radacinile lor, inclusiv de valorile crestine. Sunt urmate politici care pun pe acelasi plan o familie cu mai multi copii si un parteneriat intre persoane de acelasi sex, credinta in Dumnezeu si credinta in Satana. Aceasta este calea spre degradare“.

.

Ati auzit in ultimul timp vreun lider occidental, sa spunem pe Barack Obama, vorbind in felul acesta? Condamnandu-i pe „bolsevicii“ care au cedat Crimeea Ucrainei, Putin a declarat: „Sa-i judece Dumnezeu“. Ce se intampla de fapt? Dupa moartea marxism-leninismului, Putin considera ca o noua lupta ideologica este in curs de desfasurare, o lupta intre un Occident depravat, condus de Statele Unite, si o lume traditionalista, pe care Rusia s-ar simti mandra s-o conduca. In noul razboi dintre credinte, spune Putin, Rusia se afla de partea lui Dumnezeu, iar Vestul este Gomora.

Liderii occidentali care compara anexarea de catre Putin a Crimeei cu Austria si Anschluss-ul lui Hitler, care il privesc ca pe nimic altceva decat un „nenorocit de kaghebist“, care il numesc „presupusul hot, mincinos si ucigas care conduce Rusia“, asa cum a facut Holman Jenkins in Wall Street Journal, cred ca pretentiile lui Putin de a se situa la un nivel moral mai inalt sunt pura blasfemie. Dar Vladimir Putin stie exact ce face, iar noile sale declaratii se inscriu intr-o lunga traditie.

Fostul comunist, Whittaker Chambers, care l-a denuntat pe Alger Hiss ca spion sovietic, scria o carte despre „Cea de-a treia Roma“ cand l-a surprins moartea, in 1964. Prima Roma a fost Orasul Sfant, lacas al crestinatatii, care a cazut prada lui Odoacru si barbarilor lui in 476 d. Hr. A doua Roma a fost Constantinopolul, Bizantul (Istanbulul de astazi), care a cazut in mana turcilor in 1453. Orasul care a succedat Bizantului, a Treia Roma, ultima Roma pentru ortodocsii pe stil vechi, a fost Moscova.

Putin infige adanc steagul rusesc in solul crestinismului traditional

Putin pretinde ca Moscova este Orasul Sfant de astazi si postul de comanda al contrareformei impotriva noul paganism. Putin se conecteaza la unele dintre cele mai puternice curente mondiale. Nu numai prin sfidarea pe care o abordeaza fata de ceea ce mare parte din omenire considera a fi marsul arogant al Americii spre hegemonie mondiala. Nu numai prin apararea sa tribala a rusilor pierduti lasati de izbeliste dupa dezintegrarea URSS. Putin canalizeaza repulsia mondiala si fata de rezistenta impotriva scursurilor unei revolutii seculare si sociale hedoniste provenite din Occident. In razboiul cultural pentru viitorul omenirii, Putin infige adanc steagul rusesc in solul crestinismului traditional.

Discursurile lui recente se fac ecoul cuvintelor Papei Ioan Paul al II-lea, a carui Evangelium Vitae din 1995 condamna cu cea mai mare fermitate imbratisarea de catre Occident a „culturii mortii“. Ce intelege Papa Ioan Paul al II-lea prin crime morale? Capitularea Vestului in fata revolutiei sexuale manifestate prin usurinta de a divorta, promiscuitate desantata, pornografie, homosexualitate, feminism, avort, casatorii intre persoane de acelasi sex, eutanasie, sinucidere asistată – inlocuirea valorilor crestine cu valorile Hollywood-ului.

Editorialista lui Washington Post, Anne Applebaum, scrie ca a ramas socata cand, aflata in Tbilisi, a auzit un avocat georgian spunand despre fostul regim pro-occidental al lui Mihail Saakasvili: „Erau LGBT“ (colectivitatea lesbiana, gay, bisexuala si transexuala – nota trad.) „A fost un moment cand mi s-au deschis ochii“ a scris Applebaum. Teama si scarba fata de casatoriile intre persoane de acelasi sex, care au atins proportiile unei pandemii, sunt acum globale. La Paris, un milion de oameni formand Majoritatea Morala au iesit in strada protestand cu manie. Masha Gessen, care scrie o carte despre Putin, afirma ca in ultimii doi ani „Rusia se transforma in liderul lumii anti-occidentale“.

Rusia se impune pe primul loc ca lider pro-familie, conform Consiliului mondial pentru Familii din Rockford

Dar razboiul de purtat impotriva Vestului nu trebuie sa fie cu rachete. Este un razboi cultural, social, moral, in care rolul Rusiei – in cuvintele lui Putin – este de „a impiedica miscarile regresive si cele de scufundare in intunecimea haotica precum si o reintoarcere la o stare primitiva“. Sa fie acesta „intunericul haotic“ si „conditia primitiva“ a omenirii inainte ca Lumina sa vina in lume? Autorul de fata a fost uimit sa citeasca in newsletter-ul din ianuarie-februarie al Consiliului Mondial pentru Familii din Rockford, Illinois, ca, din cele „zece trenduri considerate a fi cele mai bune“ din lume in 2013, pe primul loc se situa „Rusia se impune ca lider pro-familie“. In 2013, Kremlinul a interzis propaganda homosexuala, reclama pentru avorturi, avorturile dupa 12 saptamani de sarcina si insultele la adresa credinciosilor.

„Pe cand celelalte superputeri se indreapta catre o viziune pagana asupra lumii“, scrie Allan Carlson, presedintele Consiliului Mondial pentru Familii, „Rusia apara valorile iudeo-crestine. In timpul erei sovietice, comunistii occidentali se adunau la Moscova. Anul acesta, cel de-al VII-lea Congres mondial al familiilor se va tine la Moscova, intre 10-12 septembrie“. Va tine Vladimir Putin principala alocutiune? In noul Razboi Rece ideologic oare de ce parte se gaseste Dumnezeu acum?

Articol de Patrick Buchanan

Traducere: Ovidiu Hurduzeu

Patrick (“Pat”) Buchanan este una dintre cele mai respectate voci ale conservatorismului american. A fost „senior adviser“ pentru trei presedinti americani (Nixon, Reagan, Ford) si candidat la presedentia Statelor Unite in anul 2000. Autorul a numeroase carti de istorie si critica sociala. Articolul de fata a aparut in prestigioasa revista American Conservative.

One thought on “Razboiul dintre credinte: Vestul este Gomora, declara Vladimir Putin

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: