Read Time:3 Minute, 4 Second

Războiul din Ucraina distruge vieți nevinovate

Am sperat cu adevărat că nu se va ajunge niciodată la război. Dar s-a întâmplat, iar de-acum nimic nu va mai fi la fel.

Vladimir Putin a ordonat în această dimineață lansarea unei operațiuni militare speciale. Această operațiune va avea rolul de a „demilitariza” Ucraina, a spus Putin.

Iată ce relatează NBC News despre această acțiune:

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia va desfășura operațiuni militare în estul Ucrainei. El s-a adresat națiunii sale, joi, înainte de zorii zilei, cu puțin timp înainte ca exploziile să fie auzite în mai multe orașe ale Ucrainei.

În discursul său despre anunțarea acestei operațiuni, el a lansat un avertisment care ar trebui luat în serios:

Liderul de la Kremlin a avertizat și alte țări să nu se implice militar. „Răspunsul Rusiei va fi atât de sever, încât nici o națiune străină nu a mai experimentat-o până acum”, a spus Putin, citat de NBC News.

A fost asta o amenințare de a folosi armele nucleare? Să sperăm că nu!

Situația în Ucraina

Agențiile de presă și televiziunile de pe tot mapamondul au relatat și au transmis secvențe cu scenele care se întâmplă în țara vecină României.

Toate, dar absolut toate, (cu câteva excepții) au condamnat invazia Ucrainei. Deși trupele ruse erau staționate la granița dintre cele două țări (Rusia și Ucraina), de ceva vreme, Occidentul nu a găsit o cale de a soluționa escaladarea conflictului.

Rusia solicitase în mod ferm oprirea extinderii NATO, în vreme ce UE și NATO spijineau fățiș Ucraina cu bani și tehnologie de luptă de generație nouă. Fiecare parte și-a menținut pretențiile, iar negocierile au picat…

Război…

Acum în Ucraina e război. Milioane de oameni suferă. Nu vorbesc de protipendada ucrainiană. Ea a fost prima care a dat bir cu fugiții încă de când s-au auzit primele vești de o posibilă invazie. Și-au luat bijuteriile prețioase, tablourile scumpe și ce valori au mai deținut, au închiriat avioane și… duși au fost. Banii lor erau de mult în bănci occidentale.

Vorbesc de milioane de ucraineni, oameni simpli care nu au posibilități financiare și materiale pentru a se feri de război. Nu au unde și nici cu ce să plece din zonele atacate. Sunt nevoiți să stea și să se descurce singuri. Sunt oameni vulnerabili și sunt expuși ăn fața atacurilor în valuri.

Din informațiile acestei prime zile, au fost numeroase victime omenești și de o parte și de cealaltă. S-au înregistrat avioane și elicoptere doborâte. Au fost atinse de proiectile spitale, grădinițe si blocuri de locuințe…

Oamenii sunt dezorientați, copiii speriați și conflictul e în toi. Peste tot sirenele anunță noi atacuri și noaptea ce urmează o să fie lungă și îngrozitoare.

Ce va urma?

Ce mă îngrijorează, nu e neapărat războiul, care e de-a dreptul terifiant, ci tonul și amenințările reciproce între Rusia pe de-o parte și restul lumii (cu câteva excepții, printre care China) de cealaltă parte. Da, războiul poate escalda și se poate generaliza. Există acest risc.

Totodată, există și posibilitatea ca războiul să se termine rapid. În cel mult 2 săptămâni, poate să fie doar o amintire urâtă. Dar, nici atunci nu va fi liniște. Alte evenimente se vor precipita și vor cuprinde această „mică planetă albastră”.

Deunăzi, Bill Gates, care a lăsat de mult softurile de calculator și mai nou este preocupat de „încălzirea planetei” și „sănătatea oamenilor”, ne avertiza că o nouă pandemie, de 10 ori mai amplă decât COVID-19, „ne pândește”. Să sperăm că este un profet mincinos. Dar mă tem că nu este străin de ceea ce va urma și știe el, ce știe…

Dana Dobre

Foto: pixabay.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transformarea culturală dramatică lovește întreaga lume Previous post Transformarea culturală dramatică lovește întreaga lume
Invazia Ucrainei: evenimentele globale vor escalada rapid Next post Invazia Ucrainei: evenimentele globale vor escalada rapid