Read Time:4 Minute, 26 Second

Războiul de propagandă din Ucraina

De când a început ofensiva rusă în interiorul Ucrainei pe 24 februarie, mass-media internațională a cultivat imaginea „curajoasei” armate ucraineme care luptă împotriva Goliatului rus.

Pentru a întări percepția asupra „valorii” armatei ucrainene, Kievul a generat un flux constant de propagandă sofisticată. Această propagandă dorește să aducă sprijinul public și oficial al țărilor occidentale.

Campania include ghiduri lingvistice, mesaje cheie și sute de afișe de propagandă, dintre care unele conțin imagini fasciste și chiar laude aduse liderilor neo-naziști.

În spatele cabinetului de relații publice al Ucrainei se află o armată întreagă de strategi politici străini, lobbyști din Washington DC și o rețea de instituții media legate de informații.

Strategia de propagandă a Ucrainei a fost lăudată de un comandant NATO, care a declarat pentru Washington Post (WP):

„Sunt cu adevărat excelenți în stratcom – mass-media, operațiuni de informații și, de asemenea, operațiuni psihice”.

WP mai scrie că „deși oficialii occidentali nu pot verifica în mod independent o mare parte din informațiile pe care le oferă Kievul (despre situația și evoluția câmpului de luptă, inclusiv cifrele victimelor ambelor părți), aceasta reprezintă totuși un stratcom extrem de eficient”.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și propaganda

Succesul propagandistic este asigurat o legiune internațională de firme de relații publice care lucrează direct cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Împreună, aceste entități susțin războiul informațional.

Potrivit site-ului de știri din industrie PRWeek, inițiativa a fost lansată de o persoană anonimă care ar fi fondat o firmă de relații publice din Ucraina.

„Încă din prima oră de război, am decis să ne alăturăm Ministerului Afacerilor Externe pentru a-i ajuta să distribuie comunicatele oficiale pentru a arăta adevărul”, a declarat figura fără nume pentru PR Week. „Acesta este un război hibrid: un amestec de lupte sângeroase cu o uriașă dezinformare și campanie falsă dusă de Rusia (sic).”

Potrivit unei surse anonime, peste 150 de firme de relații publice s-au alăturat MAE ucrainean pentru a susține această propagandă.

Gruparea internațională este condus de Nicky Regazzoni, co-fondatorul companiei de relații publice PR Network, și de Francis Ingham, un consultant de top în relații publice care are legături strânse cu guvernul Regatului Unit.

Cine sunt coordonatorii războiului informațional

Ingham a lucrat anterior pentru Partidul Conservator al Marii Britanii, face parte din Consiliul de Evaluare și Strategie al Serviciului de Comunicare al Guvernului Regatului Unit, este directorul executiv al Organizației Internaționale de Consultanță în Comunicații și conduce corpul de membri pentru comunicatorii guvernelor locale din Regatul Unit, LG Comms.

„Am avut privilegiul de a contribui la coordonarea eforturilor de sprijinire a guvernului ucrainean în ultimele zile”, a declarat Ingham pentru PRovoke Media . „Agențiile au oferit echipe întregi pentru a sprijini Kievul în războiul comunicațiilor. Sprijinul nostru pentru Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei este neclintit și va continua atât timp cât va fi necesar.”

O figură ucraineană anonimă s-a alăturat celor doi experți în relații publice care sprijină guvernul de la Kiev în vederea răspândirii propagandei. Prin aceasta, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a distribuit un dosar (arhivat) cu materiale care instruiau agențiile de relații publice despre „mesaje cheie”, limbaj aprobat, conținut pentru dezmințit. constructe de propagandă, propagandă de extremă dreapta și neo-nazistă.

Pe primele pagini ale dosarului se află Yaroslav Turbil, descris pe contul său de LinkedIn drept „Șeful Ukraine.ua — ecosistemul digital al Ucrainei pentru comunicații globale. Comunicare strategică și promovare a mărcii de țară.”

Turbil a lucrat la mai multe organizații ale „societății civile” strâns legate de guvernul SUA. El și-a făcut stagiatura la Internews, o organizație a unui serviciu de informații americane care funcționează sub pretextul promovării libertății presei.

Când minciuna are picioare scurte

Printre constructele de propagandă distribuite în dosar, se numără un videoclip cu incidentul insulei Șerpilor, care s-a dovedit rapid a fi un fals. (Polițiștii de frontieră ucraineni care au fost uciși după ce au spus unei nave de război rusești care se apropiase ei să se predea – „Du-te la dracu”)

Președintele Zelensky a susținut o conferință de presă în care a anunțat că va acorda bărbaților medalia „Eroul Ucrainei”, în timp ce mass-media difuza „știrea” pe scară largă. Cu toate acestea, soldații presupusi morți au apărut rapid în viață și complet sănătoși, dovedind că eroismul lor a fost o farsă.
În ciuda faptului că povestea s-a dovedit a fi falsă, dosarul conține un videoclip de propagandă care o promovează.

Un alt capitol al dosarului este atribuit graficienei Dasha Podoltseva și conține sute de modele de propagandă prezentate de artiști din Europa și Statele Unite.

Unele prezintă mesaje generice „fără război”, în timp ce alte zeci de imagini celebrează „Fantoma Kievului” – un pilot erou ucrainean care se dovedește a fi inexistent – și falsul incident „Insula șerpilor”.

Mulți folosesc limbaj xenofob și rasist, iar unii aduc explicit laude față de neonaziști ucraineni proeminenți, inclusiv liderul C14, Yevhen Karas, paramilitarul fascist din sectorul de dreapta și batalionul neo-nazist Azov.

În mai multe imagini sunt redate „smoothie-urile Bandera” (cu referire la cocktail-urile Molotov) numite după regretatul comandant Stephan Bandera, cel care a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O altă imagine înfățișează o carte intitulată: „Enciclopedia bolilor incurabile”, care enumeră Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Eritreea. (pentru galeria de imagini accesați sursa)

(va urma)

Sursa

Foto: RL

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Avertisment sumbru: ne putem confrunta cu foametea Previous post Avertisment sumbru: ne putem confrunta cu foametea în viitorul apropiat
Extremiștii străini se înghesuie în Ucraina Next post Extremiștii străini se înghesuie în Ucraina (2)