Rascumpararea magarusului: traditii evreiesti, uluitoare pentru secolul 21: (Galerie foto)

Rascumpararea magarusului: traditii evreiesti, uluitoare pentru secolul 21: (Galerie foto)

magar1Sa rascumperi cu un miel pe intaiul nascut al magaritei; iar daca nu-l rascumperi, sa-i frangi gatul. Sa rascumperi pe orice intai nascut al fiilor tai; si sa nu te infatisezi cu mainile goale inaintea Mea. (Exodul 34:20)

Exista in traditia evreiasca un lung sir de porunci (Mitzvot), pe care chiar si cel mai religios si atent evreu din Israel nu le cunoaste si nu le aplica.

Recent un magarus a fost adus la mormantul regelui David, aflat pe muntele Sionului, pentru a fi rascumparat. Ceea ce multi ar lua in gluma, fiind un ritual ancestral, s-a transformat intr-o sarbatoare vesela, care s-a incheiat cu strigate care prevestesc venirea lui Moshiach cel asteptat de evrei.

Petter Chamor (rascumpararea magarului intai nascut) este mentionată de trei ori in Tora (Exod 13:13; Exodus 34:20; Numeri 18:15). Rascumpararea magarului intai nascut este necesara deoarece se considera ca acesta este Hekdesh (consacrat), sau sfintit si apartine lui Dumnezeu prin emisarul sau Kohen, sau mare preot. Proprietarul magarusului are dreptul sa-l foloseasca daca il rascumpara dand preotului in schimbul sau o oaie.

magar5

Foto: Rabin prezentand oaia care va rascumpara magarusul

Povestea a inceput atunci cand magarita unui evreu din orasul Bnei Brak a dat nastere unui magarus. Proprietarul l-a abordat pe rabinul Berger, care administreaza mormantul regelui David, situat in Ierusalim – Orasul vechi.

Rabinul Berger a declarat pentru Breaking Israel News ca omul a dorit sa rascumpere magarusul in locul care simbolizeaza unitatea Israelului sub un singur rege: „Acesta este locul in care intreaga natiune a lui Israel va fi rascumparata, asa ca am hotarat sa organizam acest eveniment.

Rabinul a fost incantat de perspectiva de a indeplini acest ritual si a aranjat ca acesta sa fie facut in momentul cel mai prielnic pentru „Regatul lui David”: in noaptea de sambata dupa terminarea Sabatului.

magar4

Foto: Actul de rascumparare al magarusului

Rabinul Simcha Hacohen Kook, rabin al orasului Rehovot si al Sinagogii Hurva din Ierusalim, a servit ca emisar kohanic pentru a primi magarusul. Alti rabini influenti, printre care rabinul Aaron Yitzchak Stern si rabinul Shalom Arush, au participat de asemenea la aceasta ceremonie.

Magarusul a fost impodobit cu o coroana, deoarece, asa cum a explicat rabinul Berger: „Magarusul prin care indeplinim aceasta mitzvah ne leaga cu Dumnezeu, de aceea trebuie sa onoram acest ritual”.

magar6

Foto: Participant facand selfie cu magarusul

Alaturi de magar se afla o oaie care a fost data in schimbul rascumpararii magarusului. Proprietarul acestuia a venit in fata rabinului Simcha Hacohen Kook si a cerut rascumpararea magarusului.

magar2

Foto: Rostirea binecuvantarii

Dupa acest moment rabinul a rostit binecuvantarea shehechayanu (Cine ne-a dat viata). Aceasta este o rugaciune evreiasca comuna care se spune in momentul ocaziilor speciale.

Rabinul Berger a descris marea excitare a multimii adunate, in momentul rostirii binecuvantarii. S-a scandat la unison: „Dumnezeule, asa cum ai permis rascumpararea acestui magarus, te rugam sa Il aduci pe Moshiach (Mesia) acum si sa rascumperi tot poporul Israel!”.

Breaking Israel News l-a intrebat pe rabinul Berger despre semnificatia acestei mitzvah (porunca). El a explicat ca are legatura cu iesirea din Egipt si reprezinta una dintre cele mai importante porunci ale iudaismului.

magar7

Foto: Multimea sarbatorind evenimentul

Tora spune ca trebuie sa implinim aceasta mitzvah a rascumpararii magarusilor intai nascuti in memoria uciderii intailor nascuti in Egipt (Exod 11: 5)”.

Rabinul a explicat si de ce, dintre toate animalele, magarul a fost ales pentru amintirea Exodului: „Talmudul (legea orala) ne spune ca magarul l-a ajutat pe (poporul) Israel sa indeplineasca poruncile lui Dumnezeu. Astfel, magarul, este animalul care i-a transportat pe evrei si toata averea lor din Egipt. El si-a castigat aceasta recunoastinta a noastra, iar in Tora, recunostinta este foarte importanta”.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.