Puterea anturajului. Cum să stai departe de ceea ce este rău

Avem nenumărate exemple în Biblie care exemplifică puterea anturajului. De cele mai multe ori, anturajul prost a stat la baza căderii multor oameni care nu doar că au ajuns în ipostaze deplorabile, ci i-au tras și pe alții după ei.

Este recunoscut faptul că anturajul ne influențează comportamentul și ar trebui să conștientizăm acest lucru. În Biblie se vorbește foarte mult despre efectul pe care îl poate avea acesta asupra omului. Apostolul Pavel îi avertiza pe creștinii din Corint în felul următor: Nu vă înşelaţi: “Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Corinteni 15:33)

Orice om înțelept va evita anturajul care îl poate duce către păcat. Solomon a scris astfel în cartea Proverbelor: Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. (Proverbe 13:20)

În pasajul din Geneza se povestește despre Dina, fiica patriarhului Iacov. Dina, fata pe care o născuse lui Iacov, Lea, a ieșit să vadă pe fetele țării. Ea a fost zărită de Sihem, fiul hevitului Hamor, domnitorul țării. El a pus mâna pe ea, s-a culcat cu ea și a necinstit-o. (Gen. 34:1,2)

Dina, plictisită de casa tatălui sau, a fost curioasă să cunoască obiceiurile oamenilor din jur, să se amestece cu ei. Acest fapt a sfârșit prin necinstirea ei. Sihem a văzut-o pe Dina și i-a plăcut pentru că era diferită de ceea ce văzuse pana atunci. Probabil și-o fi zis: În sfârșit una cuminte, virgină! Și a violat-o, pentru că în Sihem violul nu era păcat. Pentru familia lui Iacov însă…

Dina nu spune nimic despre principiile ei de viaţă, aducându-şi aminte de asta doar dupa ce fusese necinstită. Așa acționează păcatul: te acaparează total, iar la sfârșit rămâi fara putința de apărare, căutând soluții la ceva care s-a consumat deja.

Silit de împrejurări, Sihem acceptă să se convertească și el, însă nu pentru Dumnezeu, ci pentru Dina. Din acest moment nenorocirile se țin lanț: de la o simplă “curiozitate” a Dinei, frații ei devin ucigași, bărbații din regiune mor nevinovați a treia zi dupa ce au fost tăiați împrejur, iar Iacov şi ai lui fug din Sihem… de teamă.

Dina nu a murit în conflict, a fost adusă acasă, însă cu fecioria pierdută. Iar onoarea, odată pierdută, nu se mai reface vreodată.

Uneori, faptele noastre aparent banale, pot avea urmări catastrofale asupra celor din jur. O vorbă nelalocul ei, prezența într-un loc unde n-avem ce căuta, un gând nepotrivit rostit cu voce tare sau exprimat prin gestică, o acțiune care nu-și are rostul…Niciodată tovărășiile rele nu vor conduce la evenimente fericite.

Să reţinem că nici fiarele salbatice nu sunt în stare să răneasca, precum oamenii prin răutatea lor, după cum spunea un reputat teolog.

Atunci când ne hotărâm să ne stabilim undeva, ar trebui să cercetăm cu de-amănuntul clima, împrejurimile, să vedem dacă este totul potrivit pentru a sta acolo. Cu atât mai mult ar trebui să ținem cont de sufletul nostru, în ce anturaj îi permitem să pătrundă, pentru a nu-l lăsa pradă întâmplării sau nepăsării.

Unii oameni se cred puternici.. Cei care se cred puternici să nu se lase influențaţi de anturaj, să fie puternici de la bun început, să nu se lase atraşi să meargă acolo. Dacă însă sunt atât de slabi și nepricepuţi la început, să nu se înșele crezând că le va fi apoi mai ușor să se elibereze, odată prinşi în patimile care sunt în acel anturaj.

Totuşi, nu aceasta este calea, ci aceea pe care ne o arată Dumnezeu: De aceea, tu să umbli pe calea oamenilor de bine, şi să ţii cărările celor neprihăniţi! Căci oamenii fără prihană vor locui ţara, şi oamenii neîntinaţi vor rămînea în ea; dar cei răi vor fi nimiciţi din ţară, şi cei necredincioşi vor fi smulşi din ea. (Proverbe 2:20-22)

Cartea Psalmilor începe cu aceste cuvinte: Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi, şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori! (Psalm 1:1)

Sursa foto: Newsbv.ro

Autor: Dana Dobre

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.