VATICAN CITY, VATICAN - MARCH 27:  Pope Francis waves to the crowd as he drives around St Peter's Square ahead of his first weekly general audience as pope on March 27, 2013 in Vatican City, Vatican. Pope Francis held his weekly general audience in St Peter's Square today  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Papa Francisc a propus ca Biserica Catolica sa stabileasca o data de sarbatorire a Pastilor astfel incat sa coincida cu data in care ortodocsii fac acest lucru, relateaza Radio Vatican.

Catolicii praznuiesc Pastele in duminica ce urmeaza prima luna plina de dupa 21 martie, in timp ce ortodocsii sarbatoresc Invierea Domnului la o saptamana sau chiar mai mult, dupa. Aceasta se explica prin faptul ca Biserica Ortodoxa praznuieste Pastele dupa calendarul Iulian, nu cel Gregorian. Totusi, se intampla ca Pastele ortodox si cel catolic sa cada in aceeasi zi.

„Trebuie sa stabilim, de comun acord, o data comuna„, a spus Papa Francisc, adaugand ca a doua duminica din Aprilie ar fi o posibilitate.

Acesta a glumit si a spus ca este „scandalos” ca pentru „un Hristos” sa invie intr-o zi, iar „celalalt Hristos”, o saptamana mai tarziu.

Episcopul Romei a mai adaugat ca, avand in vedere ca luna plina apare din ce in ce mai tarziu in an, „riscam sa sarbatorim Pastele in August”.

Episcopul copt Kamal Fahim Awad s-a aratat incantat de idee. „Ar fi fantastic. Credinciosii simpli nu pot intelege cum pentru unii Hristos invie intr-o duminica, iar pentru ceilalti invie peste o saptamana sau chiar o luna”, a spus el.

Sinodul 1 de la Niceea a stabilit in 325 ca „ziua de Paste va fi in prima duminica dupa prima luna plina care cade dupa, sau de echinoctiul de primavara”.

Sursa: ActiveNews

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.