resolverPrima data m-a frapat accentul ciudat. Muzicalitatea aceea ardeleneasca atunci cand a cerut la chiosc „cafia”. L-am privit mirat pe cel cu barba si care mirosea groaznic. Il stiam.

In urma cu un an jumatate, la o ghena oarecare din Ramnicu Valcea au aparut doi, un cuplu, el si ea. Stateau printre containerele de plastic, fumau pe bordura si apoi intrau sa caute de mancare. Vara si iarna au dormit intr-un intrand al blocului. Nu le-am dat atentie, chiar ii evitam deranjat. Desi omul avea un zambet blajin. Dar erau boschetari iar eu, un tip rasat, care sta totusi intr-un apartament de bloc comunist, nu-i asa.

Asa l-am cunoscut, dupa acel „cafia”, primul cuvant pe care la-am auzit de la ei. Luase doua cafele in pahare de plastic si a mers la ea. Sotia banuiesc. Nu au vrut sa-si spuna numele cand am stat langa ei. Foarte greu am rezistat. Miroseau. Dar asa am aflat ca de fapt sunt din Arad.

Da, sot si sotie. Ce a urmat este de neimaginat… El a predat la Universitatea „Vasile Goldis” fiolosofia iar ea a fost profesoara de logica la un colegiu si asistent tot la Universitate.

Nu Thales, se incepe cu Anaximene si Anaximandru. Desi Lao Dze a fost primul (…) Mie nu mi-a placut patristica, sotia este insa acolo cu mintea(…). Este minunata trecerea de la Hegel la materialism. Hegel a realizat prima jonctiune. Cu triada(…) Revelatia lui Pascal pare contrafacuta

Si uite asa, o ora am vorbit despre Heidegger, despre Spinoza si Etica. Ea era indragosita de Toma d’Aquino. Trebuie sa spun ca amutisem. La ghena de langa blocul meu, stateau doua persoaje, rupte dintr-un film european, d-ala cu intelectuali decazuti.

Apoi am aflat si Lovitura. Le murisera copiii, baiatul avea 25 de ani, fata 23 de ani, intr-un accident de masina. Baiatul o aducea pe sora la nunta. Langa Arad. Se marita fata si toata lumea era adunata acasa la socrul mare. Si cei doi intarziau. Apoi au aflat. Viteza mare, graba mare, s-au izbit de o alta masina, au murit toti, cei doi frati si cei trei tineri din cealalta masina. Vinovati? Copiii lor. Procese, judecata, pierderea mintilor, nu a mai durat mult.

Nu mai au nimic. Mai ales viitor. Fumeaza, beau cafea si ziua se plimba prin oras, prin Ramnicu Valcea. Il stiu pe Matei si pe toti oamenii din bloc. Stiu ce masini are fiecare, unde parcheaza de obicei si ce gunoi arunca.

Am urcat in casa tacut. Si tremurand. De frig, sper.

Mihai Ionescu

Sursa: www.ramnicuvalceaweek.ro
Foto: http://d.lib.ncsu.edu/

2 thoughts on “Profesorii universitari de la Ghena de Gunoi din Ramnicu Valcea”
  1. Bine, nu se poate face nimic pentru acesti oameni? Ati pus doar anuntul acesta ca pe divertisment sau cu scopul de a-i ajuta? Avem nevoie de mai multe date!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: