Povestile din spatele unor cifre din Biblie

Citind Biblia, poti rata usor mesajul unor cifre. In primul rand unitatile de masura din aceste texte nu mai sunt de actualitate. Trebuie sa operezi o conversie pentru a-ti face o imagine clara. Unele pasaje care implica anumite cifre ascund totusi un mesaj fascinant. Saptamana asta vreau sa vorbim mai mult despre asta.

Prima cifra cu care voi incepe astazi il vizeaza pe apostolul Pavel. Poate foarte multi stiu despre el ca a calatorit intr-una cautand sa Il faca cunoscut pe Dumnezeu in cat mai multe locuri din lume. Dar cati stiti cat de lungi au fost calatoriile lui? Cifrele care dezvaluie acest aspect reliefeaza un efort supraomenesc depus de Pavel in aceasta directie. El chiar a dat tot ce a putut pentru ca Dumnezeu sa fie cunoscut si inteles.

Pavel a intreprins trei calatorii mari misionare relatate in Faptele Apostolilor. Au mai fost si alte calatorii ulterioare, dar despre ele nu se stie foarte multe. Distanta totala parcursa de acest om pe parcursul celor trei calatoriii misionare a fost de 14.700 de kilometri (asta inseamna sa faci un drum dus-intors pana la Beijing). Pentru a parcurge aceasta distanta pe jos ai avea nevoie de 3.675 de ore. Daca ai merge doar pe parcursul zilei ti-ar lua apoape un an intreg. Pavel a calatorit mult pe jos, dar si pe mare.

Multi am citit sau am auzit de arca lui Noe. Dimensiunile redate in textul biblic nu mai sunt deloc de actualitate. Iata care sunt dimensiunile acestui vas utilizand unitati de masura actuale. Lungimea ambarcatiunii construite de Noe, respectiv 137 de metri, egaleaza cea mai inalta cladire din Romania, turnul de birouri Sky Tower.

Intre timp au fost construite vase de croaziera mult mai mari. Cel mai mare vas de croaziera actual are o lungime de 362 de metri.

Inaltimea vasului construit de Noe a fost de 11,5 metri, echivalentul unui bloc cu 5 etaje. Latimea ambarcatiunii biblice a fost de 23 de metri, dimensiune oarecum considerabila, similara cu cea a Titanicului. Cel mai celebru vas de croaziera, Titanicul, a avut o lungime dubla fata de arca lui Noe, respectiv 269 de metri. In momentul in care Titanicul a fost lansat, acum 101 ani, era considerat o adevarata minune a tehnicii.

Tot am inceput vorbind despre numarul de kilometri parcurs de Pavel in cele trei calatorii misionare. Cam 15.000 de kilometri. Distanta suficienta de parcurs intr-un an intreg pe jos.

Unii cercetatori ai textelor Bibliei estimeaza ca Iisus a calatorit de-a lungul celor trei ani de misiune pe distante de aproximativ 5.000 de kilometri. E ca si cum ai inconjura toata Romania pe jos si ceva in plus. Granitele Romaniei insumeaza 3150 de kilometri.

Este drept ca nu toate calatoriile lui Iisus au fost efectuate pe jos. Biblia descrie si calatorii facute pe mare. Totusi, mersul pe jos a fost predominant. Distantele dintre mai multe orase din Israel sunt destul de mari. Pentru a parcurge aceste distante insemna sa te angajezi practic in calatorii care puteau dura chiar saptamani intregi.

Cand citesti in Biblie ca Iisus a plecat din Capernaum la Ierusalim poate e usor sa treci cu vederea ca pentru a ajunge acolo a trebuit sa parcurga o distanta de 145 de kilometri, deci un drum facut pe jos in trei zile. E ca si cum astazi ati merge pe jos din Bucuresti pana la Predeal. Iisus a mers cel putin de trei ori pana la Ierusalim in timpul celor trei ani de misiune.

Iisus este foarte activ. Nu a fost deloc o persoana care a stat jos si a asteptat ca oamenii sa se schimbe doar vazandu-L pe El. A muncit enorm pentru a produce o schimbare. Toti evanghelistii Il infatiseaza mergand dintr-un sat in altul, stand pana seara tarziu si invatand, ajutand, vindecand. El Insusi spune ca nu a venit sa fie servit ci sa serveasca.

„Iisus strabatea toate cetatile si satele, invatand pe norod in sinagogi, propovaduind Evanghelia Imparatiei si vindecand orice fel de boala si orice fel de neputinta care era in norod” (Matei.9:35)

„Isus strabatea satele dimprejur si invata pe norod” (Marcu 6:6)

„Ei au plecat si au mers din sat in sat, propovaduind Evanghelia si savarsind pretutindeni tamaduiri” (Luca 9:6)

Verbul a merge este utilizat de aproape 90 de ori in cele patru evanghelii. Este unul din verbele cele mai des folosite. Credeti ca e vreun mesaj in asta?

In ziua de Sabat evreii nu aveau voie sa mearga decat o distanta de maximum un kilometru.

Un lucru important de stiut atunci cand citesti Biblia e legat de faptul ca orele unei zile erau calculate total altfel. Ceasul unui evreu din acea perioada functiona dupa alte reguli. Numararea orelor incepe cu ora sase dimineata. Acesta era primul ceas al zilei. Apoi orele erau numarate in functie de acest etalon.

Cand se spune in Biblie ca Duhul Sfant a venit peste apostoli in al treilea ceas din zi se refera practic la ora 9 dimineata. Ultima ora din zi era considerata ora la care asfintea soarele. Evreii considerau ca in acest punct o zi lua sfarsit si incepea urmatoarea zi. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, ziua de Sabat era sarbatorita incepand de vineri la ora 6 PM.

Noaptea timpul era masurat cu totul altfel decat ziua. Nu existau mai multe ceasuri ca ziua. Perioada nocturna era impartita in patru straje, fiecare de cate 3 ore. Aceasta impartire avea la baza modul in care era realizat serviciul de garda.

Sursa: internet

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.