Poftă de grătar?

Poftă de grătar?

Poftă de grătar?

S-a spus de multe ori că grătarul este sport național la români. Românilor le place să sărbătoreasca sau să se relaxeze, pur și simplu. Fără nici o ocazie, la iarbă verde, în fumul grătarelor, alături de familie sau de prieteni.

Modelul grătarului nu este unul recent, ci s-a impus de-a lungul timpului. Cei mai în vârstă își amintesc cum, înainte de 1989, comuniştii făceau zeci de puncte stradale unde se vindeau mici.

Cea mai „românească” activitate pozitivă este grătarul – o spun 19% dintre cei 7.535 de români care au participat recent la un studiu realizat de D&D Research împreună cu Olx. Pe locul 2 în topul activităților specific românești se află sărbătorile și tradițiile (10%) iar pe locul 3 petrecerile și dansul (8%).

Grătarul este cea mai veche metodă de preparare a cărnii, deci nu există cărnuri care n-au fost preparate în acest fel. Aparent e extrem de simplu să faci un grătar, dar lucrurile nu stau în totalitate așa, fiecare grătaragiu având secretele lui…

Și există foarte multe feluri în care poți să faci un grătar, nu degeaba este cel mai vechi și popular fel de mâncare din lume. Totodată, există nenumărate feluri în care poți să prepari carnea înainte de a o pune pe grătar.

Campioane la grătar

Am citit in presă că fetele din lotul național de box sunt șefe la grătar „Îmi place mult să fac grătar, când am liber mai am și astfel de activități. Îmi place să pregătesc tot! Și aici, la mare, pentru că avem ceva de stat, mă bag și la gătit. Când sunt la concursuri, am mare grijă ce mănânc, e greu la noi, pentru că nu trebuie să ieșim din categorie” – Claudia Nechita, componentă a lotului național feminin de box.

La grătar oamenii sunt veseli, berea rece și nelipsitele glume și bancuri îți provoacă instant buna dispoziție. A face un grătar și a te bucura, e la îndemâna majorității. Nu e cheltuială ca la restaurant, fiindca îți alegi produsele și le prepari în aer liber, în compania celor dragi.

Cu cât bucățile de carne sunt mai mari, cu atât mai bine. Și cu cât stau mai mult pe grătar, la foc cât mai mic, cu atât mai bun va fi rezultatul. Și mai apreciat bucătarul.

Micii nu lipsesc în nici o ocazie, deși, parcă unii dintre noi am vrea să schimbăm uneori această tradiție. Ce putem adăuga într-un meniu la iarbă verde, astfel încât toata lumea să fie satisfăcută? Mai ales în ocazii speciale!

Sortimente

Dacă vă place carnea roșie, cunoscută sub numele de carne de vită sau de mânzat, ar trebui să alegeți piesele care se adaptează procesului de gătit. Atunci când te duci să gătești, cea mai buna carne pentru grătare de vită sunt bucăți de mușchiulet, antricot, mușchi și nu pot lipsi fâșii sau coaste.

Aroma rafinată pe care o are această carne sau gustul bun pe care îl are în momentul în care se gătește, vă vor lăsa o experiență excelentă în ceea ce privește carnea.

Când te gândești la grătar, nu poți uita carnea de pui, deoarece puiul este o piesă cheie pe grătar…
Deci, e musai să alegem produse de calitate, proaspete și gustoase. Ce părere aveți de niște frigărui de pui marinate?

Carnea de pui pentru frigărui marinate este foarte gustoasa și suculenta, asigurând succesul oricărei ieșiri la grătar. Veți obține un grătar pe cinste, care o să vă încânte prin gust extraordinar și aromă nemaipomenită!

Sau preferați un medalion de mânzat cu unt aromatizat cu pătrunjel și usturoi?

Medalionul de mânzat este o adevarata sursă de inspirație pentru maeștrii bucătari din lumea întreagă, care creează preparate extrem de fragede și suculente din acesta.

Deja avem parte de răsfăț:

Mix medalion de mânzat cu bacon și ierburi de Provence

Mușchiulețul de mânzat folosit în acest mix este un mușchi “odihnit” (puțin întrebuințat în mișcările curente ale animalului) prin urmare este foarte fraged și moale. Cu textură fină, suculent și fraged, relativ ușor de preparat la grătar, este văzut deseori pe prima pagină din meniurile restaurantelor. E timpul să-l savurezi la grătar!

O friptură de vită trebuie să fie ușor crocantă la exterior, dar moale și zemoasă la interior, pentru a fi considerată o reușită. Ungerea cu ulei a cărnii va evita lipirea ei de grătar.

Nu serviți carnea direct de pe grătar. Lăsați-o câteva minute să se “odihnească”, astfel încât sucurile din interior să se distribuie uniform în carne.

V-am convins să ieșiți la un grătar? Unul mai de fițe. Dar merităm ce e mai bun, nu-i așa?

În atenția amatorilor de grătar la pădure, există reguli mai stricte. În sensul că nu se poate face focul oriunde, iar panourile de avertizare în acest sens nu trebuie ignorate. Dacă aţi făcut grătar, nu veţi pleca până nu vă veţi asigura că jarul s-a stins şi nu e nici un pericol să se reaprindă focul. Cel mai sigur e să-l stingeţi cu apă.

Carmangeria Moldovan

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.