Pastor protestant gaseste o comoara dacica intr-o padure din Brasov!

Pastor protestant gaseste o comoara dacica intr-o padure din Brasov!

Pastor protestant gaseste o comoara dacica

Un pastor protestant pasionat de arheologie a facut o descoperire uluitoare intr-o padure de langa Brasov. El a gasit 21 de piese din aur, sub forma unor inele care ar putea avea o vechime de peste 3 mii de ani, cautand cu un detector de metale prin zona Scheiului.

Fanel Serban, norocosul arheolog amator, crede ca verigile sunt vechi de circa trei milenii. Dupa ce comoara va fi evaluata si autentificata de catre specialisti, vom putea spune cu certitudine ca pretiosul colier greu de 115 g constituie cel mai important tezaur descoperit vreodata in Brasov.

Brasovul a ajuns astfel pe harta celor mai mari descoperiri arheologice din epoca predacica. Obiectele au ajuns la Muzeul National de Istorie, iar specialistii urmeaza sa stabileasca exact importanta arheologica a obiectelor.

Fanel Serban este de meserie pastor protestant insa in timpul liber este pasionat de istorie. De cateva luni foloseste, in cautarile lui, de un detector de metale. Nici nu se astepta la o asemenea descoperire cand aparatul a inceput sa scoata sunete ciudate.

„In momentul in care mi-a dat sunetul, am zis: Doamne te rog sa nu mai fie inca un tub de cartus, stresantul tub de cartus, si m-am aplecat sa sap si am vazut primul fragment din prima veriga”, a spus pastorul.

Apoi, sub pamant a aparut un adevarat tezaur. 21 de verigi de aur in greutate de 115 grame. Dupa o prima evaluare, specialistii cred ca ar fi fost prelucrate acum aproape 3000 de ani si ar reprezenta o parte dintr-o comoara dacica.

Ce –a facut pastorul cu comoara?

Pastorul a predat imediat obiectele la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Cele 21 de verigi, in greutate de 115 grame, formeaza un colier, dar nu este exclus sa fi jucat candva si rolul de moneda.

„E de domeniul miracolului as putea spune… O bafta ca a dumnealui… Mai rar…”, comenteaza Stelian Cosulet, sef de sectie la Muzeul Judetean de Istorie Brasov.

Totusi comoara nu a fost gasita la intamplare ci, spune descoperitorul ei, din datele arheologice pe care le-a strans de-a lungul timpului. „Facem anumite supozitii. Daca exista o cetate in apropiere, care au fost drumurile care duceau catre cetate, ce locatii au avut ei pentru turnuri de aparare si de anunt. Si incepeam sa cercetam zona”.

Deocamdata, locul unde a fost gasit tezaurul este tinut in cel mai mare secret. Brasoveanul nu vrea ca zona sa fie invadata de cautatorii de comori inainte ca arheologii profesionisti sa o cerceteze. Anul trecut, un alt tezaur format din 75 de monede romane de argint a fost descoperit tot la Brasov. Monedele dateaza din secolul IV dupa Hristos si, cred istoricii, ar reprezenta solda unui mercenar roman pe un an.

Sursa: infobrasov.net

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.