Papa Francisc si Edward Snowden, printre candidatii la premiul Nobel pentru pace

Papa Francisc si Edward Snowden, printre candidatii la premiul Nobel pentru pace

papa-francisc-edward-snowden-premiul-nobel-pentru-pacePremiul pentru pace este de cele mai multe ori cel mai greu de anticipat si, nu de putine ori, controversat. Snowden este unul dintre candidatii care, daca ar primi premiul, ar avea destui contestatari, mai ales in SUA, unde el este vazut de autoritati ca fiind un tradator.

Printre posibili laureati ai prestigiosului trofeu pentru pace se mai numara si pakistaneza Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educatie in varsta de 17 ani, si medicul Denis Mukwege, care trateaza femeile violate in estul Republicii Democrate Congo.si , informeaza Mediafax citand AFP.

Pentru premiul pentru pace, care va fi decernat pe 10 octombrie, au fost primite un numar record – 278 – de candidaturi. Desi lista completa este secreta, anumite nume sunt dezvaluite de cei care le-au propus, precum cel al americanului Snowden, fost consultant in Agentia de Securitate Nationala (National Security Agency/ NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice pe care o coordoneaza Statele Unite.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetari pentru pace din Oslo (PRIO), este unul dintre putinii experti in domeniu care a publicat o lista a favoritilor, chiar daca el nu a ghicit niciodata castigatorul.

In acest an, Kristian Berg Harpviken l-a pus pe papa Francisc pe primul loc, in fata lui Edward Snowden, despre care spune ca ar fi un laureat controversat, deoarece “multi oameni continua sa il vada ca pe un tradator si ca pe cineva care a incalcat legea”. Papa Francisc, care se afla si in fruntea cotelor formulate de casa de pariuri Paddy Power, este si el un candidat care genereaza opinii divizate.

Nobelul ar putea sa se orienteze insa spre Rusia, prin premierea, de exemplu, a ziarului de opozitie Novaya Gazeta (coinfiintata de Mihail Gorbaciov in 1993, cu banii primiti odata cu Nobelul sau), sau catre Belarus, prin alegerea militantului pentru drepturile omului Ales Bialiatki.

Laureaţii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

847 de premianti de-a lungul timpului

Premiile Nobel au recompensat, intre 1901 şi 2013, un numar de 847 de persoane, a caror varsta medie este de 59 de ani, si 25 de organizatii.

Prezentam mai jos o serie de informaţii insolite despre laureatii premiului Nobel, potrivit site-ului Fundatiei Nobel, nobelprize.org, citat de mediafax.ro.

Record Nobel: 278 de candidati – acesta este numarul de nume propuse in 2014 la premiul Nobel pentru pace, o cifra record pentru aceasta distinctie. Cu exceptia laureatilor, numele candidatilor vor fi dezvaluite abia peste 50 de ani.

Refuz Nobel: Doi laureati au refuzat distinctia – francezul Jean-Paul Sartre a refuzat premiul pentru literatura in 1964, iar premierul vietnamez Le Duc Tho a refuzat sa imparta premiul pentru pace, in 1973, cu secretarul de stat american Henry Kissinger. In plus, Adolf Hitler a interzis unui număr de trei laureati germani sa primeasca premiul – Richard Kuhn (chimie, 1938), Adolf Butenandt (chimie, 1939) si Gerhard Domagk (medicina, 1939) -, iar guvernul sovietic l-a obligat pe Boris Pasternak sa refuze premiul pentru literatura in 1958.

Laureaţi Nobel încarcerati: Trei laureati se aflau la inchisoare in momentul in care premiul a fost anunţat: pacifistul si jurnalistul german Carl von Ossietzky (1935), opozanta birmana Aung San Suu Kyi (1991) si disidentul chinez Liu Xiaobo (2010). Aung San Suu Kyi a mers pe 16 iunie 2012 la Oslo unde a putut sa isi prezinte in cele din urma discursul de acceptare a premiului Nobel, la peste 20 de ani dupa atribuirea acestuia.

Cei mai varstnici laureati Nobel: La 90 ani, americanul de origine rusa Leonid Hurwicz, castigator al premiului pentru economie in 2007, a devenit cel mai în varsta laureat in momentul atribuirii premiului Nobel. Decedat in iunie 2008, el a mai trait doar cateva luni după ce a primit acest premiu. In ceea ce le priveste pe femei, romanciera britanica Doris Lessing este cea mai in varsta laureata Nobel. Scriitoarea avea 87 de ani in momentul in care a fost recompensata cu Nobelul pentru literatura in acelasi an (2007). A murit in noiembrie 2013.

Cei mai tineri laureati Nobel: La 25 de ani, britanicul Lawrence Bragg a devenit in 1915 cel mai tanar laureat al premiului Nobel – premiul pentru fizica -, pe care l-a impartit cu tatal său William.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

One thought on “Papa Francisc si Edward Snowden, printre candidatii la premiul Nobel pentru pace

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: