Hickory1Cantau, marind si laudand pe Domnul prin aceste cuvinte: „Caci este bun, caci indurarea Lui pentru Israel tine in veac!” Ezra 3:11

ORASUL HICKORY-NC este situat intr-o zona pitoreasca “Mountain View” din statul Carolina de Nord, asezat pe o suprafata de 72,7 km ” de dealuri atragatoare, cu paduri de foioase si pin, cu intinse pasuni brazdate de terenuri agricole – asezamant impodobit cu oaza de apa “Lake Hickory”, creat in 1927 de oamenii destoinici ai comunitatii prospere prin ridicarea unui baraj peste raul Catawba si insumeaza 169 de km de linie de coasta, fiind o excelenta sursa de apa potabila si de turism.

Hickory-N.C. face parte din Catawba County si are o populatie estimata la 40.010 de locuitori. Istoria orasului consemneaza ca in anul 1850, sub un urias copac hickory, Henry Robinson a construit o taverna din busteni. Astfel, The city of “Hickory Tavern” a luat fiinta in 1863, dar ulterior , in 1873, si-a schimbat numele in “Hickory“.

In 1859, primul tren a operat in orasul Hickory, iar in 1868, dr. Jeremiah Ingold, pastor de origine germana al bisericii “The German Reformed Grace Charge”, a infiintat prima scoala, Free Academy. In 1888, Hickory a fost printre primele orase care a beneficiat de instalatie electrica de iluminat, iar din 1904 de un sistem de canalizare complet.

In 1891, “Lenoir-Rhyne University” a fost fondata de catre patru pastori luterani, cu 12 studenti in debutul vietii universitare. In 1911 s-a construit “Hickory White”, cunoscut anterior ca “Hickory Manufacturing Company” – unul dintre cei mai vechi producatori de mobila din Statele Unite –, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial aici s-a fabricat cutii de munitie pentru armata SUA, in loc de mobilier.In primii ani ai sec.XXI, s-a estimat ca 60% din mobilierul natiunii americane se produce intr-o zona cu raza de 200 de mile de Hickory, iar 40% din cablu de fibra optica, din lume, se produce in zona Hickory.

Prestigiosul premiu “All-America City”– care este dat anual doar pentru zece orase din Statele Unite ale Americii si reprezinta capacitatea unei comunitati de a lucra impreuna si a rezolva problemele critice locale –, a fost atribuit orasului Hickory-NC de trei ori, in 1967, in 1987 si in 2007. Iar cititorii “Digest” au numit Metro Zona Hickory cel mai bun al zecelea loc din Statele Unite de a trai si a intemeia o familie. Hickory-NC, este principalul oras din “MSA Hickory- Lenoir- Morganton”, iar “Forbes Magazine” a numit Zona Metropolitana “Hickory, Lenoir, Morganton” ca cea mai buna a treia Zona Metropolitana din Statele Unite ale Americii.

Deloc intamplator, orasul HICKORY este situat in “Centura Bibliei” (“The Bible Belt”) si beneficiaza de peste 500 de biserici de diferite culte si denominatiuni crestine – lacase de cult ridicate ca un raspuns normal si firesc la setea spirituala a omului de-a cauta cu staruinta raspunsuri pentru umplerea golului din inima, cu o stare duhovniceasca care sa-i aduca pacea in suflet si astfel sa se pregateasca cat mai bine nu doar pentru viata aceasta, trecatoare, cat mai ales pentru (moarte) viata vesnica.

In urma cu peste 30 de ani, comunitatea romaneasca a inceput sa se raspandeasca aici atrasi fiind de frumusetea locurilor si de stabilitatea locurilor de munca, foarte bune, apreciind orasul Hickory ca un loc potrivit de a-si intemeia o familie. Majoritatea lor au sosit aici de tineri, inainte de 89′. Si astazi, tot tinerii sunt ponderea comunitatii romane, iar multi dintre ei, oameni harnici si destoinici, au ajuns sa aiba joburi importante si stabile, dintre care nu putini sunt intreprinzatori si detin firme private.

Biserica baptista romana din Hickory, N.C. – O necesitate vitala

Deoarece comunitatea romaneasca a inregistrat o permanenta crestere, nucleul de frati baptisti s-a lasat cercetat si indrumat de Duhul lui Dumnezeu. Astfel, intr-o zi de iunie 1988 de Father’s Day, Dumnezeu i-a indrumat si ajutat sa oficieze la Hickory primul lor serviciu de inchinare in limba romana, adunare care s-a tinut in biserica americana “Mountain View Baptist Church” (pastor Marion Powell).

Dar abia in 1998 fratii romani au cumparat 5 acri de pamant in zona orasului numita „Mountain View” si curand s-au apucat de construirea unei Case de rugaciune. Dintre fratii care au simtit povara acestei marete lucrari dedicate deopotriva Domnului si romanilor ii amintim acum pe Nelu Costea, John Mich si Nutu Andras, frati cu o inima plina de dragoste pentru slujirea Domnului si celor aflati in nevoi.

La data de 6 Iunie 1999, Biserica baptista romana din Hickory, N.C. se strange la inchinare in noua constructie confortabila din Mountain View – o buna oportunitate de a se inchina si a dedica Casa de Rugaciune in mana mantuitoare a Domnului Isus Cristos (pastor Livius Percy).

Din 7 Ianuarie 2007 pastorul Nelu Urs conduce inchinarea comunitatii crestine baptiste din Hickory. Si suntem foarte multumitori Domnului pentru lucrarea sa plina de devotament si de credinta in slujirea Manutitorului Isus si a bisericii Sale, de pastorire a comunitatii crestine cu lepadare de sine.

Aici – multi romani, moldoveni, ucranieni, rusi, americani … au gasit alinare si mangaiere, ajutor si mantuire. Copiii romanilor crescuti in America au primit binecuvantarea si botezul in limba noastra dulce romaneasca, acceptand pe Domnul Isus ca Domn si Mantuitor al vietii lor.

Oameni de pretutindeni, care nu au stiut ce inseama nevoia de pocainta sau nici nu au auzit macar de Dumnezeu, aici au ajuns sa ia decizia de a-L urma pe Domnul Isus in apa botezului – Glorie Domnului Dumnezeu!

George Danciu – Hickory, Carolina de Nord

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.