s2.ziareromania.roIdeea unui proiect ce dateaza din 1998 s-a concretizat de curand in Elvetia: un spatiu comun ce va promova intalnirile intre reprezentanti ai diferitelor comunitati religioase.

Casa religiilor, conceputa in primul rand ca loc de schimburi religioase si culturale, cuprinde un templu hindus, o moschee, o capela crestina, un templu budist si o camera de rugaciune pentru credinciosi alevi, precizeaza L’Essentiel.

Pe langa sarbatorile religioase, cladirea va gazdui spectacole, concerte si dezbateri. Alte comunitati, precum cea evreiasca, baha’i si sikh, sunt totodata asociate in proiect, insa nu dispun de lacase. In total, opt comunitati religioase sunt impreuna sub acelasi acoperis.

Initial, scopul proiectului a fost de a promova integrarea imigrantilor care nu au lacasuri de cult adecvate, a declarat Guido Albisetti, presedinte al Fundatiei „Place de l’Europe – Casa de Religiilor”, intr-un interviu acordat publicatiei Le Temps.

Proiectul a costat circa 9,4 milioane de euro. Cantonul Berna a participat cu suma de 1,8 milioane de euro, in timp ce Bisericile catolice si reformate au contribuit cu cate 800.000 de euro fiecare, a declarat Guido Albisetti. Suma de aproape 5 milioane de euro provine de la donatori privati si fundatii.

Surse: ziare.com; l’essentiel