Read Time:4 Minute, 0 Second

Oamenii se pot schimba cu adevarat?

Exista multe motive pentru care am dori sa ne schimbam pe noi insine, sau pe oamenii din viata noastra.

De exemplu, daca ai facut greseli, s-ar putea sa le regreti si sa-ti promiti ca te vei schimba. Ca ai invatat din aceste greseli si ca nu le vei mai repeta.

Uneori vrei sa te schimbi, insa nu reusesti, spune Aimee Daramus, psiholog clinician licentiat si autoarea cartii „Intelegerea tulburarii bipolare”.

Damarus observa ca este posibil sa vrei sa schimbi pe cineva pe care il iubesti foarte mult. Cum ar fi de pilda un copil sau partenerul de viata. Cuvintele sau actiunile lor s-ar putea sa te fi ranit sau suparat si doresti cu disperare sa se schimbe, in beneficiul tau sau al lor.

S-ar putea sa doriti sa-i schimbati chiar si pe altii care fac parte din viata dvs. Cum ar fi colegii, profesorii, vecinii sau alte persoane cu care interactionati. Comportamentul lor poate sa va deranjeze, sau sa va frustreze si sperati sa isi schimbe felul de a fi.

Se pot schimba oamenii?

Probabil ati auzit expresia „Lupul isi schimba parul, dar naravul, ba!”, ceea ce inseamna practic ca oamenii se nasc intr-un anumit fel si nu se pot schimba.

Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca schimbarea ar putea fi de fapt posibila.

De exemplu, un studiu din 2016 a constatat ca oamenii care doreau sa schimbe anumite aspecte ale personalitatii lor au putut sa faca acest lucru. De asemenea, ei au experimentat o bunastare sporita daca schimbarea era asociata cu obiectivele lor.

O analiza din 2017 care a analizat rezultatele a 207 studii a constatat ca oamenii isi pot schimba personalitatea si pot experimenta imbunatatiri ale starilor de sanatate mintala cu sprijinul terapiei.

Acestea fiind spuse, este important sa intelegem ca schimbarea nu este usoara. Prin urmare, este o posibilitate, dar nu garantata, mai ales daca cineva nu este deschis la schimbare.

Uneori oamenii nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional sa se schimbe. Atunci cand li se ofera posibilitatea de a alege, multi oameni vor alege o situatie proasta care le este familiara, in locul unei imbunatatiri care le este necunoscuta si poate infricosatoare.

Este mult mai convenabil pentru tine sa actionezi intr-o situatie pe care o cunosti, chiar daca ti-ar fi mult mai usor in alt mod, spune Daramus.

Ea continua, sugerand ca incercarea de a forta pe cineva sa se schimbe, inseamna manipulare.

Daca persoana pe care incerci sa o schimbi este altcineva decat tine, oricat de mult ai vrea sa se schimbe, nu trebuie sa o fortati sau sa ii impuneti. Cel mult puteti sa ii dati un exemplu pozitiv.

Ii puteti oferi incurajare si sprijin oferindu-te sa fii un model comportamental. Insa, nu ii poti controla actiunile. In cele din urma, depinde de persoana respectiva daca doreste, sau nu, schimbarea.

Tipuri de terapie

Este posibil ca oamenii sa-si schimbe intr-o oarecare masura trasaturile de personalitate, obiceiurile, comportamentul, atitudinile si modul de gandire, prin intermediul interventiilor terapeutice.

Daramus prezinta cateva forme de terapie care pot fi de ajutor:

Terapia prin angajament de acceptare

Terapia Acceptării și a Angajamentului (ACT) este un tip de terapie care se concentreaza mai intai pe acceptarea comportamentului negativ, a trasaturilor de personalitate sau a situatiilor. Ulterior, se promoveaza angajamentul fata de ganduri pozitive si modele de comportament, care ajuta la motivarea schimbarii.

De exemplu, sa luam o persoana care incearca sa slabeasca. Daca aceasta persoana tine dieta deoarece se uraste ca e supraponderala, ea se poate angaja in comportamente care sunt daunatoare sanatatii ei fizice si mentale.

ACT o poate ajuta sa recunoasca aceste comportamente nesanatoase si sa promoveze altele mai sanatoase, care sunt durabile si sigure.

Interviul motivational

Interviul motivational este un mod particular de a ajuta pacientii sa recunoasca si sa faca ceva in legatura cu problemele lor actuale sau potentiale.

Interviul motivational este considerat a fi deosebit de util pentru pacientii care sunt reticenti la schimbare sau care sunt ambivalenti in ceea ce priveste schimbarea comportamentului.

Strategiile interviului motivational sunt mai degraba persuasive decat coercitive, mai degraba suportive decat argumentative. In final, scopul este sa creasca motivatia intrinseca a pacientului, astfel incat schimbarea sa apara din interior (propria vointa), mai degraba decat sa fie impusa din afara (prescrisa sau recomandata de terapeut).

Concluzie

Daca esti suparat, frustrat sau ranit de cuvintele sau actiunile cuiva, ai putea sa-ti doresti ca ea sa se schimbe. Poate chiar tu vrei sa te schimbi daca sunt anumite lucruri despre tine care nu-ti plac.

Schimbarea poate fi dificila, dar cercetarile ne arata ca este posibila. Daca doresti sa schimbi unele aspecte ale personalitatii care poate nu corespund cu valorile tale, cel mai indicat este sa te adresezi unui psihoterapeut.

Foto: reclaimedvoices.org

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Care este relatia nevoi-motivatie Previous post Care este relatia nevoi-motivatie in comportamentul uman?
Cum sa faci fata crizei de identitate Next post Cum sa faci fata crizei de identitate