Acasă » O scrisoare de pe vremea romanilor despre Isus

O scrisoare de pe vremea romanilor despre Isus

O scrisoare de pe vremea romanilor

O scrisoare de pe vremea romanilor despre Isus

In Biblioteca „lazaristilor” din Roma s-a gasit o scrisoare care are o importanta istorica. Este o epistola pe care ar fi scris-o Publius Lentulus, ca guvernator din Iudeea Cezarului, in care este vorba de Mantuitorul Isus.

Epistola este scrisa in limba latina, din timpul in care a predicat Isus Cristos, pentru prima data, inaintea poporului. Scrisoarea suna in urmatorul fel:

„Guvernatorul din Iudeea, Publius Lentulus, catre Cezarul Roman: Am inteles Cezare, ca ai dori sa stii despre barbatul plin de virtute cu numele de Isus Cristos, pe care poporul Il tine de profet, iar invataceii lui zic ca este Fiul lui Dumnezeu, Creatorul cerului si al pamantului. In adevar, Cezare, in fiecare zi se aud despre acest barbat lucruri minunate; in scurt zis: El inviaza mortii si vindeca bolnavii.


Este de statura mijlocie, fata este plina de bunatate si iradiaza o demnitate inaltatoare, astfel ca, privind la El, te cuprind, fara sa vrei, simtaminte de teama dar si de iubire. Parul Lui, pana la urechi, are culoarea nucilor mari, coapte, si de acolo pana la umeri este de culoare deschisa, blonda stralucitoare. Il poarta dupa datina Nazarinenilor: cu carare pe mijloc. Fruntea este neteda, fata fara incetituri si pete. Barba este de culoarea parului capului, creata, dar nu prea lunga si impartita in mijloc. Privirea este serioasa si are puterea razelor soarelui. Nimeni nu-L poate privi in ochi. Daca mustra, inspira frica dar, indata ce a mustrat, plange. Se zice ca nimeni nu L-a vazut razand niciodata; adeseori, insa – plangand.

Descriere


Mainile si bratele sunt frumoase, toti afla petrecerea cu El placuta si interesanta. Rar Il vezi in public, dar daca se prezinta undeva, se arata foarte modest. Are o tinuta foarte frumoasa si maiestoasa. Mama sa este cea mai frumoasa femeie din aceste parti.


Daca doresti sa-l vezi, Cezare, precum mi-ai scris odata, atunci ma instiinteaza si eu ti-L voi trimite indata. Desi n-a studiat niciodata, cu toate acestea cunoaste toate stiintele. El umbla descult si fara acoperamant pe cap. Multi rad de El daca Il vad din departare, dar indata ce vin in apropierea Lui, tremura si totdeauna Il admira. Se zice ca in aceste parti nu s-a vazut niciodata un asemenea barbat. Iudeii afirma ca n-au mai auzit de un invatamant ca cel primit de la El.


Multi zic ca El este Dumnezeu, altii ca este amicul lui. Acesti iudei ma supara in tot felul. Se zice ca El niciodata nu este multumit si cauta sa indestuleze pe fiecare. In tot cazul, stau gata, Cezare, a indeplini orice porunca referitoare la El.

Ierusalim, ziua a saptea, luna a unsprezecea.
Publius Lentulus, guvernator al Iudeei.”

2 comentarii la „O scrisoare de pe vremea romanilor despre Isus”

 1. Inainte de a publica asemenea articol, ai CERCETAT daca e adevarata scrisoarea?

  In primul rand este Publius Lentulus, in al doilea rand este o apocrifa scrisa in secolul 15 de fanatici crestini pentru a aduce dovezi la existenta istorica a lui Isus.
  „The letter of Lentulus is regarded as apocryphal for a number of reasons.”
  ( Wilhelm Schneemelcher, New Testament Apocrypha: Gospels and Related Writings, Volume 1, page 66 (James Clarke & Co., 1991). )

  „No Governor of Jerusalem; no Procurator of Judea is known to have been called Lentulus and a Roman governor would not have addressed the Senate in the way represented. Lastly a Roman writer would not have employed the expressions, „prophet of truth”, „sons of men” or „Jesus Christ”. The former two are Hebrew idioms, the third is taken from the New Testament. The letter, therefore, gives a description of Jesus such as Christian piety conceived him.” ( The Catholic Encyclopedia: An International Work of Reference on the Constitution, Doctrine, Discipline, and History of the Catholic Church, Volume 9 (Universal Knowledge Foundation, 1913). )

  Asadar, astazi nici catolicii (din randul carora vine apocrifa) nu o considera reala ci un fals. (Au obrazul si onoarea de a recunoaste o greseala, caci: „Adevarul te va face liber”)

  1. Pace si multumesc pentru comentariu si adaugiri. Sincera sa fiu, am citit despre controversele privind numele guvernatorului, sunt multe contraziceri, asa cum exista la orice subiect de interes pentru oameni, Niciodata oamenii nu vor fi de acord in unanimitate pe o anumita tema. In ceea ce-i priveste pe catolici si recunoasterile acestora, ma abtin sa comentez, e un domeniu prea vast si care poate aduce jignire anumitor persoane sincere din aceasta confesiune. Ceea ce mi-a placut la scrisoare e faptul ca spune ceva pozitiv la adresa Celui care m-a salvat, mi-a placut modul in care a fost scrisa, reala sau imaginara. Existenta lui Isus Hristos e de netagaduit, a fost dovedita si istoric, El e viu in vecii vecilor, nu are nevoie de dovezi in plus. O scrisoare e doar un mic motiv de bucurie pentru sufletele insetate de lucruri pozitive la adresa Mantuitorului, intr-o lume in care a fi cu adevarat crestin e desuet. Cu siguranta ca acei crestini care au murit pentru numele Lui I-au scris in inimi mii de astfel de scrisori, care nu pot fi regasite arheologic, ci le vom citi in Imparatia lui Dumnezeu. Domnul sa va dea pacea Sa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.