Motivul halucinant pentru demolarea unei biserici care avea statut de monument de arhitectura

Pe opt ianuarie, au fost inițiate lucrările de demolare a fostei biserici catolice Sfântul Lambertus din satul Immerath din Germania.

Motivul pentru care a fost demolată această bijuterie arhitecturală este extinderea minei de cărbune a furnizorului german de energie RWE, Immerath.

Germania se ia la întrecere cu Franța. Autolichidarea Creștinismului Occidental„, scrie poetul și publicistul român Răzvan Codrescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Wikipedia, această biserică avea statut de monument de arhitectură și a fost singura biserică din regiunea Heinsberg cu o fațadă dublă.

Portalul katholisch.de scrie că Asociația Greenpeace a organizat o acțiune de protest împotriva demolării monumentului până când următorul guvern federal va decide asupra viitoarei politici energetice a Germaniei.

Bazilica Saint Lambert a fost construită între 1888 și 1891 și este un punct de reper în regiune. Datorită aspectului său impresionant, denumirea populară a clădirii este „Immerather Dom”.

Satul Immerath se afla pe ruta planificată pentru extinderea minei de suprafață Garzweiler, o mină mare de lignit operată de compania RWE. Prin urmare, întregul sat a fost demolat în anii 2010, compania construind o nouă așezare cunoscută sub numele de Immerath-Neu la 11 km distanță ca înlocuitoare. Cimitirul a fost, de asemenea, mutat, corpurile fiind exhumate și transferate pe noul amplasament.

Menținerea costurilor bisericii devenise prea împovărătoare, având în vedere declinul considerabil al credincioșilor la mai puțin de 60 de oameni. Prin urmare, enoriașii au acceptat oferta companiei de a construi o nouă biserică mai mică în noul oraș Immerath-Neu. Majoritatea mobilierului interior al vechii biserici a fost cumpărat de persoane particulare sau de alte parohii sau congregații religioase