Moartea lui Kobe Bryant ne aminteste ca viata este nedreapta


Cu greu imi vine sa cred vestea tragica din weekend-ul trecut: superstarul Kobe Bryant, fostul baschetbalist din echipa LA Lakers, a murit intr-un accident de elicopter in apropiere de Los Angeles.

Alte opt persoane, inclusiv fiica sa, in varsta de 13 ani, Gianna, au pierit si ele in accident. Cum e posibil ca un campion precum Kobe, atat de puternic si plin de viata, sa ne paraseasca brusc?

Kobe Bryant a fost unul dintre cei mai buni jucatori din NBA. A jucat 20 de sezoane cu LA Lakers, a castigat 5 titluri de campion si a terminat cu 33.643 puncte marcate in cariera. La 41 de ani, era o legenda vie si respectat atat de „stelele” din NBA, cat si de oamenii simpli.

 

El si-a ales porecla, „Mamba Negru”, dupa cel mai rapid sarpe veninos din lume, iar pe fiica sa, Gianna – o stea de baschet in devenire – a numit-o „Mambacita”.

Adevarul este ca marea majoritate dintre noi nu l-am cunoscut personal pe Kobe. Poate am mers la unul dintre jocurile sale, dar cam asta a fost relatia noastra cu el. Cu toate acestea, moartea sa a atins cumva profund milioane de americani si oameni din intreaga lume. Cred ca este din cauza ca ne-a lovit dintr-o data realitatea ca viata nu este corecta.

De ce se aflau oameni ca Kobe si fiica lui si ceilalti pasageri in acel zbor fatal, in timp ce altii se vor trezi si maine pentru a infrunta o noua zi? Nu sunt explicatii usoare, dar iata trei lucruri pe care ar trebui sa le avem in vedere in timp ce reflectam asupra mortii lui Kobe:

1. VIATA ESTE PRETIOASA

Am un smartwatch. Periodic, primesc un mesaj care imi transmite pur si simplu „Respirati”. Amuzant este ca respir deja, dar imi aminteste de ceva pe care nu ar trebui sa-l uit.

Fiecare zi este un cadou. Fiecare bataie de inima si fiecare respiratie este o binecuvantare. Nu ne apartin noua, asa cum avem tendinta sa credem.

Biblia ne aminteste: „Invata-ne sa ne numaram bine zilele, ca sa capatam o inima inteleapta!” (Ps 90: 12).

Kobe a fost un om de mare succes, cu multe lucruri frumoase, dar sunt sigur ca ar fi tranzactionat totul pentru o viata cu un final diferit decat acesta. Nu i s-a dat aceasta posibilitate.

2. NU INTREBATI „DE CE?” INTREBATI „CINE?”

Imi amintesc ziua de acum 11 ani, cand impreuna cu sotia mea am aflat vestea devastatoare ca fiul nostru Christopher murise intr-un accident de automobil, in drum spre serviciu. Era ca si cum tot aerul din camera disparuse, iar timpul incremenise.

Am simtit ca si cum vorbele acelea m-ar putea ucide, as fi putut muri pe loc in acea zi…

In perioada mea de ratacire, durere si intuneric, L-am chemat la Dumnezeu, iar El a fost acolo pentru mine. Biblia spune ca El este „Dumnezeul oricarei mangaieri” ( 2 Corinteni 1: 3).

Uneori se intampla in viata lucruri care sunt nedrepte si nu vom primi niciodata un raspuns satisfacator in ceea ce priveste motivul pentru care s-au intamplat. In momente precum acestea, am invatat ca intrebarea corecta nu este „De ce?”, ci „Cui?” Spre cine va orientati intr-un moment ca acesta?

Te intorci spre Dumnezeu si ii ceri puterea de care ai nevoie pentru a depasi necazul. Si o faci plangand sincer.

Biblia spune: „Bucurati-va cu cei ce se bucura; plangeti cu cei ce plang.” (Romani 12: 15). Multi oameni au plans cu noi cand a murit fiul nostru Christopher. In momentul de fata, familia lui Kobe are nevoie de sprijin si dragoste.

Trebuie sa ne amintim sa ne rugam pentru Vanessa, sotia lui Kobe si copiii lui, Natalia, Bianka si Capri. Kobe ne-a parasit inaintea tatalui sau Joe si a mamei sale Pam. Nu-mi pot imagina durerea pe care o simt cu totii in urma pierderii atat a lui Kobe, cat si a fiicei lui, Gianna.

Trebuie sa ne amintim, de asemenea, si sa ne rugam pentru familiile celor sapte persoane care au murit si ele in accident. Numele lor sunt:

• John Altobelli, 56 de ani, antrenor principal de baseball al colegiului Orange Coast
• Kerri Altobelli, sotia lui John
• Alyssa Altobelli, fiica lui John si Kerri, care era coechipiera Giannei
• Sarah Chester
• Payton Chester, fiica lui Sarah si alt coechipier la baschet
• Christina Mauser, antrenor de baschet pentru fete la Mamba Sports Academy
• Ara Zobayan, pilot

3. TREBUIE SA FIM PREGATITI

Moartea nu tine cont de statutul oamenilor. Nu-i pasa daca esti bogat sau sarac, religios sau nu, vedeta, infractor sau un simplu necunoscut. Nu atinut cont nici de Kobe Bryant, care avea resurse si bani multi la dispozitie. Bate la fiecare usa si, din pacate, intr-o zi, va bate la usa ta si la usa mea.

Dar moartea nu este sfarsitul. Biblia vorbeste despre o viata ulterioara – un concept in care chiar si multi oameni care nu sunt religiosi cred. Iisus a vorbit despre asta.

El a spus: „Eu sunt Invierea si Viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri niciodata.” (Ioan 11: 25-26).

Din aceasta speranta a eternitatii, adeptii lui Iisus nu se „intristeaza ca ceilalti, care n-au nadejde” (1 Tesaloniceni 4: 13). Daca credem, si il urmam pe Iisus, putem fi siguri ca moartea nu va avea ultimul cuvant, ci vom fi in ceruri cu El.

Greg Laurie este pastorul si fondatorul Harvest churches in California and Hawaii and of Harvest Crusades.. Este evanghelistul si autorul cu cel mai bune vanzari. Printre cartile sale se numara: Hope for Hurting Hearts si Johnny Cash – The Redemption of an American Icon.

Foto: sports.yahoo.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.