Miracolul din tine – Prima ta lupta

Unde ai putea fi mai protejat ca în burta mamei tale? Un loc lipsit de orice pericol. Și totuși, nu este chiar așa …

După ce jumătatea ta feminină s-a întâlnit cu jumătatea ta masculină și s-au unit, în urma unor transformări moleculare complexe, tu începi să exiști, sub formă de zigot, având o combinație nouă de cromozomi, diferită de cea a părinților, fiind o entitate genetică nouă.

Dacă jumătatea ta masculină a fost purtătoare de cromozom Y, tu vei fii bărbat, iar daca a fost purtător al unui cromozom X, tu vei fi femeie.

În decursul următoarelor zile, au loc o succesiune de transformări și se formează un săculeț, numit blastocist, care aderă și se implantează în mucoasa uterină, unde tu vei sta și te vei dezvolta pe întreaga perioadă de sarcină rămasă de parcurs.

Pericolul cel mai mare pe care îl întâmpini acum este că ești văzut ca un corp străin de către corpul mamei tale, urmând să fii atacat și distrus de către sistemul imunitar matern. Dar cineva pare că s-a gândit la toate din timp …

După ovulație, celulele granuloase ovariene ramase pe loc, sub influenta hormonului luteinizant se vor transforma in celule luteinizante, care vor forma corpus luteum si vor secreta de asemenea un alt hormon, numit progesteron.

Acesta va pregăti mucoasa uterină pentru nidația embrionului, va stimula celulele endometriale precursoare placentei și va converti sistemul imunitar al mamei tale, pentru a fii gata sa te accepte.

Pe de altă parte, stratul extern al săculețului în care tu te afli va secreta hormonul hCG, care va inhiba degenerarea corpus luteum, cu rolul de a menține ridicat nivelul secreției de progesteron pana în luna a-4-a de sarcină, când acest rol va fi preluat de placentă.

În același timp, atât tu cât și țesutul mamei tale, secretați un alt hormon, CRH, care se leagă de receptorii embrionari, având ca efect exprimarea unei proteine, FasL, ce va duce la inhibarea reacției imune a mamei tale.

Un întreg sistem de răspunsuri hormonale care sunt făcute să te protejeze în primele tale luni de viață.

Sursa: hopediscovery.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.