Mașini de ambalat și sigilat

Mașini de ambalat și sigilat

Mașini de ambalat și sigilat

V-ați gândit vreodată cum se ambalează produsele care ajung pe mesele și în casele noastre?

Termenul de ambalaj provine din latinescul „condere“ care are sensul de a stabili, a stabiliza sau „prezentare stabilă“.

Din multitudinea de definiții reieșite din literatura de specialitate, cel mai apropiat de sensul pe care-l dăm în accepțiunea românească este: ambalajul este un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecția temporară din punct de vedere fizic, chimic, mecanic biologic în scopul menținerii calității și integrității acestora în stare de livrare, în decursul manipulării, transportului, depozitării și desfacerii până la consumator, sau până la expirarea termenului la garanție“.

Ei bine, dezvoltarea și diversificarea producției și a consumului de bunuri, promovarea formelor eficiente de comerț au determinat evoluții spectaculoase în domeniul ambalajelor.

Cea mai mare parte a produselor alimentare destinate comercializari pe piață trebuie să fie ambalate și etichetate. Sunt însă unele produse care nu necesită obligatoriu acest lucru, cum ar fi fructele și legumele, deși unii comercianți le ambalează în tăvi acoperite cu celofan și pungi de plastic, pentru a le face mai atractive.

Din punctul de vedere al marketingului, ambalarea poate avea o importanță minoră ( de exemplu: produsele din carne) sau una majoră (ciocolată, lactatele etc). Unele ambalaje, cum ar fi Coca-Cola, sunt renumite în întreagă lume și au o componentă de marketing care se manifestă la nivel global.

Mulți economiști consideră ambalarea ca pe un element important al politicii de marketing al companiilor.

Am găsit pe Internet firma KangooPack, un brand al Cora Trade Center, care aduce sub același acoperiș, utilaje performante și produse consumabile pentru ambalarea mărfurilor pe paleți, ambalare grupată, legare, formare și sigilare cutii și consumabile.

KangooPack garantează siguranță, echipamentele comercializate fiind proiectate să asigure bună funcționare a proceselor de ambalare, fără a pune în pericol personalul care le utilizează. Pe lângă siguranța fizică, au siguranța performanței și a eficienței.

Metode şi tehnici moderne de ambalare a produselor alimentare

În condiţiile economiei moderne, caracterizată prin extinderea şi modernizarea pieţelor, prin orientarea mai pronunţată a producătorilor către consumatori, industria ambalajelor este în plină expansiune, numeroase companii investind în facilităţi moderne de producţie care să le permită transpunerea în practică a celor mai recente realizări ştiinţifice în domeniu.

Producătorii de ambalaje se orientează spre tehnologii care să permită reducerea consumului de materie primă, creşterea productivităţii muncii atît la confecţionarea ambalajelor cît şi la ambalarea produselor, creşterea duratei de conservare şi valabilitate a produsului, combinarea diverselor tipuri de materiale în scopul creşterii performanţelor ambalajelor, reducerea impactului asupra mediului înconjurător; mai nou, pe piaţa ambalajelor au apărut dispozitive care, ataşate pe ambalaje, măsoară anumiţi parametri de mediu pe întreg circuitul produsului, de la producător la consumator.

Amabalarea în folii contractibile

Folia contractibilă este o folie de material plastic, etirată în momentul fabricării şi care prin încălzire revine la poziţia iniţială. În cazul produselor alimentare, se practică ambalarea sub vid în folie contractibilă transparentă şi închidere prin termosudare (ambalarea tip „skin”).

Ambalarea în atmosferă modificată şi ambalarea în vid se practică în special la produsele sensibile la acţiunea oxigenului (ex: carnea şi preparatele din carne), care ar putea fi degradate chiar de cantităţi foarte mici de oxigen (rămase în ambalaj) pe parcursul unei păstrări mai îndelungate.

Cele două metode au acelaşi scop (eliminarea oxigenului), alegerea uneia sau alteia fiind condiţionată de către caracteristicile produsului ce urmează a fi ambalat.

Ambalarea în atmosferă modificată constă în extragerea oxigenului din interiorul ambalajului şi introducerea în locul lui a unor gaze inerte cum sunt azotul şi doxidul de carbon. Metoda este indicată pentru produsele sensibile la presiune şi contraindicată produselor sensibile la frecare.

Azotul (N2) este inert, inodor şi puţin solubil în apă şi grăsimi; scopul folosirii sale este reducerea oxidării grăsimilor.

Dioxidul de carbon (CO2) este un bun agent bacteriostatic şi fungistatic care reduce viteza de multiplicare a bacteriilor aerobe şi mucegaiurilor.

Deşi oxigenul este în general evitat în procesul ambalării, există şi cazuri în care este utilizat drept component în formarea amestecului gazos. De exemplu, la ambalarea cărnii, prezenţa oxigenului menţine culoarea roşie a produsului şi împiedică apariţia germenilor patogeni anaerobi din genul „Clostridium”.

Ambalarea în vid constă în reducerea presiunii aerului din interiorul ambalajului cu ajutorul unei instalaţii speciale. Este indicată pentru produsele sensibile la frecare, asigurînd păstrarea integrităţii acestora şi contraindicată produselor sensibile la presiune, care pot fi deteriorate sau distruse.

Pungile termocontractibile multistrat prezintă mai multe avantaje în utilizare, dintre care enumerăm: o barieră înaltă faţă de oxigen, alte gaze sau vapori de apă; rezistenţă bună la rupere, abraziune şi străpungere; contractibilitate foarte bună cu menţinerea perfectă a transparenţei .

Ambalarea cu pelicule aderente constă în aplicarea pe produs a unui strat rezistent şi impermeabil din material peliculogen care, după uscare, protejează suprafaţa acestuia (de ex: la brînzeturi).

În arealul preocupărilor care vizează asigurarea menţinerii calităţii produselor alimentare pe traseul producător – consumator, au apărut dispozitive care ataşate ambalajelor, au capacitatea de a înregistra evoluţia parametrilor de mediu suportaţi de către produs pe întreg traseul menţionat.

Un astfel de dispozitiv este Thermocron-ul, care poate indică abaterile temperaturilor de la gama prescrisă, precum şi data (perioada) în care s-a produs acest lucru, permiţînd identificarea cauzelor care au condus la deprecierea produselor. Dispozitivul este un minicomputer care include: termometru, ceas, calendar, o memorie pentru înregistrarea temperaturii şi o memorie adiţională în care se pot înscrie date referitoare la transport.

Date de contact: Facebook

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.