iordanLocul unde se crede ca a avut loc botezul lui Iisus in raul Iordan a fost declarat in mod oficial de catre UNESCO ca fiind parte a Patrimoniului Mondial Cultural si Natural.

Ceremonia a avut loc la Paris intr-un cadru somptuos, invitata de onoare fiind Iordania care a fost prezenta printr-o delegatie numeroasa a Regatului Hasemit.

UNESCO a mentionat ca desemnarea locului numit al-Maghtas, ca fiind locul unde Ioan L-a botezat pe Iisus, se bazeaza pe opinia impartasita de mai multe biserici crestine.

Conform unor scrieri care dateaza din secolul al treilea – al-Maghtas – situat pe malul estic al Iordanului, intr-o zona cu vegetatie bogata, este considerat locul unde s-a efectuat botezul lui Isus, relateaza Acontecer Cristiano.

Specialistii UNESCO care au expertizat documentele au admis ca nu exista o dovada solida pentru a confirma ca „Betania de dincolo de Iordan”, cunoscuta sub numele de al-Maghtas, ar fi locul autentic al botezului … dar este zona cu „o semnificatie religioasa deosebita pentru multe culte ale credintei crestine, care au acceptat acest sit drept locul unde a fost botezat Iisus.

In Noul Testament Ioan 1:28 spune ca „Aceste lucruri s-au petrecut in Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan”.

Jodi Magness, arheolog la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, a declarat ca decizia UNESCO „nu are nimic de- a face cu realitatea arheologica”.

Atat Israelul cat si Iordania sunt in competitie turistica, fiecare pe partea sa a raului Iordan, astfel incat evreii ar putea fi afectati de decizia UNESCO, care ar atrage mai multi turisti pe partea iordaniana a raului.