Locul din Romania unde nimeni nu a divortat timp de 300 de ani

biertan1_87896800Biertanul este o localitate situata in Podisul Transilvaniei, la distante egale de Medias si Sighisoara. De-a lungul istoriei a fost un important centru viticol si mestesugaresc, caracteristici pe care le pastreaza si azi.

Este renumit pentru vinurile produse aici, dar mai ales pentru Biserica fortificata, una dintre cele mai bine pastrate din Transilvania, fiind cel mai important obiectiv turistic din localitate, atragand mii de turisti in fiecare an. Prima atestare documentara a avut loc in 1283 si a fost facuta de locuitorii de atunci ai locului, sasii, iar din anul 1397 este atestat ca cetate, dupa fortificarea bisericii din centrul localitatii. Un alt lucru important care face atat de interesant satul este faptul ca aici a fost sediul Episcopiei Evanghelice timp de aproape 300 de ani, intre 1572-1867. Biertan inseamna „Dealul lui Berth” in limba maghiara.

Istoria locului a fost influentata de trei comunitati diferite, fiecare avand propriile traditii si obiceiuri si punandu-si amprenta, reiesind un specific nemaintalnit si un peisaj cultural foarte important in evolutia localitatii. In secolele XV si XVI, populatia majoritara din Biertan era cea saseasca, fapt care a dus la crearea unui specific sasesc a vietii localitatii si stilului localitatii, cu asezarea caselor in jurul pietei centrale, deasupra careia era construita biserica fortificata, stil denumit si franconic. A doua comunitate era cea a romanilor, mentionati aici abia in secolul XVIII, ocupatia principala a lor fiind cresterea animalelor, mai ales a oilor. Dovada a stabilirii comunitatii romanilor in Biertan si a continuitatii lor este constituita de cele doua biserici ortodoxe construite aici. A treia comunitate a fost cea a tiganilor, chemati de sasi sa lucreze ca zilieri si care s-au stabilit inspre partea de sud a localitatii.

Aici era organizat un targ, eveniment care s-a pastrat pana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si era o caracteristica specifica Biertanului. La targ veneau negustori din zonele invecinate si isi vindeau marfa, iar locuitorii isi prezentau propriile mestesuguri. Targul era tinut de doua ori pe an, primavara pe 14 aprilie si toamna, pe 21 septembrie.

Bineinteles, arhicunoscuta Biserica fortificata este principalul obiectiv turistic din localitate si se afla pe o colina acoperita cu vita de vie si paduri (din motive de aparare) din centrul Biertanului. Acest ansamblu are o valoare imensa, atat din punct de vedere istoric, cat si religios, estetic si arhitectural. Este construita in stil gotic tarziu cu elemente specifice Renasterii, iar din 1993 a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO. Biserica cu trei nave este constructia centrala a ansamblului. Aici se pot observa si acum frescele ramase din secolul XVI. Dupa cum am mai mentionat, este una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din cele 300 care au fost ridicate intre secolele XV-XVI in Transilvania.

Etajul fortificat construit in secolul XVI si prevazut cu ferestre de tragere arata rolul de aparare a comunitatii locale. De asemenea, sistemul de blocare cu 15 zavoare a usii care adapostea tezaurul din biserica si lucrurile de valoare ale locuitorilor (camera numita sacristia) dovedeste acelasi rol de aparare. In prezent, in aceasta camera se pot vedea unelte ale mestesugarilor din Biertan si tablouri. Altarul bisericii este cel mai mare din Transilvania si prezinta 28 de tablouri cu scene biblice.

Un lucru inedit il constituie turnul sau bastionul inchisoare care avea un rol foarte interesant si folositor pentru societatea traditionala din acele vremuri. Aici era o cameră mica cu un singur pat, o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana unde erau inchise perechile care doreau sa divorteze timp de 2 saptamani, timp in care cei doi trebuiau sa imparta totul, astfel avand timpul si locul perfect pentru a se impaca. Se zice ca in aproape 300 de ani, toti care au ajuns in aceasta camera din cauza ca doreau sa divorteze s-au impacat si au ramas impreuna. Si in prezent aceasta camaruta se poate vizita.

Sursa: Obiectiv.info

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.