slide_352894_3829377_freeReprezentanti ai iudaismului, crestinismului si islamului au participat la intalnirea istorica “Invocare in favoarea Pacii”, desfasurata duminica la Vatican, rugandu-se pentru pacea in Tara Sfanta si in tot Orientul Mijlociu.

Reuniunea a adunat la un singur loc patru lideri importanti religiosi si politici: Papa Francis, presedintele israelian Shimon Peres, presedintele palestinian Mahmoud Abbas, si Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I.

Suveranul Pontif, Abbas si Peres au ascultat rugaciuni crestine, ebraice si musulmane, liderul israelian catalogand acest moment drept „un apel neobisnuit pentru pace”.

„Doua popoare, cel israelian si cel palestinian, inca sufera pentru pace. Lacrimile mamelor pentru copiii lor sunt inca gravate in sufletele noastre. Trebuie sa punem capat crizei, violentei. (…) Fara pace, nu suntem completi”, a declarat Shimon Peres.

La randul sau, Mahmoud Abbas a afirmat ca se doreste pace „pentru noi si pentru vecinii nostri”: „Iti cerem, Doamne, pace in Tara Sfanta, Palestina si Ierusalim”.

Momentul solemn a avut loc la Vatican, la doua saptamani dupa ce Papa Francisc le-a adresat acestora invitatia, in timpul vizitei efectuate in Israel. Intalnirea de duminica a fost una fara precedent, deoarece niciodata Vaticanul nu a mai gazduit o rugaciune comuna a doi lideri ale caror popoare se afla in conflict.

„Sper ca aceasta intalnire sa fie o calatorie catre ce ne uneste, pentru a depasi ceea ce ne separa”, a afirmat si Papa Francisc.

Cei patru lideri au sapat apoi pentru a planta un maslin, moment simbolic pentru cei doi presedinti, pentru Suveranul Pontif si pentru capul bisericii ortodoxe din Constantinopol.

Va prezentam intreaga desfasurare a acestei intalniri istorice din data de 8 iunie care a avut loc in gradinile Vaticanului.

Surse: pravmir.com