joseph-sold-into-slavery-82603-printNu vom incerca sa justificam favoritismul manifestat de Iacov fata de Iosif. Stim bine ca o astfel de atitudine poate avea un impact negativ asupra familiei.

Totusi, Dumnezeu, in suveranitatea Sa, a folosit relatiile din familia din care Iosif facea parte ca imagini ale relatiei Domnului Isus cu fratii Sai dupa carne si potrivit acestui aspect vom privi la ele. Este important sa ne aducem intotdeauna aminte, atunci cand citim intamplari din Vechiul Testament, ca ele sunt „lucruri cu privire la El“ (Luca 24.27).

Adevarata radacina a urii fata de Iosif era faptul ca Iacov il iubea intr-un mod special. Relatia lui Iosif cu tatal sau era unica, iar acest lucru a provocat resentimentul si ura fratilor sai. Hristos este Singurul Fiu si, pentru ca L-a manifestat pe Tatal in aceasta lume de pacat, a suferit vrajmasia din partea ei.

De trei ori se spune in acest capitol ca fratii lui Iosif il urau. Il urau din cauza dragostei tatalui sau pentru el, din cauza visurilor sale si din cauza cuvintelor sale (versetele 4, 5 si 8). Ura lor era cu totul nejustificata, neavand niciun temei in caracterul frumos al lui Iosif.

Din acest punct de vedere, el este o imagine uimitoare a lui Hristos, care a putut spune: „M-au urat fara temei“ (Ioan 15.25). Cand pastea turma impreuna cu fratii sai, Iosif ii spunea tatalui sau cuvintele lor rele.

Domnul le-a spus fratilor Sai: „Lumea nu va poate uri pe voi; dar pe Mine Ma uraste, pentru ca Eu marturisesc despre ea ca lucrarile ei sunt rele“ (Ioan 7.7). Oricine practica raul uraste lumina, si Domnul era acea lumina (Ioan 3.20). In masura in care Il urmam pe Hristos vom suferi si noi vrajmasia din partea lumii (Ioan 15.19).

Autor: B. Reynolds