Laudele I se cuvin doar lui Dumnezeu

„Pasiunea este un dar de la Dumnezeu. Este un talant pe care Marele Artist il aseaza in sufletul omului. Inspiratia o daruieste tot El. Indemanarea se castiga prin munca, o munca placuta, grea, dar frumoasa. Mana face doar ce ii dicteaza inima, pentru ca un artist picteaza mai intai cu sufletul, apoi cu mana. Ca artist consider ca laudele I se cuvin doar lui Dumnezeu, Cel care asaza in sufletul omului pasiunea pentru frumos, revarsand intr-un suflet umil un strop din infinita-I intelepciune…”

Asa ne-a fascinat Florina Radu la inceputul interviului, indreptandu-ne gandurile la Cel Atotputernic, pe care Il recunoaste si-I multumeste la fiece pas. Si, dupa ce am privit cu admiratie picturile tinerei artiste, i-am adresat cateva intrebari, sa o cunoastem mai bine…

Afirmativ (A): Ne puteti spune cateva cuvinte despre dumneavoastra?

Florina Radu (F.R.): Ma numesc Florina Radu, m-am nascut la data de 9 octombrie 1985 in Dambovita, fiind al doilea copil al unei familii de adventisti. Dupa terminarea liceului m-am casatorit si apoi am urmat cursurile unei scoli postliceale sanitare si am lucrat ca asistenta de farmacie. Dumnezeu ne-a binecuvantat cu doi copii minunati, iar dupa venirea pe lume a celui mic a trebuit sa raman niste ani acasa. Asa ca am ales sa ma ocup serios de pictura, pasiunea mea cea mai mare, de care avusesem prea putin timp pana atunci.

A: Care este pictura la care tineti cel mai mult?

F.R.: Ma atasez foarte mult de picturile mele, deoarece pun mult suflet in ceea ce fac. Daca ar fi sa numesc o pictura preferata cu siguranta aceea ar fi cea pe care am numit-o sugestiv ,,In linistea serii” deoarece am cautat sa redau in aceasta lucrare atmosfera din casa parinteasca a mamei mele, simplitatea cu care se traia, Biblia fiind citita seara la lumina lampii, in acea liniste specifica Maramuresului, si chiar am reprodus o stergura tesuta de mama mea.

A: Care sunt temele preferate de inspiratie in tablourile realizate?

F.R.: Dumnezeu a asezat in jurul nostru nenumarate surse de inspiratie. Natura este o sursa de inspiratie inepuizabila. Imi place sa reproduc peisaje, sa ilustrez prin ele pasaje din Cuvantul lui Dumnezeu, dar in egala masura prefer natura statica. Imi place sa ilustrez lumina, deoarece Insusi Dumnezeu este lumina, si asa cum lumina unei lampi cade peste obiectele din jur, in acelas mod si dragostea lui Dumnezeu se revarsa peste noi.

A: Am inteles ca sunteti crestina practicanta. Considerati ca oamenii trebuie sa fie multumitori fata de Dumnezeu pentru darurile cu care au fost inzestrati?

F.R.: Categoric! Dumnezeu a inzestrat pe fiecare cu un dar si nu numai ca trebuie sa fim multumitori, dar sa si folosim acest dar cum putem mai bine pentru a-L lauda pe Dumnezeu.

A: Cum se imbina credinta cu pictura? Exista vreo legatura?

F.R.: Cu siguranta exista o stransa legatura intre credinta si arta in general. A avea credinta inseamna mult mai mult decat a crede ca exista undeva un Dumnezeu, inseamna sa constientizezi faptul ca El se implica in mod activ in viata ta, si atunci nu poti sa nu Il lauzi pe Dumnezeu prin tot ce faci. Dumnezeu revarsa in inima artistului pasiunea pentru frumos si tot El daruieste si inspiratia. Atunci cand te increzi in Dumnezeu cu toata inima devii o unealta in mana Lui si nu mai creezi tu, ci Dumnezeu creeaza prin tine.

A: Considerati ca o stransa relatie cu Creatorul ne ajuta in realizarea obiectivelor personale?

F.R.: Bineinteles! cred ca atunci cand Il avem alaturi pe Dumnezeu nici un obiectiv nu este de neatins. Imparatul David spunea atat de frumos in Psalmul 61:2 „Du-ma pe stanca pe care n-o pot ajunge, caci este prea inalta pentru mine!” Atunci cand ne dorim cu adevarat sa realizam ceva, acolo unde nici nu ne asteptam Dumnezeu deschide usi pentru noi si ne conduce pasii.

A: Cum va manifestati recunostinta fata de Dumnezeu pentru talentul pe care il aveti?

F.R.: Cel mai bun mod de a-ti exprima recunostinta pentru un dar este sa-l folosesti in cel mai bun mod cu putinta. Pentru mine pictura nu este nu numai un dar, ci si o responsabilitate, pentru ca va veni un moment in care fiecare va fi intrebat de Dumnezeu ,,Ce ai facut cu talantul pe care ti l-am incredintat?” Asa ca am aceasta datorie morala sa fac tot ce pot mai bine pentru a-I da slava Lui Dumnezeu.

A: Care a fost cea mai frumoasa experienta cu Dumnezeu?

F.R.: Am avut multe experiente frumoase cu Dumnezeu si imi este foarte greu sa o aleg pe cea mai frumoasa… Dumnezeu a intervenit de multe ori in viata mea in mod minunat si Il laud pentru asta! Pot sa spun ca m-a marcat foarte mult o experienta avuta in copilarie cand trebuia sa trec printr-un loc periculos si nu aveam pe unde sa ocolesc acea portiune.

Fiind vara si iarba inalta ma temeam sa nu fie vreun sarpe. Ma temeam atat de tare incat mi-am zis ca ar fi bine sa ma rog in gand in timp ce trec pe acolo. Nu numai ca nu s-a intamplat nimic rau, dar Dumnezeu a indepartat teama din sufletul meu chiar in momentul in care am inceput sa ma rog. Desi pare o experienta banala, a fost pentru mine o lectie de viata care mi-a folosit mai tarziu, atunci cand am fost nevoita sa trec prin situatii mult mai grele, pentru ca am constientizat puterea rugaciunii.

A: Majoritatea cititorilor sunt crestini practicanti. Care este opinia dvs. despre icoanele care reproduc imaginea Mantuitorului?

F.R.: Pentru mine ca si crestina, cand vine vorba de principii autoritatea suprema este insusi Cuvantul lui Dumnezeu-Biblia. Atunci cand Dumnezeu a lasat legea scrisa sub forma Celor Zece Porunci, a avut un cuvant de spus si in aceasta privinta : „Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul (Exod 20:4). Daca Dumnezeu s-a exprimat atat de clar in aceasta privinta, atunci, personal nu pot trece peste Cuvantul Lui.

A: Ce ne puteti spune despre expozitiile la care ati participat?

F.R. In ultimul timp am participat la trei expozitii de grup, dar as vrea sa o prezint pe ultima deoarece este inca deschisa pana pe 19 octombrie la Hotel Marshall Garden. Este vorba de expozitia ,,Atat de romanesc” si pot sa spun ca este una de suflet! Si tot cu mult suflet a fost si pregatita de cineva cu adevarat special. Este vorba despre doamna Titrea Adina Moldova, curatoarea expozitiei , dar si artist plastic, careia as dori in mod special sa-i multumesc! Ma simt onorata ca am cunoscut-o deoarece este o artista desavarsita si un om extraordinar!

A: Care sunt planurile pentru viitor?

F.R.: Am multe planuri de viitor. Imi doresc in primul rand sa le ofer o educatie aleasa copiilor mei, iar din punct de vedere profesional sa realizez cat mai mult cu putinta. In ceea ce priveste pictura pot sa spun ca fiind la inceput de drum am foarte mult de invatat, si probabil nu voi inceta niciodata sa invat. Sunt doar o unealta in mana Creatorului si doresc ca EL sa-mi conduca pasii spre tinte cat mai inalte!

A: Un cuvant de incurajare cititorilor Afirmativ.com?

F.R.: Sa nu uite niciodata ca insasi viata noastra e un dar de la Dumnezeu si ca ne-a fost data pentru a fi traita frumos, iar singura cale de a trai frumos este sa urmam exemplul Lui!

A: Va multumim pentru interviul acordat. Dumnezeu sa va inspire in continuare si sa va calauzeasca!

F.R.: Va multumesc!

%d blogeri au apreciat: