Klaus Iohannis: Europa are nevoie de solidaritatea crestinilor

Klaus Iohannis: Europa are nevoie de solidaritatea crestinilor

16096_29474_4Consilierul prezidential Sergiu Nistor a participat duminica, 2 august, la ceremonia de binecuvantare a restaurarii Manastirii Sf. Maria Radna, din judetul Arad. Ridicata in 1767, manastirea a fost restaurata cu fonduri europene, prin grija Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara. Cu acest prilej, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a transmis un mesaj din partea presedintelui Klaus Iohannis.

„Eminenta Voastra Arhiepiscop Emeritus, Missus Extraordinarius al Sf. Parinte Papa Francisc
Inaltpreasfintiile Voastre,
Excelentele voastre, Sfintiile voastre,
Stimati oaspeti si prieteni ai Romaniei,
Domnule Ministru, domnilor Secretari de Stat,
Domnule ambasador, domnilor reprezentanti ai corpului diplomatic si consuli onorifici,
Distinsi reprezentanti ai autoritatilor Statului Roman,
Doamnelor si domnilor deputati si senatori,
Domnule Secretar de Stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, domnule Secretar de Stat al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice,
Domnule Prefect al Judetului Arad, doamna si domnule Subprefect,
Domnule Presedinte, domnule Vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis,
Domnilor Vicepresedinti, doamnelor si domnilor consilieri ai Consiliului Judetean Arad,
Domnilor primari si viceprimari,
Dragi reprezentanti ai comunitatilor svabesti din Germania,
Cinstiti credinciosi,
Stimati reprezentanti ai organismelor finantatoare, proiectanti si restauratori,

Sunt deosebit de onorat sa fiu astazi prezent la marea dumneavoastra sarbatoare ca mesager al Presedintelui Romaniei. Salutand acest eveniment important pentru intreaga comunitate a Bisericii Romano-Catolice, Excelenta Sa, Klaus Werner Iohannis, ii felicita pe toti cei care au contribuit la restaurarea cladirilor si, in acelasi timp, pe cei care au trudit la revigorarea vietii spirituale a manastirii. S-a redat acestui important loc istoric nu doar stralucirea trecutului, ci si binemeritate noi sperante si perspective de dezvoltare.

Prin ce se savarseste astazi si prin tot ce se va continua incepand de astazi la Sf. Maria Radna, monumentul de arhitectura isi adauga noi valente celor istoric consacrate, de inalt loc de spiritualitate romano-catolica. Viata redata de restauratori manastirii si viata redata de manastire comunitatilor din jur sunt exemple pentru capacitatea revitalizanta a patrimoniului cultural. Totodata, acest proiect dus la bun sfarsit este un simbol pentru capacitatea tehnica si vointa politica a Romaniei de a-si sustine valorile. Pentru ca din ce in ce mai multi sunt cei care inteleg ca ele sunt cele care ne consacra identitatea si diversitatea si, deopotriva, ne asigura o platforma pentru dialogul intercultural si interconfesional.

Privind operele inaintasilor nostri, dintre care ansamblul Sf. Maria Radna se distinge atat prin substantialitatea, dar si prin spiritualitatea sa exceptionala, dam dreptate unui mare ganditor care, acum mai bine de un secol si jumatate, spunea:

«Una din conditiile trudei omenesti sta in acea proportie dintre timpul sadirii si cel al culesului, in care sta bogatia roditoare a fructului; si in general cu cat plasam mai departe telurile noastre si dorim mai putin sa fim noi insine martorii rezultatelor trudei noastre, cu atat mai mare si mai bogata va fi masura succesului nostru.»

Prin asumarea valorilor spiritualitatii de care Romania este atat de imbelsugata, prin protejarea, conservarea si restaurarea acestui tezaur in deplina sa autenticitate si bogata sa diversitate, facem proba ca si noi, la randul nostru, suntem capabili sa avem teluri si sa plasam mai departe marile noastre proiecte. Intre acestea se afla si regasirea locului firesc al credintei in dezvoltarea umana, a rolului cultelor religioase in dezvoltarea unei societati coezive, a solidaritatii umane si a dialogului interconfesional si interetnic.

Europa unita, al carei chip reflecta valorile unitatii in diversitate pe care a fost cladita, are nevoie astazi, poate mai mult ca in alte dati, de solidaritatea noastra. Prin impresionanta prezenta a credinciosilor, unii dintre ei venind din strainatate, si prin cea a inaltilor reprezentanti ai clerului romano-catolic, greco-catolic, ortodox, prin participarea autoritatilor publice centrale si locale si a oaspetilor de peste hotare, marturisim si transmitem tuturor celor pe care ii reprezentam la marea sarbatoare de astazi de la Sf. Maria Radna ca in actiunea si colaborarea noastra cheia de bolta este si va ramane intotdeauna mostenirea spirituala crestina: toleranta, respect, iubire si pace.

Va multumesc pentru atentie.”

Sursa: stiripesurse.ro

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.