Site icon Afirmativ

Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, urmatoarea persoana marcanta care se va intalni cu Papa Francisc?

patriarhul_kiril_foto_wikimedia_org_41338400Papa Francisc a trimis un „mesaj personal” Patriarhului ortodox rus Kirill, prin care ii propune acestuia o intalnire, mentionand ca „el este dispus sa se intalneasca oriunde” cu seful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Papa Francis a transmis mesajul in timp ce se afla in pelerinaj in Tara Sfanta, unde s-a intalnit cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I. AsiaNews relateaza ca mesajul a fost transmis prin intermediul Monseniorului Massimo Palombella, dirijorul Corului Capelei Sixtine, cand corul a participat la sarbatoarea prilejuita de implinirea a cinci ani de cand Patriarhul Kiril a fost intronat, care a avut loc la Moscova pe 27 mai.

Agentia de stiri AsiaNews, afiliata Vaticanului, relateaza: Cuvintele Papei au fost transmise in privat, „in fata catorva persoane”, cu ocazia concertului organizat in colaborare cu Corul Sinodal al Patriarhiei Moscovei. Aceeasi sursa spune ca Patriarhul Kirill a transmis „multumiri” pentru „darul pretios” facut de „prietenii de la Roma”…

Potrivit unor surse ale comunitatii catolice din Moscova, mesajul papei nu a fost intamplator: Francisc s-a intalnit cu Bartolomeu I, care vede Patriarhia Moscovei ca un rival in lumea ortodoxa, iar Suveranul pontif a dorit sa reitereze intentia Vaticanului de a avea, de asemenea, relatii bune cu Biserica Ortodoxa Rusa.

Nu exista inca o declaratie oficiala daca Patriarhul Kirill va da curs acestei oferte de apreciere din partea Papei. Pe 28 mai, Patriarhul Kirill a vorbit despre o „racire” a relatiilor cu Vaticanul, cauzata de „implicarea catolicilor greco-ucraineni”, in protestele de la Kiev si adoptarea unor pozitii politice pe care patriarhul le-a descris ca „ruso-fobe”. El a spus de asemenea ca situatia din Ucraina arunca o „umbra trista” in relatiile cu Sfantul Scaun.

Dar, in ciuda indoielii ortodocsilor rusi cu privire la Sfantul Scaun, se pare ca exista o atitudine in general pozitiva fata de Papa Francisc. Pe 13 mai, Patriarhul Kirill a trimis o scrisoare catre Sfantul Parinte, cu ocazia primei aniversari a pontificatului sau:

Primul an al pontificatului a fost marcat de mari asteptari si initiative importante in Biserica Romano-Catolica. Eforturile Sanctitatii Voastre pentru a prezenta mai distinct idealurile evanghelice in viata societatii moderne, au dat deja roade bune. Grija pentru suferinta aminteste oamenilor despre datoria de dragoste frateasca si mai ales la necesitatea de a demonstra, prin fapte bune, solidaritatea cu cei nevoiasi.

Anul trecut, relatiile bilaterale dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Romano-Catolica au cunoscut o dezvoltare continua. Sunt bucuros sa vad nivelul ridicat de intelegere reciproca si dorinta ambelor parti de a consolida cooperarea ortodoxo-catolica, in scopul sustinerii valorilor spirituale si morale crestine in lumea moderna, de a apara pe cei asupriti, si de a servi aproapele.

Sursa: pravmir.com

Exit mobile version