Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, urmatoarea persoana marcanta care se va intalni cu Papa Francisc?

Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, urmatoarea persoana marcanta care se va intalni cu Papa Francisc?

patriarhul_kiril_foto_wikimedia_org_41338400Papa Francisc a trimis un „mesaj personal” Patriarhului ortodox rus Kirill, prin care ii propune acestuia o intalnire, mentionand ca „el este dispus sa se intalneasca oriunde” cu seful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Papa Francis a transmis mesajul in timp ce se afla in pelerinaj in Tara Sfanta, unde s-a intalnit cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I. AsiaNews relateaza ca mesajul a fost transmis prin intermediul Monseniorului Massimo Palombella, dirijorul Corului Capelei Sixtine, cand corul a participat la sarbatoarea prilejuita de implinirea a cinci ani de cand Patriarhul Kiril a fost intronat, care a avut loc la Moscova pe 27 mai.

Agentia de stiri AsiaNews, afiliata Vaticanului, relateaza: Cuvintele Papei au fost transmise in privat, „in fata catorva persoane”, cu ocazia concertului organizat in colaborare cu Corul Sinodal al Patriarhiei Moscovei. Aceeasi sursa spune ca Patriarhul Kirill a transmis „multumiri” pentru „darul pretios” facut de „prietenii de la Roma”…

Potrivit unor surse ale comunitatii catolice din Moscova, mesajul papei nu a fost intamplator: Francisc s-a intalnit cu Bartolomeu I, care vede Patriarhia Moscovei ca un rival in lumea ortodoxa, iar Suveranul pontif a dorit sa reitereze intentia Vaticanului de a avea, de asemenea, relatii bune cu Biserica Ortodoxa Rusa.

Nu exista inca o declaratie oficiala daca Patriarhul Kirill va da curs acestei oferte de apreciere din partea Papei. Pe 28 mai, Patriarhul Kirill a vorbit despre o „racire” a relatiilor cu Vaticanul, cauzata de „implicarea catolicilor greco-ucraineni”, in protestele de la Kiev si adoptarea unor pozitii politice pe care patriarhul le-a descris ca „ruso-fobe”. El a spus de asemenea ca situatia din Ucraina arunca o „umbra trista” in relatiile cu Sfantul Scaun.

Dar, in ciuda indoielii ortodocsilor rusi cu privire la Sfantul Scaun, se pare ca exista o atitudine in general pozitiva fata de Papa Francisc. Pe 13 mai, Patriarhul Kirill a trimis o scrisoare catre Sfantul Parinte, cu ocazia primei aniversari a pontificatului sau:

Primul an al pontificatului a fost marcat de mari asteptari si initiative importante in Biserica Romano-Catolica. Eforturile Sanctitatii Voastre pentru a prezenta mai distinct idealurile evanghelice in viata societatii moderne, au dat deja roade bune. Grija pentru suferinta aminteste oamenilor despre datoria de dragoste frateasca si mai ales la necesitatea de a demonstra, prin fapte bune, solidaritatea cu cei nevoiasi.

Anul trecut, relatiile bilaterale dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Romano-Catolica au cunoscut o dezvoltare continua. Sunt bucuros sa vad nivelul ridicat de intelegere reciproca si dorinta ambelor parti de a consolida cooperarea ortodoxo-catolica, in scopul sustinerii valorilor spirituale si morale crestine in lumea moderna, de a apara pe cei asupriti, si de a servi aproapele.

Sursa: pravmir.com

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.