Înregistrare domenii în doar câțiva pași

Înregistrare domenii în doar câțiva pași

Dacă nu sunteți specializați în IT, cu siguranță v-ați întrebat cândva ce este acela un domeniu de Internet și ce întrebuințare are acesta în lumea digitală. Vom detalia mai departe câteva aspecte legate de domeniile de Internet.

Înregistrarea domeniilor web pe Internet

Un domeniu de Internet poate fi înregistrat de un utilizator pentru a fi folosit de acesta în scopuri personale. Acesta trebuie să îndeplinească o serie de obiective administrative și condiții tehnice pentru a conferi vizibilitate acelui nume de domeniu.

La momentul înregistrării, numele va fi adăugat în baza de date a registrului central, care este administrată de Registrul de Domenii al Internetului.

Un nume de domeniu devine activ imediat ce datele de înregistrare sunt trimise, incluzînd datele serverelor DNS în tabelele de baze de date ale registrului central DNS, iar acel tabel devine activ în lista publică de servere de tip DNS.

Un nume de domeniu reprezintă o înșiruire unică de caractere, aribuita unei adrese IP a unui server permanent conectat la Internet. Unei adrese IP îi pot fi atribuite mai multe nume de domenii. Numele de domeniu este unic.

Utilizatorii de Internet pot accesa un site web numai tastând în bara de adresă a browserului pe care îl folosesc numele domeniului, procesul fiind similar cu descărcarea fișierelor Output ale codului sursă al site-ului pe calculatorul său.

Caracterele din numele domeniului de Internet

Domeniile de internet au fost în mod tradițional scrise folosind litere ale alfabetului Englez ( în codul ASCII ), dar cu dezvoltarea standardelor IDN s-a stabilit posibilitatea de a fi scrise și în alte limbi ale lumii. Un domeniu de Internet se constituie dintr-o colecție de date care descriu unitățî administrative și tehnice, în conformitate cu principiile DNS (Domain Name System).

Identificarea numelui de domeniu web în mediul online

Rezumând totul la termeni mai pe înțelesul tuturor, un Domeniu de Internet este o parte a unui sistem în care adresele de Internet au legături cu anumite locații specifice din acest sistem – servere, web-siteuri, servere de e-mail etc. Numele unui domeniu de internet este adresa ta proprie pe care ai înregistrat-o ca parte componentă din institutul internațional sau național de domenii.

De exemplu, adresa de internet edu.ro conține extensia TLD .RO. TLD-ul este o parte integrantă a unui website și adresele de e-mail pot să identifice ușor numele acestuia pe Internet. În utilizarea de zi cu zi a termenului „domeniu” semnifică, de asemenea, descrierea unui nume de domeniu al Internetului.

Orice nume de domeniu are obligatoriu și o extensie. Aceasta este dată în general de specificul site-ului care rulează pe serve în spatele numelui de domeniu. Astefel un site din România este nurmal să aibă extensia .RO, cum un site din SUA poate avea extensia .US.

Folosirea extensiei atribuită țării de apartenența a posesorului numelui de domeniu nu este obligatorie. Astfel dacă vrei să va lansați un site care comercializează telefoane mobile puteți alege extensia .MOBI, iar în cazul în care aveți un site cu accent comercial ar fi un real avantaj să alegeți extensia .COM (commercial – comercial).

Cele mai populare extensii în acest moment sunt:

.RO (extensia pentru nume de domenii românești)

.COM (extensia pentru nume de domenii din domeniul comercial și nu numai)

.NET (extensia pentru nume de domenii rețelelor de calculatoare)

.INFO (extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de informare/știri)

.ORG (extensia pentru nume de domenii pentru organizații non profit)

.BIZ (extensia pentru nume de domenii site-uri de afaceri)

.NAME (extensia pentru nume de domenii nume de persoane)

.MOBI (extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de telefoane mobile sau telecomunicații)

Toate extensiile existente sunt administrate de un TLD (Top Level Domain). De exemplu în România numele de domenii sun adminstrate de ROTLD (ROmânia Top Level Domain).

Lungimea unui nume de domeniu nu poate fi mai mare de 67 (șaizecișișapte) de caractere, exceptând extensia acestuia.

O altă denumire a unui nume de domeniu este și URL (Uniform Resource Locator).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.